Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 09:35

Market beat: Τα μηνύματα για «έντιμο συμβιβασμό» ίσως ωθήσουν ανοδικά τις τιμές

Οι επενδυτές διεθνώς παρέμειναν ανήσυχοι πριν από την ορκωμοσία του κ Trump την Παρασκευή, με πολλούς να την χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για να αποσύρουν κάποια κεφάλαια από τον πάγκο της αγοράς.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι επενδυτές διεθνώς παρέμειναν ανήσυχοι πριν από την ορκωμοσία του κ Trump την Παρασκευή, με πολλούς να την χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για να αποσύρουν κάποια κεφάλαια από τον πάγκο της αγοράς. Το ευρώ ήταν σταθερό στα 1,0632 δολάρια πριν από την τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αργότερα σήμερα. Η ΕΚΤ εξέπληξε τις αγορές τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων τον Απρίλιο. Κανένας από τους οικονομολόγους, σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα, δεν αναμένει την οιανδήποτε αλλαγή στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ. Ήταν σύμφωνοι όλοι, εκτιμώντας ότι η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ, μετά τη σχεδιαζόμενη περικοπή του Απριλίου, θα είναι να μειώσουν περαιτέρω την ποσοτική της χαλάρωση.

Εδώ όλοι θεωρούν ακόμα σημείο καμπής, να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας, πως αυτό δεν έχει τόσο σημαντικά κεφαλαιακά οφέλη όσο θα προσθέσει σε αξιοπιστία. Αυτή όμως χάνεται με το πάγωμα της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση. Μετά τη δραστική βουτιά της Δευτέρας οι σύνοδοι που ακολούθησαν διατήρησαν τη ζημιά από την πρώτη μέρα και σήμερα, μέρα της ΕΚΤ, για τις αγορές της ευρωζώνης το ΧΑ δεν έχει πάλι ειδήσεις που θα δικαιολογούσαν μια αλλαγή στην εικόνα των συναλλαγών. Φυσικά υπάρχει ακόμα η ελπίδα του «έντιμου συμβιβασμού». 

Φαίνεται ότι οι θεσμικοί έχουν στο τσεπάκι διάφορες εκδοχές, αμυντικού τύπου, συναλλακτικής συμπεριφοράς. Η χθεσινή, περιλάμβανε κίνηση των βασικών δεικτών σε θετικό πεδίο, μέσα σε ζώνες τιμών μερικών μονάδων, κοντά αλλά πάνω από το κλείσιμο της Τρίτης με ραχοκοκαλιά της πορείας τους την κίνηση του Τραπεζικού Δείκτη.

Αυτό που η στήλη θεωρεί απόλυτη ένδειξη της διάθεσης των επενδυτών είναι η διαφορά του τζίρου της Τρίτης από την Τετάρτη. Νομίζουμε πως το θετικό πρόσημο μεταβολής επέδρασε στη διάθεση για συμμετοχή που έκανε τους όγκους να υποχωρήσουν αισθητά στις πέντε πρώτες ώρες, με αποτέλεσμα τα 15 εκατ. ευρώ να μην έχουν ξεπεραστεί πριν τις 15:30 όταν ΓΔ και 25άρης κέρδιζαν +030%. Οι Τράπεζες κράτησαν το κλειδί του κουτιού της Πανδώρας και το μισάνοιξαν στο τέλος με βάση το ενδιαφέρον που έδειχναν οι θεσμικοί για τον τίτλο της ΕΤΕ, ενώ σε ικανό χρονικό διάστημα, αθροιστικά, οι ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ κρατήθηκαν χωρίς μεταβολή. Όταν η άνοδος της ΕΥΡΩΒ ήταν συνήθως κάτω από το +1%.  Με ταραγμένο το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον οι θεσμικοί χθες και προχθές δήλωσαν, μεταξύ τους, ότι αξίζει τον κόπο να περιμένουν τουλάχιστον ως το Eurogroup.

Παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του γκρινιάζουν αρκετοί, σχετικά με την εικόνα του ΧΑ την τρέχουσα βδομάδα. Αλλά από την άλλη, ποιος θα τολμούσε, κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες, κάτι περισσότερο από αυτό που αποτύπωσαν στο ταμπλό χθες, οι ενεργοί επενδυτές;  Πάλι το κλείσιμο έγινε κοντά στο κατώτερο επίπεδο για τη σύνοδο και με σχεδόν τον ίδιο τζίρο οι δείκτες αναίρεσαν μέρος των μικρών απωλειών της προηγούμενης. Καθυστέρηση «παίζουν» οι πολιτικοί στη διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα στήριξης. Κάτι ανάλογο παίζουν με διαφορετικά «εργαλεία» οι θεσμικοί στα χρηματιστήρια σχεδόν όλου του πλανήτη. Εδώ περιμένουν κάτι από το Eurogroup, έξω τα πάντα από τον Τραμπ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ  

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο τόσο της ομιλίας της επικεφαλής της Federal Reserve, όσο και των μακροοικονομικών μεγεθών των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,11% στις 19.804 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 2.271 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη κατά 0,31% στις 5.555 μονάδες.

Η Τζάνετ Γέλεν υποστήριξε νωρίτερα, ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται κοντά στην επίτευξη των στόχων της κεντρικής τράπεζας, γεγονός που σηματοδοτεί τη σταδιακή άρση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. "Αρχίζουμε να τραβάμε σιγά - σιγά το πόδι απο το πετάλι" σημείωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της Fed.

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκαν και τα αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών για το δ’ τρίμηνο του 2016, καθώς η Goldman Sachs εμφάνισε αύξηση κερδών στα 2,35 δισ. δολάρια, ενώ τα οικονομικά μεγέθη της Citigroup ενισχύθηκαν κατά 7% σε 3,57 δισ. δολάρια.

Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, καθώς ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε το 2016 στο 2,1%. Εξαιρουμένων των κλάδων της ενέργειας και των τροφίμων μάλιστα, διαμορφώθηκε στο 2,2%.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 2,17% στα 51,34 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν απώλειες κατά 2,24% στα 54,23 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, κατέγραψε πτώση κατά 0,82% στα 1.203,00 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας μειώθηκε κατά 1,22% στα 1,2264 δολάρια, το ευρώ σημείωσε απώλειες κατά 0,73% στα 1,0634 δολάρια και το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε πτωτικά κατά 1,44% στα 114,25 γεν/δολάριο. 

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αύξηση της τάξης του 0,8% εμφάνισε τον Δεκέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στις  ΗΠΑ,  χάρη στο «άλμα» του κλάδου της κοινής ωφέλειας. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν άνοδο κατά 0,8% έναντι πτώσης 0,7% τον Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα, κατηγορίες για αθέμιτες διακρίσεις εις βάρος συγκεκριμένων πελατών αντιμετωπίζει η JP Morgan, η οποία φέρεται να επέβαλλε υψηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες χρεώσεις σε στεγαστικά δάνεια Αφροαμερικανών και Ισπανόφωνων, σε σχέση με λευκούς δανειολήπτες, παρεμφερούς πιστωτικού προφίλ.

ΕΥΡΩΠΗ

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω τόσο των εξελίξεων γύρω από το Brexit, όσο και των εταιρικών αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 363,07 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,51% στις 11.559 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100κατέγραψε άνοδο κατά 0,38% στις 7.247 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,13% στις 4.853 μονάδες, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 μειώθηκε οριακά κατά 0,09% στις 9.386 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε κατά 0,32% στις 19.358 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Pearson κατακρημνίστηκε άνω του 29% εξαιτίας της υποβάθμισης των προοπτικών της κερδοφορίας για την επόμενη διετία. Στον αντίποδα, η μετοχή της Novozymes αυξήθηκε κατά 2,8% χάρη στα καλύτερα του αναμενομένου, οικονομικά μεγέθη του δ’ τριμήνου.

Μετά τη χθεσινή ομιλία της Τερέζα Μέι, το Λονδίνο κατέστησε σαφές πως δεν επιθυμεί την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε., αλλά θα διεκδικήσει τη διαπραγμάτευση ελεύθερων εμπορικών συμφωνιών με τα 27 κράτη - μέλη.

Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους και προς τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την Παρασκευή αναλαμβάνει και επισήμως καθήκοντα νέου προέδρου των ΗΠΑ. Ο ίδιος σε σημερινή του συνέντευξη στη Wall Street Journal, τονίζει πως οι αμερικανικές εταιρείες δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τις εταιρείες από άλλες χώρες, λόγω του «πολύ ισχυρού δολαρίου».

