Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2005 17:54

Μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων ζήτησε ο Αλαν Γκρίνσπαν

Η οικονομική πολιτική σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό δεν μπορεί να μείνει ως έχει και το Κογκρέσο θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα και να αυξήσει τις δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση και άλλα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, υπογράμμισε στην ομιλία του στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος της Federal Reserve Αλαν Γκρίνσπαν.

Ο επικεφαλής της Fed έκανε μόνο μία σύντομη αναφορά στην οικονομία, χαρακτηρίζοντας, απευθυνόμενος στα μέλη της House Budget Committee, ικανοποιητικό το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Ο κ. Γκρίνσπαν υπογράμμισε πως πρώτο μέλημα θα πρέπει να είναι η μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού μέσω του περιορισμού των δαπανών. Παρ’ όλο που η ανάπτυξη θα ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα, συμβάλλοντας στη μείωση των ελλειμμάτων, «η κατάσταση του προϋπολογισμού είναι απίθανο να βελτιωθεί σημαντικά μέσα στα επόμενα χρόνια, εκτός και να ληφθούν μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Fed.

O κ. Γκρίνσπαν επισήμανε στην ομιλία του την ανάγκη να κινηθεί το Κογκρέσο γρήγορα, σημειώνοντας ότι «οι συνέπειες της απραξίας για την αμερικανική οικονομία μπορεί να είναι σοβαρές», και επανέλάβε τη θέση του υπέρ της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος.