Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2005 08:23

Κολομβία: Εγκαταλείπει τον έλεγχο ξένων κεφαλαίων, μετά την άνοδο του πέσο

ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ η Κολομβία την πολιτική μόλις δύο μηνών, να επιβάλλει στους διεθνείς επενδυτές, να έχουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα, για τουλάχιστον ένα χρόνο, μετά την αποτυχία του μέτρου, με στόχο τον περιορισμό του ράλι του νομίσματός της, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Alberto Carrasquilla.

«Απεδείχθη, ότι το μέτρο από μόνο του είναι περιοριστικό αν όχι άχρηστο από τη φύση του», είπε ο Carrasquilla, 45 ετών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 28 Φεβρουαρίου, στην Μπογκοτά, συμπληρώνοντας: «Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος, σε αυτό το επίπεδο και δεν μου αρέσει. Οι περιορισμοί θα λήξουν σε χρονικό διάστημα έξη μηνών, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το πέσο αναρριχήθηκε 1,9% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, από τη στιγμή που ο πρόεδρος της χώρας, Alvaro Uribe, επέβαλε τους περιορισμούς στις 15 Δεκεμβρίου, διευρύνοντας την περυσινή άνοδο, κατά 14%. «Το ισχυρό νόμισμα απειλεί να περιορίσει τις εξαγωγές και η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες να περιορίσει την άνοδό του, αγοράζοντας δολάρια», είπε ο Carrasquilla.

Χωρίς τους περιορισμούς στις επενδύσεις, επενδυτές, όπως ο Brian Wolahan της Acadian Asset Management, στη Βοστώνη, θα ξανασκεφτούν να αγοράσουν μετοχές εταιρειών της Κολομβίας και ομόλογα. Ο δείκτης στο Χρηματιστήριο, σημείωσε σχεδόν διπλάσια άνοδο το τελευταίο δωδεκάμηνο και οι τιμές των ομολόγων, που λήγουν το 2012, αναρριχήθηκαν μετά την αύξηση της εμπιστοσύνης για την πορεία της οικονομίας, αποτέλεσμα της επανάληψης των επιθέσεων του Uribe, 52 ετών, κατά των ανταρτών και τη βελτίωση της ασφαλείας.

«Δεν θα επενδύσουμε σε μία χώρα που ελέγχει τα κεφάλαια», ανέφερε ο Wolahan, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 3 δισ. δολ. ΗΠΑ σε μετοχές, το 15% των οποίων βρίσκονται στην Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένης και της Κολομβίας, συμπληρώνοντας: «Όταν αρθεί ο έλεγχος, η Κολομβία ενδέχεται να επιστρέψει στο σύμπαν μας. Όχι νωρίτερα».