Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2005 07:33

Ιαπωνία: 8,2% η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών τον Ιανουάριο

ΤΗΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ αύξηση, σημείωσαν οι δαπάνες των ιαπωνικών νοικοκυριών, σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών, τον Ιανουάριο και η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου, δημιούργησε τις περισσότερες θέσεις εργασίας από το 1992, σημάδια ότι η οικονομική ύφεση φθάνει στο τέλος της.

Οι δαπάνες στα νοικοκυριά, ανά μισθωτό, αυξήθηκαν 8,2% από τον Δεκέμβριο – εποχιακώς προσαρμοσμένες – σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας στο Τόκυο. Η οικονομία, πρόσθεσε 470.000 θέσεις εργασίας, βοηθώντας τον δείκτη ανεργίας, να διατηρηθεί τα χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών και στο 4,5%.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Junichiro Koizumi, είπε, ότι η βελτίωση της αγοράς εργασίας και οι υψηλότεροι μισθοί, ωθούν την ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών, οι οποίες αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ της οικονομίας της χώρας. Η μεγαλύτερη ζήτηση για εργαζομένους, ενθάρρυνε τις εταιρείες, να καταβάλλουν παχυλά μπόνους στο τέλος του έτους και να αναγκάσουν την Pasona Inc., τη μεγαλύτερη εταιρεία εύρεσης προσωπικού της Ιαπωνίας, να αυξήσει τις πληρωμές.

«Υπάρχει η ευκαιρία συνεχούς βελτίωσης της απασχόλησης, η οποία με τη σειρά της θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της κατανάλωσης», ανέφερε ο Azusa Kato, οικονομολόγος της BNP Paribas Securities Japan Ltd., συμπληρώνοντας: «Η οικονομία φαίνεται ότι και πάλι ανακάμπτει».

Η Ιαπωνία μπήκε σε ύφεση πέρυσι, για τέταρτη φορά από το 1991, καθώς η ανάπτυξη των εξαγωγών κλονίστηκε και οι δαπάνες των καταναλωτών μειώθηκαν. Η οικονομία, συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,5% το τρίμηνο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, τρίτο τρίμηνο συρρίκνωσης.

Χθες, εκθέσεις έδειξαν, ότι η οικονομία ανακάμπτει. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,1% τον Ιανουάριο έναντι του Δεκεμβρίου και η στέγαση άρχισε να αυξάνεται κατά 6,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών.