Ο τρόπος αντιμετώπισης-δικαστικός ή εξωδικαστικός- της ενεργοποίησης της διαλυτικής αίρεσης, καθώς και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού αποτελούν τα δύο εκκρεμή σημεία προκειμένου να περάσει σε φάση υλοποίησης ο σχεδιασμός μεταβίβασης της Μαρινόπουλος στην Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης.
Από την έντυπη έκδοση
Των Δανάης Αλεξάκη και Γιώργου Γερακάρη
Ο τρόπος αντιμετώπισης -δικαστικός ή εξωδικαστικός- της ενεργοποίησης της διαλυτικής αίρεσης, καθώς και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού αποτελούν τα δύο εκκρεμή σημεία προκειμένου να περάσει σε φάση υλοποίησης ο σχεδιασμός μεταβίβασης της Μαρινόπουλος στην Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης.
Μετά την έκδοση μιας «καθαρής» απόφασης από το Πρωτοδικείο Αθηνών, η οποία επικυρώνει σχεδόν στο ακέραιο τα σχέδια εξυγίανσης των εταιρειών Μαρινόπουλος, Ξυνός, Πειραϊκόν και Express M., οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων μερών τα τελευταία εικοσιτετράωρα αναζητούν τρόπους να ξεπεραστούν οι «τελευταίοι» σκόπελοι, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και να περάσουν οι προς εξυγίανση εταιρείες στα χέρια της Σκλαβενίτης.
Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές αναφέρουν στη «Ν» ότι οι εμπλεκόμενοι νομικοί εξετάζουν όλες τις εναλλακτικές που μπορούν να αξιοποιηθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «ανοιχτό» θέμα του χρόνου υποβολής και εκδίκασης των τριτανακοπών και κατ’ επέκταση η διαλυτική αίρεση που ενεργοποιείται αυτοδικαίως.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μικροσκόπιο έχουν βρεθεί τόσο δικαστικές όσο και εξωδικαστικές εναλλακτικές προκειμένου να «απενεργοποιηθεί» η διαλυτική αίρεση και στο πλαίσιο αυτό νομικοί κύκλοι μιλώντας στη «Ν» αναφέρουν τρία πιθανά σενάρια χειρισμών:
Σε κάθε περίπτωση, πηγές που παρακολουθούν στενά την υπόθεση, μιλώντας στη «Ν» επισημαίνουν ότι «η πεποίθηση που κυριαρχεί είναι ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα βρεθεί ο κατάλληλος χειρισμός των ζητημάτων αυτών προκειμένου το εγχείρημα να εισέλθει σε στάδιο υλοποίησης».
Στον ίδιο χρόνο, στο επίκεντρο βρίσκεται και το ζήτημα της κάλυψης του κενού που έχει δημιουργήσει η «εξάντληση» της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα βλέμματα στρέφονται προς τις τράπεζες και τη δυνατότητα παροχής επιπλέον στήριξης στο εγχείρημα.
Η απόφαση
Όσον αφορά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών -το κείμενο της οποίας γνωστοποιήθηκε χθες-, που φέρει ημερομηνία 16-1-2017 και πρόκειται να δημοσιευθεί στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων στις 20-1-2017, χαρακτηρίζεται από νομικούς κύκλους «πολύ καλή» δεδομένου ότι επί της ουσίας επικυρώνει σχεδόν στο σύνολό τους και τα τέσσερα κατατεθέντα σχέδια εξυγίανσης.
Σε ένα κείμενο 144 σελίδων γίνεται εκτενής ανάλυση του σκεπτικού του δικαστικού σώματος επί των κύριων και πρόσθετων παρεμβάσεων, καθώς και των δεδομένων της επιχειρηματικής πραγματικότητας, που καθιστούν επιτακτική αναγκαιότητα ή μη το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης και την επικύρωση.
