Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχές των ασιατικών εταιρειών ενεργείας, όπως της Nippon Oil Corp. και της Santos Ltd., μετά την αναρρίχηση των τιμών του αργού πετρελαίου, στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών.

«Η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου, ήταν ο μεγαλύτερος καταλύτης για τις μετοχές των εταιρειών, που σχετίζονται με τον κλάδο των πετρελαιοειδών», ανέφερε ο Junichi Minami, ο οποίος διαχειρίζεται 2,5 δισ. δολ. σε μετοχές, με την Meiji Dresdner Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Τα κέρδη τονώθηκαν από τις υψηλότερες τιμές, οι οποίες θα ευνοήσουν τις μετοχές των εταιρειών αυτών, για κάποιο χρονικό διάστημα».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε άνοδο 0,1%, φθάνοντας στις 103,19 μονάδες, στις 11:25' π.μ., ώρα Τόκυο. Οι μετοχές των εταιρειών ενεργείας, είχαν φέτος τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των 10 λοιπών κλάδων, που απαρτίζουν τον δείκτη, αλλά και τα υψηλότερα κέρδη, σήμερα.

Οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος, με τις υψηλότερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές της Hynix Semiconductor Inc. Οι μετοχές της εταιρείας παραγωγής chip της Ν. Κορέας, κινήθηκαν πτωτικά, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το τέταρτο τρίμηνο, τα οποία διαμορφώθηκαν εκτός των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, σε συνδυασμό με το σχόλιο της Merrill Lynch & Co., ότι, η αγορά, ενδέχεται να χρειαστεί μεγαλύτερο χρόνο για να ανακάμψει.

Στην Ιαπωνία, ο Topix, σημείωνε κέρδη για έκτη ημέρα, οδεύοντας να κλείσει ανοδικά για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από τις 30 Αυγούστου. Ο Nikkei 225, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση, φθάνοντας στις 11.813,93 μονάδες.

Οι δείκτες στην Αυστραλία, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες κινήθηκαν ανοδικά, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που σημείωσαν απώλειες.

Στη Ν. Υόρκη, το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Απριλίου, αναρριχήθηκε σε ποσοστό 2,7%, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές. Φέτος, οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει άνοδο υψηλότερη του 20%, μετά την έντονη ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Κίνα.