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,43% στις 18.894 μονάδες και ο δείκτης Topix αυξήθηκε κατά 0,32% στις 1.513 μονάδες. Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη σημείωσε κέρδη κατά 0,14% στις 3.113 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Σένζεν υποχώρησε οριακά κατά 0,01% στις 494,70 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο 1,1% διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, έναντι πληθωρισμού 0,6% τον Νοέμβριο του 2016 και 0,2% τον Δεκέμβριο του 2015.

Στη Βρετανία παράλληλα, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2006 υποχώρησε ο δείκτης ανεργίας, καθώς κατά τη διάρκεια του τριμήνου Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου, διαμορφώθηκε στο 4,8%.

Αύξηση εμφάνισε τέλος, ο προσαρμοσμένος δείκτης παραγωγής στον κατασκευαστικό κλάδο της Ευρωζώνης, καθώς τον Νοέμβριο του 2016 παρουσίασε άνοδο κατά 0,4% έναντι του Οκτωβρίου του 2016 και κατά 0,2% έναντι του Νοεμβρίου του 2015.

ΧΑ

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής  σειρών του 2017 στα παράγωγα, οι θεσμικοί αποφάσισαν, σε μία συνεδρίαση με τζίρο σχεδόν ίδιο με της προηγούμενης, να αποτρέψουν την επιδείνωση της τεχνικής εικόνας της αγοράς και των χαρτοφυλακίων τους. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η διατήρηση έστω και «με τα δόντια»  στην υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς για τα Τραπεζικά blue chip που ανετράπη μόνο από τις 16:38 ως το τέλος. Αυτό οδήγησε σε κίνηση των βασικών δεικτών σε θετικό πεδίο από την έναρξη ως το πέρας γιατί κράτησαν τους δείκτες με κέρδη οι μικρές τελικά απώλειες των Τραπεζών (-0,69%) και τα κέρδη των εταιριών Προσωπικών Ειδών +2,2%, των Τηλεπικοινωνιών +2,19%, Πρώτων Υλών και Κατασκευών Υλικών που κέρδισαν +0,97%. Οι εντολές αγοράς αρχικά άνοιξαν και κράτησαν τον τραπεζικό δείκτη σε θετικό πεδίο αλλά ποτέ δεν κατάφερε ο δείκτης να περάσει αποφασιστικά τα μέγιστα της Τρίτης και η πορεία του μετά τις 12:59 πήρε σταθερή πτωτική κλίση που τον έφερε σε αρνητικό πεδίο μετά τις 16:00 ως και τις δημοπρασίες. Η εμφάνιση ελάχιστου μέρας ταυτίζεται με την τιμή κλεισίματος (815,05 από 821,36 χθες) έδειξε απώλειες για τον Τραπεζικό δείκτη στο –0,69%. Ο ΓΔ έγραψε ελάχιστο στις 643,37 (+0,14%) μονάδες στις 16:59 από 642,35 μονάδες στην περασμένη σύνοδο και ο 25άρης γρηγορότερα από όλους είχε ελάχιστο στις 1720,33 (+0,10%) από 1717,94. Ο ΓΔ μετά το ελάχιστο συνέχισε να κινείται νευρικά ανοδικά αλλά τα έχασε όλα σχεδόν στις δημοπρασίες. Η υπεροχή της προσφοράς για το μεγαλύτερο πλήθος των πτωτικών  μετοχών του 25άρη μετά τις 13:00 έφερε πάλι κλείσιμο στα χαμηλά μέρας μόνο που αυτά αντιστοιχούσαν σε κέρδη +0,10%.

