Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2005 07:09

Hynix: Εκτός των προβλέψεων τα κέρδη το δ' τρίμηνο

ΚΕΡΔΗ, χαμηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής memory chip, στον κόσμο, Hynix Semiconductor Inc., μετά τις προβλέψεις της, ότι οι ΗΠΑ, θα εξετάσουν τον καθορισμό τιμών. Οι μετοχές υποχωρούσαν κατά 6,3%, καθώς έντονη ανησυχία επικράτησε, ότι οι τιμές των chip, ενδέχεται να υποχωρήσουν.

Τα καθαρά κέρδη, ανήλθαν σε 186 δισ. ουόν (185 εκατ. δολ. ΗΠΑ), έναντι 525 δισ. ουόν, που εκτιμούσαν κατά μέσον όρο, οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από την Thomson Financial, από ζημίες ύψους 881 δισ. ουόν, που είχε εμφανίσει πριν από ένα χρόνο. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 15%, αποτέλεσμα της ζήτησης των παραγωγών κομπιούτερ, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Ο επικεφαλής της, Woo Eui Je, 60 ετών, κατασκευάζει εργοστάσιο στην Κίνα και αναβαθμίζει τις νέες γραμμές παραγωγής στη Ν. Κορέα, με στόχο τη μείωση του κόστους, μετά την υποχώρηση των τιμών της βιομηχανίας των 27 δισ. δολ. ΗΠΑ, σε ποσοστό της τάξης του 29%, φέτος. Η ανάκαμψη ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερο, απ' ό,τι αναμενόταν, χρόνο, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Merrill Lynch & Co.

«Η προοπτική των τιμών δεν είναι καλή», ανέφερε ο Kim Hyun Tae, ο οποίος διαχειρίζεται 500 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Woori Investment Trust Management Co., στη Σεούλ, συμπληρώνοντας: «Οι τιμές, μάλλον θα μειωθούν μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, επηρεάζοντας τα κέρδη της Hynix.

Οι μετοχές της εταιρείας, υποχωρούσαν 5,6%, φθάνοντας στις 14.250 ουόν η μία, στις 12:22' μ.μ., στη Σεούλ. Ο αναλυτής της Merrill Lynch, Simon Woo, αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω τις μετοχές της Hynix, στο «neutral» από το «buy», επικαλούμενος τις τιμές των προϊόντων, οι οποίες ενδέχεται να συνεχίσουν την υποχώρησή τους, μέχρι το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Οι μετοχές της Samsung Electronics Co., της μεγαλύτερης ανταγωνίστριας της Hynix, σημείωναν απώλειες 0,6%.