Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2005 11:03

China Coal: CICC, Citigroup και Morgan Stanley για τη δημόσια εγγραφή της

ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ της China International Capital Corp., της Citigroup Inc. και της Morgan Stanley, προκειμένου να τη βοηθήσουν να αντλήσει τουλάχιστον 1 δισ. δολ. ΗΠΑ από τη δημόσια εγγραφή της, προχώρησε η China National Coal Group Co., σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Η εταιρεία, που εδρεύει στο Πεκίνο και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός άνθρακα της Κίνας, θέλει να αντλήσει κεφάλαια το συντομότερο φέτος, προκειμένου να επεκτείνει την παραγωγή της, σύμφωνα με ανθρώπους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Ο άνθρακας, αποτελεί το 2/3 της ενεργείας που παράγεται την Κίνα, η οικονομία της οποίας επεκτάθηκε 9,5% το 2004, με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα οκτώ ετών.

Ο περιορισμός του δανεισμού από την κυβέρνηση, φρενάρει την ανάπτυξη και ενδέχεται να ωθήσει περισσότερες εταιρείες να αντλήσουν κεφάλαια από την πώληση μετοχών φέτος, αυξάνοντας τη ρευστότητα από τις δημόσιες εγγραφές σε ποσοστό 70% το 2004. Οι πωλήσεις που προγραμματίζονται περιλαμβάνουν 5 δισ. δολ. ΗΠΑ της China Construction Bank, της τρίτης μεγαλύτερης δανείστριας της Κίνας και 3 δισ. δολ. ΗΠΑ από την δημόσια εγγραφή της Shenhua Group Corp., της μεγαλύτερης παραγωγού άνθρακα της χώρας.

Η Morgan Stanley, η οποία έχει στην κυριότητά της το 1/3 της China International, έχει εργαστεί μαζί με την κινεζική εταίρο της, σε πέντε δημόσιες εγγραφές κινεζικών εταιρειών την τελευταία πενταετία, βοηθώντας τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών, τηλεπικοινωνιών και αλουμινίου της χώρας, να αντλήσουν μαζί το ποσόν των 11,1 δισ. δολ. ΗΠΑ.