Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2005 12:39

Στάσιμη η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη το δ' τρίμηνο

ΣΤΑΣΙΜΗ ήταν η οικονομική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο των 12 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συναλλάσσονται με το ευρώ, εξ αιτίας της μείωσης των εξαγωγών, που επισκίασαν την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.

Το ΑΕΠ, αυξήθηκε κατά 0,2%, σε σύγκριση με το προηγούμενο από το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο. Το τρίτο τρίμηνο η ανάπτυξη ήταν 0,2% (αναθεωρημένα στοιχεία), από 0,3% που ήταν πριν. Τα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο, συμπίπτουν με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών στις 15 Φεβρουαρίου.

Η ανάπτυξη των εξαγωγών περιορίστηκε σε λιγότερο από το ήμισυ του ρυθμού του προηγουμένου τριμήνου, καθώς οι τιμές του πετρελαίου, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Οκτώβριο και το ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, κατέστησε τα ευρωπαϊκά αγαθά πιο ακριβά στο εξωτερικό. Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στην Γαλλία και την Ισπανία, απέτυχε να ισοσταθμίσει τη συρρίκνωση στη Γερμανία και την Ιταλία, που αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ της οικονομίας της ευρωζώνης, ύψους 10 τρισ. δολ. ΗΠΑ.

«Είμαστε πιο απαισιόδοξοι για την οικονομική ανάπτυξη φέτος, εξ αιτίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών και της παγκόσμιας επιβράδυνσης», ανέφερε ο Klaus Baader, οικονομολόγος της Lehman Brothers International, στο Λονδίνο.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 0,5%, έναντι αύξησης 1,3% κατά το τρίτο τρίμηνο. Οι δαπάνες των καταναλωτών, σημείωσαν αύξηση 0,5%, μεγαλύτερη της αντίστοιχης του 0,1%, που εμφάνισαν το τρίμνηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου. Οι επενδύσεις των εταιρειών, αυξήθηκαν 1%, μετά από αύξηση 0,2%, που σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο. Όλα τα στοιχεία είναι προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό και δεν έχουν καταγραφεί σε ετήσια βάση.