Οι εξαιρέσεις
Σχετικά με τους αστερίσκους της απόφασης, το Πρωτοδικείο επισημαίνει ορισμένα σημεία που χρήζουν διόρθωσης στη συμφωνία, ενώ απορρίπτει τη δυνατότητα «διαγραφής» ζητημάτων εκκρεμοδικίας.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο ζητεί να απαλειφθεί και να μην περιληφθεί ο όρος της συμφωνίας που προέβλεπε ότι όσες εκκρεμοδικίες, δικαστικές υποθέσεις ή υποχρεώσεις δεν μεταφέρονται στη νέα εταιρεία διαγράφονται σε ποσοστό 100% με την τελεσιδικία της οικείας δικαστικής απόφασης. Και αυτό γιατί, όπως εξηγείται στην απόφαση, εάν παρέμενε ο όρος αυτός τότε οι πιστωτές που θίγονται από την παραπάνω περίπτωση δεν θα λάμβαναν ούτε αυτά που θα προβλέπονταν στο σενάριο της βίαιης ρευστοποίησης της Μαρινόπουλος, ήτοι της πτώχευσης.
Επίσης, το δικαστήριο έκανε δεκτές τις κύριες παρεμβάσεις της American Bank of Investments Albania και εν μέρει της Σαράντης Α.Ε. ως προς το θέμα των εγγυήσεων έναντι των απαιτήσεων.
Αντίστοιχα, το δικαστήριο ζητά να διορθωθεί το ποσό της οφειλής προς τη Λουξ - Μαρλαφέκας από 170.531 ευρώ που αναγράφεται στη συμφωνία σε 207.980,88 ευρώ.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού
Εκτός από τις δικαστικές αποφάσεις, υπενθυμίζεται ότι «τρέχουν» και οι διαδικασίες από πλευράς έγκρισης του εγχειρήματος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στόχαστρο θα βρεθούν περί τα 25 καταστήματα (24 στην Αττική και 1 στην Κρήτη) προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ορισμένα από τα καταστήματα που θα διακόψουν τη λειτουργία τους αφορούν στο δίκτυο της Σκλαβενίτης.
Ταυτόχρονα, η απόφαση της Επιτροπής ενδέχεται να περιλαμβάνει πρόβλεψη «μεταβατικής περιόδου» διατήρησης της συνεργασίας με την αλυσίδα για τους μικρούς προμηθευτές, προκειμένου να μην απειληθεί η βιωσιμότητά τους, μετά και το «κούρεμα» των απαιτήσεών τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από πλευράς της Επιτροπής Ανταγωνισμού οι διαδικασίες κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ το σχετικό πόρισμα αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, ενδεχομένως και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Πράσινο στις 250 δόσεις
Αξίζει να επισημανθεί ότι, εν τέλει, το δικαστήριο έδωσε το «πράσινο φως» και στις προτάσεις εξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, εγκρίνοντας την αποπληρωμή σε 250 δόσεις (χωρίς να περιλαμβάνονται τόκοι, προσαυξήσεις, πρόστιμα).
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «η καταβολή των οφειλών προς το ελληνικό Δημόσιο σε 250 δόσεις εξασφαλίζει την καταβολή μεγαλύτερου ποσού από ό,τι θα ελάμβανε σε περίπτωση βίαιης ρευστοποίησης της περιουσίας της Μαρινόπουλος.
Συγκεκριμένα, το Δημόσιο θα λάβει ποσοστό 56,8% έναντι 45,5% σύμφωνα με την έκθεση του εμπειρογνώμονα, ενώ το ποσό του οποίου ζητείται η διαγραφή ανέρχεται στα 3,9 εκατομμύρια ευρώ.
Το ίδιο δε ισχύει και για τους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, οι οποίοι θα ελάμβαναν 27,9% της συνολικής τους απαίτησης».
Αντίστοιχα, το δικαστήριο δέχεται τον τρόπο αποπληρωμής των οφειλών προς ΟΤΑ και Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, τα χρέη προς τους οποίους διαγράφονται κατά 50% και μετά την απομείωσή τους θα πληρωθούν σε 36 άτοκες δόσεις.
Ως προς τις οφειλές προς τους προμηθευτές, έγινε δεκτή η εξόφληση του 50% των απαιτήσεων των προμηθευτών, μετά την αποδοχή απομείωσης του υπόλοιπου 50%, η οποία θα διενεργηθεί εντός 60 ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, χωρίς την επιβολή τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.