Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2005 11:25

Areva και Westinghouse μάχονται για τα συμβόλαια πυρηνικών στην Κίνα

ΣΤΗΝ κυβέρνηση των ΗΠΑ, βασίζεται η Westinghouse Electric Co., η οποία σχεδιάζει περίπου το ήμισυ των πυρηνικών αντιδραστήρων, που χρησιμοποιούνται στον κόσμο, προκειμένου να καθαιρέσει την γαλλική Areva SA, από την ηγετική της θέση στην αγορά πυρηνικής ενεργείας της Κίνας.

Η Areva, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια πυρηνικών αντιδραστήρων στον κόσμο έχει μεγάλη ιστορία. Προμηθεύει τέσσερα από τα εννέα εν λειτουργία πυρηνικά εργοστάσια της Κίνας, πάνω από 20 χρόνια. Προσφάτως, η Westinghouse, που βγήκε από την αγορά εξαγωγών των ΗΠΑ, προσπαθεί να αποσπάσει συμβόλαιο ύψους 8 δισ. δολ. ΗΠΑ, για να κατασκευάσει τέσσερις αντιδραστήρες στην Κίνα. Οι δύο εταιρείες κατέθεσαν τις προσφορές τους εντός της προθεσμίας που έληξε στις 28 Φεβρουαρίου.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει στηρίξει πολύ στο σύνολό της την συνεργασία στα πυρηνικά με την Κίνα», ανέφερε ο Gavin Liu, 37 ετών, εκπρόσωπος της Westinghouse στο Πεκίνο, συμπληρώνοντας: «Η αγορά αυτή, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εταιρεία».

Η αγορά πυρηνικής ενεργείας της Κίνας, αυξάνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη, καθώς οι ανησυχίες για το περιβάλλον και την ασφάλεια, αναχαίτισαν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, από τις πυρηνικές κατασκευές. Οι τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι οι πρώτοι από τους συνολικά 20, αξίας 54 δισ. δολ., ποσόν που θα τετραπλασιάσει την δυναμικότητα πυρηνικής ενέργειας της Κίνας μέχρι το 2020.

Στο μεταξύ, το συμβόλαιο της κρατικής British Nuclear Fuels Plc, για την πώληση πυρηνικών αντιδραστήρων στην Κίνα εκκρεμεί.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, George W. Bush, πιέζει να αυξήσει την ανάμειξή της στο πυρηνικό πρόγραμμα της Κίνας. Καθώς η Westinghouse, είναι η μόνη αμερικανική εταιρεία που κάνει ανάλογη προσφορά, είναι και αυτή που θα ευνοηθεί από τις προσπάθειες που καταβάλλονται για συμμετοχή στο πυρηνικό πρόγραμμα της Κίνας.