Η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο -1,61% από -1,59% την Τρίτη, την ΕΤΕ στο +0,42% από -0,83%,  η ΠΕΙΡ -0,50% από -0,99% στις 17/1, και ΕΥΡΩΒ -0,15% από -0,92% με υψηλή  μεταβλητότητα στην έκφραση αγοραστικού ενδιαφέροντος. Η αγορά ωστόσο δεν φάνηκε σήμερα ικανή να κινηθεί πάνω από τα επίπεδα των 647,5 μονάδων. Επίσης κρατήθηκε αρκετά μακριά από τις 622 μονάδες την πρώτη πρόσφατη στήριξή του Δεκεμβρίου. Η αγορά είχε στην πλάτη της σήμερα μια σειρά από αρνητικές παραμέτρους αναφορικά με τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε ελαφρά προς το καλύτερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 9) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 15) με τέσσερα την ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, και την ΤΕΝΕΡΓ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο οι 15 από 19 την προηγούμενη σύνοδο, και 6 από 2 αμετάβλητες. Άρα, οι 19 από 19 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 26,880 από 25,947 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 10,90 από 11,87 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 40,56% από 45,75% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν νευρική πορεία, με πτώση αρχικά και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε πλαγιο-καθοδική  δυναμική στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ με εγκατάσταση μέτριων απωλειών. Η διάθεση  για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από την δυναμική των αγορών νομισμάτων αλλά και από το άνοιγμα στις αγορές των ΗΠΑ. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,29% ο CAC είχε μεταβολή -0,41 με τον FTSE100 με μεταβολή +0,19%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν σχεδόν επίπεδη έναρξη, αλλά μετά εμφάνισαν μικρές απώλειες οι βασικοί δείκτες με τον Dow Jones Ind Av στο -0,12% και τον S&P500 στο -0,03%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,15% και έφθασε στις 643,47 από 642,50 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1723,70 από 1718,42 με μεταβολή +0,31%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,8 μονάδες χαμηλότερα και κατά 1,6 χαμηλότερα τον 25άρη, κλείνοντας τους πιο κοντά στο ελάχιστο του εύρους διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,21% από -1,25%, Τηλεπικοινωνιών +2,19% από -0,80%, Πρώτων Υλών +0,97% από -0,16%, Κατασκευές Υλικά +0,97% από +0,54%, ο FTSEM +0,90% από +0,95%, Τροφίμων Ποτών +0,46% από +1,28%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,40% από -0,16%, ο 25άρης +0,31% από -0,49%, Πετρελαίου Αερίου +0,27% από -0,37%, Ταξίδια Αναψυχή +0,18% από -1,70%, ο ΓΔ  +0,15% από -0,37% και Τεχνολογίας +0,12% από -0,35%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Εμπορίου -1,24% από -0,75%, Κοινής Ωφέλειας -1,14% από +1,43%, Τραπεζών -0,69% από -1,20%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,56% από +0,92% και Ακίνητης Περιουσίας -0,56% από -1,33%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από +15,38% και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 26,880 από 25,947 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,337 από 1,924 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 23,468 από 21,318 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,978 από 1,084 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 45,570 από 45,443 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 34,825 από 45,443 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 44 από 56 των καθοδικών σε 52 από 45 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 23 από 24.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Διεύρυνση των αισιόδοξων προσδοκιών για την πορεία του 25άρη

Στην προτελευταία σύνοδο προ της εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου, οι θεσμικοί έδωσαν δυναμική ανοδικής συσσώρευσης στον 25άρη. Το μέγιστο μέρας στις 1731,12 μονάδες ορίστηκε στις 10:46. Οι πιέσεις μετά από λίγο έφεραν τον δείκτη στο ελάχιστο μέρας στις 11:57 και ήταν οι 1720,33 (+0,11%) μονάδες. Το κλείσιμο με μεταβολή +0,31% ορίστηκε στις 1723,70 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 21,039 από 15,503 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Ιανουαρίου διακινήθηκαν 2401 συμβόλαια με ανώτερο μέρας στις 1730,00 μονάδες και κατώτερο στις 1719,. Διακινήθηκαν επίσης 2615 ΣΜΕ της σειράς Φεβρουαρίου με ανώτερο στις 1731,00 μονάδες και κατώτερο στις 1721,00. Ενώ ο δείκτης έκλεισε στις 1723,70 μονάδες η τιμή εκκαθάρισης τρέχουσας σειράς ορίστηκε στις 1725,25 και της επόμενης στις 1726,25. Τα ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Ιανουαρίου έπεσαν στα 3387 ΣΜΕ και για την σειρά Φεβρουαρίου ανήλθαν σε 4814 από 2873. Για τη σειρά Μαρτίου διακινήθηκαν 56 από 3 ΣΜΕ και οι 3 ανοικτές θέσεις έγιναν 43 με εκκαθάριση στις 1727,00 μονάδες. Η υστέρηση των ΣΜΕ έγινε προ-πορεία έστω και μικρή αφού δικαιώθηκε η προχθεσινή αισιοδοξία των traders.

