Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2005 16:15

Οι προτεραιότητες της ΕΤΕ στην επόμενη τριετία

Τις εξής προτεραιότητες έχει θέσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κατά το διάστημα 2005 – 2007, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα:

Ενίσχυση της ηγετικής θέσης της ΕΤΕ στις Εργασίες Λιανικής στην εγχώρια αγορά, παρέχοντας προϊόντα και υπηρεσίες προσαρμοσμένα σε κάθε κατηγορία πελατών, αξιοποιώντας την ευρεία καταθετική βάση για περαιτέρω αύξηση των σταυροειδών πωλήσεων και μεγιστοποιώντας την εμπορική αποτελεσματικότητα του δικτύου καταστημάτων.

Ενδυνάμωση της θέσης και της κερδοφορίας της ΕΤΕ στην Εταιρική και Επενδυτική Τραπεζική, με περαιτέρω αύξηση του όγκου των εργασιών ανά επιχείρηση και των σταυροειδών πωλήσεων σε διαμεσολαβητικές υπηρεσίες στους τομείς των Μεγάλων Επιχειρήσεων και Ναυτιλιακών Εργασιών και περαιτέρω ενίσχυση του μεριδίου της στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων.

Ενίσχυση της παρουσίας της ΕΤΕ με στόχο τη μελλοντική απόκτηση ηγετικής θέσης στον τομέα Διαχείρισης Περιουσίας Πελατών, μέσα από την ενεργή στροφή προς πιο σύνθετα επενδυτικά προϊόντα, αξιοποιώντας όλα τα δίκτυα διανομής του Ομίλου (π.χ. δίκτυο καταστημάτων, Private Banking, ασφαλιστικó δίκτυο).

Αξιοποίηση της καταθετικής βάσης της για την ανάπτυξη των ασφαλιστικών εργασιών, με εμπλουτισμό των προτεινόμενων προϊόντων, με γνώμονα τις ανάγκες των πελατών και με εξορθολογισμό των υποστηρικτικών εργασιών στοχεύοντας τη μείωση του κόστους και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ανάδειξη σε ηγετικό Όμιλο στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης με οργανική ανάπτυξη και ενίσχυση της κερδοφορίας σε στρατηγικά σημαντικές χώρες (π.χ. Ρουμανία, Βουλγαρία), με παράλληλη επέκταση μέσω εξαγορών, ή αναζήτηση νέων ευκαιριών σε περιοχές, οι οποίες εμφανίζουν ευοίωνες προοπτικές. Επίσης, ο Όμιλος θα μετατρέψει το οργανωτικό του πλαίσιο ώστε να διασφαλίσει τον υψηλότερο βαθμό στήριξης προς τις θυγατρικές του στη ΝΑ Ευρώπη, αντλώντας από τις υφιστάμενες δυνατότητες και υποδομές της Τράπεζας με ταυτόχρονη αξιοποίηση των συνεργειών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ηνδυνάμωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας θα επιτευχθεί με:

Καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και συστηματική επένδυση στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων του με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πελατών. Αυτό θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη ενός νέου προγράμματος υπηρεσιακής εξέλιξης, με κίνητρα για την ενίσχυση της κινητικότητας των εργαζομένων, με την εισαγωγή αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης και αμοιβών βάσει κριτηρίων αποδοτικότητας.

Εξοικονόμηση πόρων με περικοπές των διοικητικών δαπανών, με την εισαγωγή συστημάτων παρακολούθησης του κόστους (διαπραγμάτευση των υφιστάμενων συμβολαίων με προμηθευτές όσον αφορά βασικές κατηγορίες εξόδων, ανάθεση εργασιών σε τρίτους, εξορθολογισμός των διαδικασιών προμηθειών).

Ενίσχυση των υφιστάμενων δυνατοτήτων του τομέα Διαχείρισης Κινδύνων για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη με ταυτόχρονη διατήρηση των συντηρητικών πιστωτικών κριτηρίων.

Εφαρμογή των υψηλότερων προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης με αύξηση του αριθμού των ανεξάρτητων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και ενίσχυση της ενεργητικής συμμετοχής του στη διαμόρφωση της στρατηγικής και των πολιτικών του Ομίλου.

Βελτίωση της αποδοτικότητας και κατανομής των κεφαλαίων, καθώς και αύξηση των κεφαλαιακών κερδών με επιλεκτική εκποίηση συμμετοχών σε μη χρηματοοικονομικές δραστηριότητες ή σε όσες έχουν χαμηλές αποδόσεις και αναπροσανατολισμός των συμμετοχών προς συναφείς δραστηριότητες, με μεγάλη συμβολή στην κερδοφορία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΕΤΕ, για τα επόμενα τρία χρόνια ο Όμιλος θα σημειώσει εξαιρετικές επιδόσεις σε:

Αύξηση των δανείων με ρυθμό 15% ετησίως, που θα επιφέρει βελτίωση στο λόγο δανείων προς καταθέσεις της ΕΤΕ από 67% σε πάνω από 80%. Συνεπώς, τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 35% από € 2 δισεκατ. σε € 2,7 δισεκατ. (με ρυθμό 11% ετησίως).

Το Λειτουργικό Κόστος θα σημειώσει περιορισμένη αύξηση της τάξεως του 4% ετησίως, ως αποτέλεσμα των ενεργειών διαχείρισης του κόστους και του προσωπικού. Ειδικότερα:

Τη περίοδο 2004-2007, οι δαπάνες του προσωπικού θα αυξηθούν με ρυθμό 3% ετησίως, λόγω αρχικής μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων το 2005. Ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων του Ομίλου αναμένεται να μειωθεί παρά την επέκταση των εργασιών στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων εκτός Ελλάδος.

Τα διοικητικά έξοδα θα αυξηθούν κατά 7% ετησίως και θα φτάσουν στα επίπεδα των € 390 εκ. το 2007, παρά την ισχυρή οικονομική δραστηριότητα και την ταχεία ανάπτυξη στη ΝΑ Ευρώπη.

Συνεπώς, ο δείκτης αποτελεσματικότητας αναμένεται να μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και να φτάσει στα επίπεδα του 50% το 2007, ενώ τα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 70% από € 660 εκ. το 2004 σε € 1.100 εκ. το 2007 (με ετήσιο ρυθμό 19%). Τέλος, ο Όμιλος θα εξασφαλίσει για τους μετόχους του εξαιρετικές αποδόσεις, με αύξηση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE) κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, από 19% σε 24%.