Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2005 08:03

Αυστραλία: Αύξηση 16% των πωλήσεων προϊόντων φυσικής παραγωγής

ΑΥΞΗΣΗ των εξαγωγών προϊόντων φυσικής παραγωγής, σε ποσοστό της τάξης του 16%, ανακοίνωσε ότι θα εμφανίσει κατά πάσα πιθανότητα, η Αυστραλία, η μεγαλύτερη εξαγωγός άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο και σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της BHP Billiton, ξόδεψαν 24 δισ. δολ. Αυστραλίας (19 δισ. δολ. ΗΠΑ), για να αυξήσουν την παραγωγή και να ανταποκριθούν στη ζήτηση της Κίνας.

Οι πωλήσεις των προϊόντων φυσικής παραγωγής, ενδέχεται να ανέλθουν στα 114,6 δισ. δολ. Αυστραλίας, τη χρήση που λήγει στις 30 Ιουνίου του 2006, περίπου 55% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, σύμφωνα με σημερινή έκθεση, του Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics. Οι εταιρείες του κλάδου, αναμένεται να κερδίσουν 98,6 δισ. δολ. Αυστραλίας το 2004-05, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Οι ανάγκες της Κίνας για πρώτες ύλες, για την τόνωση της οικονομικής της ανάπτυξης, επέτρεψαν στις εταιρείες εξόρυξης της Αυστραλίας, να αυξήσουν τις τιμές των πρώτων υλών, σε ποσοστό 120%. Οι αυξήσεις, που θα ισχύσουν από τον Απρίλιο, ενδέχεται να αυξήσουν τα έσοδα των εξαγωγών σε άνθρακα και σιδηρομετάλλευμα κατά 12,3 δισ. δολ. Αυστραλίας το 2005-06 και να μειώσουν το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο διευρύνθηκε φθάνοντας στα δεύτερα υψηλότερα παρά ποτέ επίπεδα, τον Ιανουάριο.

«Η ανάπτυξη της αγοράς χάλυβα της Κίνας και της ζήτησης για προϊόντα φυσικής παραγωγής είναι κάτι που δεν έχουμε δει ποτέ πριν στα χρονικά», ανέφερε ο Tony Haggarty, διευθύνων σύμβουλος της Excel Coal Ltd., της εταιρείας με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, μεταξύ των εταιρειών, που απαρτίζουν τον δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας, συμπληρώνοντας: «Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε, ότι η ζήτηση θα έχει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική».

Οι τιμές των προϊόντων φυσικής παραγωγής, που ορίζονται από τον Reuters-CRB index, αυξήθηκαν χθες στα υψηλότερα επίπεδα 24 ετών, διευρύνοντας το ράλι που άρχισε στα τέλη του 2001, καθώς υπάρχουν σημάδια αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για ενέργεια, μέταλλα και ορυκτά.