Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2005 13:08

JFE, Nippon Steel: Πρόβλεψη για αύξηση των κερδών από τις υψηλές τιμές

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΑΝ προς τα πάνω, τις προβλέψεις τους για τα κέρδη στο σύνολο της χρήσης, μετά την αύξηση των τιμών, αποτέλεσμα της έντονης ζήτησης από την Κίνα σε χάλυβα για την κατασκευή αυτοκινήτων, φορτηγών και ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, οι δύο μεγαλύτερες χαλυβουργίες της Ιαπωνίας, JFE Holdings Inc. και Nippon Steel Corp.

H Nippon Steel, η μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ιαπωνίας, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για τα κέρδη που θα εμφανίσει, τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου, σε ποσοστό 5% και στα 200 δισ. γιέν (1,9 δισ. δολ. ΗΠΑ), σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η JFE με τη σειρά της, ανέφερε, ότι τα καθαρά της κέρδη φέτος θα είναι υψηλότερα κατά 7,1%, στα 150 δισ. γιέν.

Η ζήτηση από την Κίνα, η οποία καταναλώνει το 1/3 του συνολικού χάλυβα, στον κόσμο, επέτρεψε στην JFE και σε άλλες χαλυβουργίες της Ιαπωνίας, να αυξήσουν τις τιμές τους και να τις περάσουν με το υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών, στους πελάτες τους, όπως στην Toyota Motor Corp. και την Honda Motor Co. Η ζήτηση χάλυβα στην Κίνα, προβλέπεται να αυξηθεί στα 340 εκατ. τόνους το 2005, υψηλότερα από τα 311 εκατ. τόνους, πέρυσι, σύμφωνα με την Japan Iron and Steel Federation.

«Οι χαλυβουργίες, τα έχουν πάει αρκετά καλά την τρέχουσα οικονομική χρήση», ανέφερε ο Yoshinori Koida, της Societe Generale Asset Management (Japan) Co., πριν από τις ανακοινώσεις των εταιρειών, συμπληρώνοντας: «Περιμένουμε να δούμε εάν θα περάσουν τις αυξήσεις του κόστους στην επόμενη χρήση». Ο Koida, διαχειρίζεται 16 δισ. δολ. σε μετοχές.

Οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος, της πρώτης ύλης του χάλυβα, αυξήθηκαν 18,6%, τη χρήση του 2004, τη στιγμή που οι αντίστοιχες του άνθρακα αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 30%. Η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και των ναύλων, θα προσθέσουν περίπου 140 δισ. γιέν στο κόστος, τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα η JFE, υψηλότερα της πρόβλεψης των 135 δισ. γιέν, τον περασμένο Νοέμβριο.

Η JFE πρόσθεσε, ότι αυτό το κόστος θα αυξηθεί στα 250 δισ. γιέν τη χρήση που αρχίζει τον Απρίλιο.

Οι μετοχές της JFE, υποχωρούσαν 40 γιέν, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 3.160 γιέν η μία στο Τόκυο. Φέτος, έχουν σημειώσει αύξηση 8%, μεγαλύτερη της ανόδου 3,5% του δείκτη Nikkei 225.

Οι μετοχές της Nippon Steel, έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 16%, χαμηλότερη των μετοχών της Mittal Steel Co., της μεγαλύτερης παραγωγού του μετάλλου στον κόσμο.

Σημειώνεται, ότι, οι ιαπωνικές χαλυβουργίες, θα πληρώσουν κατά 71,5% ακριβότερα το σιδηρομετάλλευμα, από την βραζιλιάνικη Cia. Vale do Rio Doce και την Rio Tinto Group, καθώς η τιμή του άνθρακα θα υπερδιπλασιαστεί φέτος από την 1 η Απριλίου. Οι εταιρείες, πρέπει να μεταφέρουν το κόστος 10.000 γιέν ανά τόνο, τη χρήση του 2005, είπε ο Koida, συμπληρώνοντας, ότι : «Η JFE πιστεύει ότι θα τα καταφέρει».