Από τις μετοχές των Τραπεζών του 25άρη, μόνο ο τίτλος της ΕΤΕ δεν πέρασε σε  αρνητικό πεδίο, όμως και αυτός υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 0,246 ευρώ (+2,5%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,241 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 0,42% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Τα υπόλοιπα τραπεζικά blue chip ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, παρά το θετικό ξεκίνημα και τις πιέσεις που είχαν προηγηθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Στο κατώτερο ημέρας έκλεισαν οι μετοχές των ΑΛΦΑ (-1,61%) και ΠΕΙΡ (-0,50%).

«H Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί στα φορολογικά μέτρα, για να σπάσει το αδιέξοδο σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ωστόσο εξακολουθούμε να θεωρούμε απίθανη την ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο 'QE' μέχρι τον Μάρτιο», επισημαίνει σε έκθεσή της η Citi. Ενώ το διεθνές κλίμα αποτυπώνει τη διάθεση για ενθυλάκωση κερδών και αναμονή για τα δείγματα γραφής της νέας διακυβέρνησης στις ΗΠΑ.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec.

Ο Γενικός Δείκτης δε μπόρεσε να κρατηθεί πάνω από το υψηλό ενός και πλέον έτους περισσότερο από μία συνεδρίαση, με τους πωλητές να κάνουν δυναμικό 'come back" ήδη από την περασμένη Παρασκευή.

Το σημαντικό ράλι του τελευταίου εξαμήνου και η επίτευξη της τιμής - στόχου των 659 μονάδων δημιούργησαν συνθήκες κατοχύρωσης κερδών. Εκτιμάται ότι πέραν του γενικά ευνοϊκού διεθνούς επενδυτικού περιβάλλοντος, το οποίο χαρακτηρίζεται από χαμηλή μεταβλητότητα και συνέχιση της μακροχρόνιας ανοδικής τάσης στις περισσότερες Αναπτυγμένες μετοχικές Αγορές, οι τίτλοι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης του ελληνικού Χρηματιστηρίου έχουν επειγόντως την ανάγκη από ειδήσεις που θα καταδεικνύουν πρόοδο στα ζητήματα που άπτονται του Ελληνικού Προγράμματος.

Κανένα Χρηματιστήριο δε μπορεί να "τρέχει" για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποκλειστικά και μόνο στη βάση φημολογίας και μάλιστα με αναιμικούς όγκους συναλλαγών, τη στιγμή που το εγχώριο "country risk" παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι διεθνείς επενδυτές δύνανται να επιλέξουν ανάμεσα σε μια ευρεία γκάμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και Περιοχών (regions) για να χρησιμοποιήσουν τη ρευστότητά τους και εύλογο είναι να θέλουν ένα καλό ξεκίνημα στο χαμηλής ορατότητας 2017, αναλαμβάνοντας όσο το δυνατό πιο λελογισμένα ρίσκα.

Το "front running" στα πλαίσια προεξόφλησης ειδήσεων σε "ρηχές" Αγορές όπως η Ελληνική είναι πάντοτε ένα δίκοπο μαχαίρι, με το υψηλό beta να αποτελεί σημαντικό (και συχνά αποτρεπτικό) παράγοντα στις επενδυτικές αποφάσεις.

Παρά τη διόρθωση του προηγούμενου συναλλακτικού τριημέρου, η γενική τάση του Γενικού Δείκτη παραμένει ανοδική, με τους κρίσιμους κινητούς μέσους όρους των 100 και 200 ημερών να βρίσκονται πέριξ των 600 μονάδων, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα από την τρέχουσα τιμή του Δείκτη.

Το ευνοϊκό σενάριο περιλαμβάνει την απορρόφηση των πιέσεων που δημιουργεί η υπεραγορασμένη τεχνική εικόνα, με στόχο την επαναπροσέγγιση της διπλής, πλέον, αντίστασης που βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ 659 και 670 μονάδων.

