Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2005 15:56

Απρόβλεπτη εξέλιξη στο θέμα των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ

Απρόβλεπτη εξέλιξη στο θέμα των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ. Παραιτήθηκε -σήμερα που αναμένονταν θετική εισήγηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο- από τα ένδικα μέσα ο συνταξιούχος του Δημοσίου που διεκδικούσε επιστροφή των εισφορών που έχει καταβάλλει υπέρ του Λογαριασμού Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΛΑΦΚΑ), από 1ης Φεβρουαρίου 2001 μέχρι τον περασμένο Ιούνιο που καταργήθηκε η εισφορά. Από το Α κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο συνταξιούχος είχε δικαιωθεί.

Ο συνταξιούχος φέρεται να είναι τώρα διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση δικαίωσης έμπαινε τέλος στο σχετικό «χαράτσι», που αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 800.000 συνταξιούχους. Το συνολικό ποσό που θα πρέπει να καταβάλει η κυβέρνηση για τις κρατήσεις που είχαν γίνει για το λογαριασμό αλληλεγγύης του ΛΑΦΚΑ ξεπερνά τα 880 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση είχε εκφράσει τη θέση ότι θα περιμένει να τελεσιδικήσει η απόφαση και μετά θα προχωρήσει στην καταβολή των χρημάτων.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν και άλλες προσφυγές με το ίδιο αντικείμενο, αλλά οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Σήμερα, συζητήθηκε η προσφυγή συνταξιούχου χαλυβουργού -κατά του ΙΚΑ όμως- στο Α' Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί τους προσεχείς μήνες.