Ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση βρίσκεται η προσπάθεια εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, μετά την έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία -σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά- ενέκρινε το αίτημα της υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106 β-θ.
Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση βρίσκεται η προσπάθεια εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, μετά την έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία -σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά- ενέκρινε το αίτημα της υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106 β-θ. Ωστόσο, η θετική αυτή εξέλιξη περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο αστερίσκους, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», αφορούν τόσο το ζήτημα της αποπληρωμής των οφειλών της αλυσίδας προς το Δημόσιο, τους Οργανισμούς Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και τους ΟΤΑ όσο και αυτό της τήρησης των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.
Αρχής γενομένης με τις οφειλές της Μαρινόπουλος προς το Δημόσιο, τα Ταμεία, τους ΟΤΑ και τις εταιρείες κοινής ωφελείας οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προτεινόμενη ρύθμιση των 250 δόσεων που προβλέπεται στη Συμφωνία Εξυγίανσης που συνόδευσε το φάκελο του αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 106 β-θ δεν φέρεται να πήρε την έγκριση του Πρωτοδικείου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της συμφωνίας οι οφειλές της Μαρινόπουλος Α.Ε. ανέρχονται στις 30.6.2016 σε 53,3 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο και σε 67,2 εκατ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ταυτόχρονα, λόγω της καθυστέρησης της έκδοσης της απόφασης, εγείρεται και ζήτημα περί τήρησης του ακριβούς χρονοδιαγράμματος υλοποίησης της συμφωνίας και σε αυτό το πλαίσιο δύναται αυτοδικαίως να ενεργοποιηθεί η διαλυτική αίρεση.
Η ακριβής ημερομηνία έκδοσης της απόφασης
Ωστόσο, δεδομένου ότι η απόφαση γνωστοποιήθηκε μεν χθες, αλλά το ακριβές κείμενό της έως αργά χθες το βράδυ δεν ήταν διαθέσιμο, ακόμα και στους νομικούς εκπροσώπους των εμπλεκόμενων αλυσίδων, δεν καθιστά ξεκάθαρη την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.
Δηλαδή, εάν η απόφαση εκδόθηκε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου και δόθηκε στη δημοσιότητα χθες ή φέρει μεταγενέστερη ημερομηνία, δηλαδή τη χθεσινή, ήτοι 16 Ιανουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα εγείρεται στη δεύτερη περίπτωση, καθώς με βάση τη συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων αλυσίδων και των τραπεζών, η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της συναλλαγής είναι η 14η Φεβρουαρίου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο μήνας τριτανακοπών, σε περίπτωση που υπάρξουν.
Ως προς τον «γρίφο» της ημερομηνίας θα λυθεί στον βαθμό που τα εμπλεκόμενα μέρη λάβουν γνώση του κειμένου της απόφασης, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους που παρακολουθούν την υπόθεση, αναμένεται να γίνει σήμερα.
Συνάντηση νομικών εκπροσώπων
Πάντως, προκειμένου να εξεταστούν τα θέματα αυτά σε επίπεδο τόσο νομικών χειρισμών όσο και -κυρίως- της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργείται, οι πληροφορίες ήθελαν χθες αργά το απόγευμα να πραγματοποιείται μια πρώτη συνάντηση μεταξύ των νομικών εκπροσώπων των εμπλεκόμενων μερών.
Σύμφωνα πάντα με νομικούς κύκλους, το ενδεχόμενο να υπάρξει τροποποίηση της σύμβασης φαντάζει πιθανό, καθώς -όπως υποστηρίζουν- «πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και σύνθετο και προς τούτο ενδεχόμενες αλλαγές που θα οδηγήσουν στην τελεσφόρησή του θεωρούνται εύλογες».
Κυβερνητική ικανοποίηση
Εξάλλου, τη θετική έκβαση της υπόθεσης «προεξόφλησαν» χθες με δηλώσεις τους στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και ο πληρεξούσιος δικηγόρος της οικογένειας Μαρινόπουλου.
Συγκεκριμένα την ικανοποίησή του για την ταχεία έκδοση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στην υπόθεση Μαρινόπουλος εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης τόνισε από την πλευρά του ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, με όλες τις δυνάμεις της, να στηρίξει κάθε υγιή προσπάθεια που συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στην αναθέρμανση της οικονομίας», σημειώνοντας παράλληλα ότι «για άλλη μία φορά οι δυνάμεις που αντιμάχονται τις όποιες επιλογές της κυβέρνησης, ακόμη και αυτές που κρατούν στη ζωή επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους, διαψεύστηκαν».
Επίσης, ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, σχολιάζοντας της εξελίξεις, ανέφερε ότι «ο βασικός μας στόχος παραμένει να διασωθούν οι θέσεις εργασίας».
Αντίστοιχα, ο δικηγόρος των μετόχων της πλευράς Μαρινόπουλου Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σχολιάζοντας το γεγονός ότι εκδόθηκε απόφαση, ανέφερε τα εξής: «Η ιστορική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης επικυρώνει το σχέδιο εξυγίανσης των σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλου, διασφαλίζοντας 13.000 θέσεις εργασίας και τη σύμμετρη ικανοποίηση των απαιτήσεων 3.000 πιστωτών! Είναι μια ημέρα μεγάλης χαράς και ελπίδας για το αύριο. Τη συμφωνία εγγυήθηκαν και με την προσωπική τους περιουσία οι άνω εντολείς μου».