Αντίθετα αγοραστικό ενδιαφέρον από επενδυτές που "έχασαν" την εξαμηνιαία άνοδο θα μπορούσε να εκδηλωθεί δυναμικότερα στις στηρίξεις των 634 και 620 μονάδων και με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερα δυσμενής εξέλιξη στις συζητήσεις με τους Θεσμούς.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν χαμηλότερα σήμερα Πέμπτη 19/1 και το δολάριο ανέκαμψε μετά την εμφάνιση της Janet Yellen της Federal Reserve που άφησε να εννοηθεί ότι τα επιτόκια στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αυξηθούν γρήγορα στο τρέχον έτος.

Το δολάριο είχε περάσει χαμηλότερα κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, οδηγούμενο στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου, αφού ο  εκλεγμένος Πρόεδρος των  Η.Π.Α. Donald Trump εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με ένα ισχυρό αμερικανικό νόμισμα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κατέγραψε οριακή πτώση 0,1% χαμηλότερα στις αρχές των συναλλαγών.

Στη Wall Street, τα αποτελέσματα των ισχυρών τραπεζικών ομίλων αποτυπώθηκαν σε άνοδο των μετοχών τους που βοήθησαν να γράψει κέρδη ο S&P 500 αν και ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε. Ο δείκτης Nikkei των μετοχών της Ιαπωνίας ήταν +0,94% ψηλότερα καθώς ανέβηκε με τον ούριο άνεμο από το ασθενέστερο γεν.

«Το δολάριο αυξήθηκε από τις παρατηρήσεις Yellen», δήλωσε ο Mitsuo Imaizumi, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Daiwa Securities στο Τόκιο. «Αλλά με την αυριανή ορκωμοσία του Trump, οι Ιάπωνες επενδυτές εξακολουθούν να τηρούν προσεκτική στάση σήμερα».

Ενώ οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ξεκινήσει πολιτικές τόνωσης που θα άρουν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και να κρατήσουν τη Fed στην γραμμή για αύξηση των επιτοκίων, επίσης πολλοί επενδυτές ανησυχούν για την πιθανή επίπτωση στην παγκόσμια ανάπτυξη από τη στάση προστατευτισμού του νέου Προέδρου.

Ο δείκτης δολαρίου DXY, που παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού εκ των έξι κυριότερων νομισμάτων, αυξήθηκε +0,4% στο 101,31. Το δολάριο ήταν σταθερό έναντι του γεν στα 114,66 γεν, κινείται πολύ πάνω από το χαμηλό της προηγούμενης συνόδου στα 112,57.

Το ευρώ ήταν επίσης σταθερό σήμερα στα 1,0632 δολάρια μπροστά από την τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αργότερα σήμερα.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου πήραν πίσω το χαμένο έδαφος στην προηγούμενη συνεδρίαση, όταν το δολάριο ενισχύθηκε. Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά τα βασικά προϊόντα που αποτιμώνται σε δολάρια ακριβότερα για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ένα θετικό μήνυμα από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, στο οποίο το θέμα της Ελλάδας θα βρεθεί για μια ακόμη φορά στην κορυφή της ατζέντας, περιμένει η ελληνική κυβέρνηση. Με δεδομένη πλέον την ευθεία απειλή «κατάρρευσης» του 3ου δανειακού προγράμματος σε περίπτωση αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του «έντιμου συμβιβασμού» που επιδιώκει πλέον η ελληνική πλευρά στους ομολόγους του, ελπίζοντας ότι θα «ξεπαγώσουν» οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Το περίπλοκο σκηνικό της ελληνικής ενεργειακής αγοράς συζητούν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο επίτροπος για το Κλίμα και την Ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε. Η Αθήνα θα επιχειρήσει να πείσει ότι «το νερό έχει μπει στο αυλάκι», η συγκυρία ωστόσο παρουσιάζεται εξόχως αρνητική, αφού είναι δεδομένα τα προβλήματα στις ιδιωτικοποιήσεις του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ, ενώ παράλληλα προβάλλει μεταξύ άλλων και το «νεφέλωμα» (ως προς την αποτελεσματικότητά του, προοπτικά) των δημοπρασιών ηλεκτρισμού τύπου ΝΟΜΕ, σε σχέση με το μνημονιακό προαπαιτούμενο μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ  στην αγορά.

Σε 52,4% ανερχόταν το ποσοστό απασχόλησης - το ποσοστό των ανθρώπων ηλικίας 15-64 ετών που εργάζονται - στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Βάσει των ίδιων στοιχείων, το δεύτερο τρίμηνο 2016 το ποσοστό απασχόλησης έφτανε το 52,1%, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2015 άγγιζε το 51,1%. Η απασχόληση στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερή από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, όπου το αντίστοιχο ποσοστό αυξήθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2016 στο 65,5%, από 65,3% στο δεύτερο τρίμηνο και από 64,6% το τρίτο τρίμηνο του 2015.

Σε 21 χρόνια θα κατορθώσει η Ελλάδα να ρίξει την ανεργία σε προ κρίσης επίπεδα, όπως εκτίμησε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Πολ Τόμσεν. Μιλώντας στην Ουάσιγκτον, κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Europe's Growth Challenge» του οικονομολόγου Άντερς Άσλουντ, ο κ. Τόμσεν συμπλήρωσε ότι η Ιταλία θα χρειαστεί 12 χρόνια, η Πορτογαλία 10 και η Ισπανία έξι, προκειμένου να μειώσουν την ανεργία τους στα επίπεδα της περιόδου 2001-2007.

«Αν συνεχίσουμε έτσι να υπερβαίνουμε τους στόχους και το ΔΝΤ συνεχίζει να κάνει λάθος προβλέψεις, το μόνο που μας μένει είναι να τους προσφέρουμε τεχνική βοήθεια» σχολίασε δηκτικά στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στην υπέρβαση του στόχου για πλεόνασμα κατά 2,4 δισ. ευρώ, βάσει των προσωρινών στοιχείων του ΥΠΟΙΚ για τον κρατικό προϋπολογισμό 2016. Όπως γνωστοποίησε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 4,392 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2,270 δισ. ευρώ το 2015 και στόχου για πλεόνασμα 1,983 δισ. ευρώ.  

Την έντονη αντίδραση του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο), εργοληπτικών και μελετητικών οργανώσεων έχει προκαλέσει η προσπάθεια του υπουργείου Υποδομών να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των μεγάλων εκπτώσεων στις προσφορές για την ανάληψη δημόσιων έργων και μελετών, που τείνει να γίνει κανόνας ειδικά την περίοδο που διανύουμε, γεγονός που αποδίδεται στον μικρό αριθμό έργων που δημοπρατούνται. Οι ασυνήθιστα χαμηλές προσφορές (ΑΧΠ), όπως είναι ο ακριβής όρος που χρησιμοποιείται, χαρακτηρίζονται από όλες τις πλευρές ως ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα για το οποίο το υπουργείο Υποδομών έχει γνωστοποιήσει στους ενδιαφερόμενους φορείς προσχέδιο εγκυκλίου, σε συμμόρφωση με το άρθρο 88 του ν. 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις (εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία).

Εν αναμονή της γνωστοποίησης του περιεχομένου της απόφασης του Πρωτοδικείου αναφορικά με την επικύρωση του σχεδιασμού εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει σήμερα, οι εμπλεκόμενοι στο deal καλούνται να αντιμετωπίσουν τους νομικούς σκοπέλους του χρόνου υποβολής και εκδίκασης των τριτανακοπών, καθώς και της διαλυτικής αίρεσης των συμφωνηθέντων που ενεργοποιείται αυτοδικαίως. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η ημερομηνία που φέρει η έκδοση της απόφασης είναι η 16η Ιανουαρίου, ωστόσο το ζήτημα της ενεργοποίησης της διαλυτικής αίρεσης προκύπτει κυρίως από το γεγονός ότι οι 30 μέρες για την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία των τριτανακοπών ξεκινούν να «μετρούν» από την ημερομηνία δημοσίευσης

Αύξηση της τάξης του 9,9% εμφάνισε η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για το 2016. Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των επιβατών ανήλθε σε 53,6 εκατ. άτομα, έναντι 48,8 εκατ. ατόμων το 2015, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των πτήσεων αυξήθηκε κατά 3,8% σε 444.249 έναντι 461.161 το προηγούμενο έτος. Οι πτήσεις εσωτερικού ανήλθαν σε 189.710 και οι πτήσεις εξωτερικού σε 271.451, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,2% και 5,7% αντίστοιχα.

Για τη Δευτέρα 30/01 έχει προγραμματιστεί η εκποίηση στο Πρωτοδικείο Αθηνών, με τη διαδικασία του πλειστηριασμού, μέρους των εμπορευμάτων της υπό πτώχευση Ηλεκτρονικής. Στο μεταξύ, λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας του πλειστηριασμού, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει έκθεση των προϊόντων της στο κατάστημά της στη Γλυφάδα, επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, στις 21/01, 25/01 και 28/01.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Να αφουγκραστούν την αντίδραση των ψηφοφόρων κάλεσε τις κυβερνητικές και τραπεζικές αρχές η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, από το βήμα της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), στο Νταβός. «Ήρθε η ώρα να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες πολιτικές προκειμένου να βοηθήσουμε την ανάπτυξη και τους πολίτες» τόνισε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής του Ταμείου, η οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την αυξανόμενη οικονομική ανισότητα.

Σκιώδεις παραμένουν οι προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters μεταξύ 500 οικονομολόγων και αναλυτών. Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν την αυξημένη ανησυχία της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κοινότητας τόσο για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, όσο και για τον αυξανόμενο κίνδυνο του εμπορικού προστατευτισμού. Η αβεβαιότητα, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της δημοσκόπησης, εντείνεται και από την ενίσχυση του εθνικιστικού αισθήματος, το οποίο ήδη αντικατοπτρίζεται στη Βρετανία με το Brexit και στις ΗΠΑ με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Αύξηση της τάξης του 0,8% εμφάνισε τον Δεκέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, χάρη στο «άλμα» του κλάδου της κοινής ωφέλειας. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν άνοδο κατά 0,8% έναντι πτώσης 0,7% τον Νοέμβριο. Η αύξηση του Δεκεμβρίου αποδίδεται στην ισχυρή βελτίωση κατά 6,6% της παραγωγής στον κλάδο της κοινής ωφέλειας. Στη μεταποίηση παράλληλα, η παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,2%, ενώ στις μεταλλευτικές δραστηριότητες, παρέμεινε αμετάβλητη.

Κατηγορίες για αθέμιτες διακρίσεις εις βάρος συγκεκριμένων πελατών αντιμετωπίζει η JP Morgan, κατόπιν προσφυγής του αμερικανικού δημοσίου στη δικαιοσύνη. Η αμερικανική τράπεζα φέρεται να επέβαλλε υψηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες χρεώσεις σε στεγαστικά δάνεια Αφροαμερικανών και Ισπανόφωνων, σε σχέση με λευκούς δανειολήπτες, παρεμφερούς πιστωτικού προφίλ.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών ενισχύθηκε το 2016 ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 2,1%. Εξαιρουμένων των κλάδων της ενέργειας και των τροφίμων, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,2%. Τα προηγούμενα δύο έτη, ο σχετικός δείκτης κινήθηκε σε υποτονικά επίπεδα, λόγω των χαμηλών τιμών σε πετρέλαιο και καύσιμα.

Αύξηση της τάξης του 7% εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της Citigroup, καθώς διαμορφώθηκαν σε 3,57 δισ. δολάρια (1,14 δολ/μετοχή) έναντι 3,34 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα αντίθετα, υποχώρησαν στα 17 δισ. δολάρια από 18,5 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν κέρδη 1,12 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 17,3 δισ. δολαρίων.

Για την πώληση περιουσιακών στοιχείων, αξίας 336 εκατ. δολαρίων, δεσμεύτηκε ο νέος υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Ο Αμερικανός επενδυτής καλείται εντός των επόμενων 180 ημερών, να παραιτηθεί από την ιδιότητα μέλους που κατέχει στα διοικητικά συμβούλια δεκάδων εταιρειών, αλλά και να προχωρήσει σε αποεπενδύσεις 336 εκατ. δολαρίων. Η συνολικά αξία των περιουσιακών στοιχείων του Ρος εκτιμάται σε 2,9 δισ. δολάρια, διαθέτοντας παρουσία σε μία σειρά εταιρειών, μεταξύ των οποίων της Eurobank και της Τράπεζας Κύπρου.

Αύξηση εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της Goldman Sachs, καθώς διαμορφώθηκαν σε 2,35 δισ. δολάρια ή 5,08 δολάρια ανά μετοχή. Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά βελτιωμένα έναντι του δ’ τριμήνου του 2015, όταν είχαν διαμορφωθεί σε 1,27 δολάρια ανά μετοχή, λόγω προστίμου 5 δισ. δολαρίων από τις αμερικανικές αρχές.