Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 11:02

Επιμένει πτωτικά το Χρηματιστήριο Αθηνών

Νέες απώλειες, οι οποίες οδηγούν τον Γενικό Δείκτη κάτω των 645 μονάδων, καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω της κλιμακούμενης αβεβαιότητας για το «κλείσιμο» της β’ αξιολόγησης.

Νέες απώλειες, οι οποίες οδηγούν τον Γενικό Δείκτη κάτω των 645 μονάδων, καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω της κλιμακούμενης αβεβαιότητας για το «κλείσιμο» της β’ αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,20% στις 643,85 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 1,32% στις 1.723,45 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,17 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 10 ενισχύονται, 33 υποχωρούν και έξι παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 2,21% στις 658,76 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 2,37%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,36%, η Eurobank κατά 1,79%, η Alpha Bank κατά 1,55% και η Attica Bank κατά 2,44%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Grivalia Properties διολισθαίνει κατά 2,94% ενώ στο 1,77% διαμορφώνεται η πτώση για τη μετοχή του Μυτιληναίου. Η μετοχή της ΜΕΤΚΑ παράλληλα, υποχωρεί κατά 1,56%, του ΟΠΑΠ κατά 1,39% και της Aegean κατά 0,93%. Στον αντίποδα, η μετοχή του Σαράντης Γρ. ενισχύεται κατά 0,96% και του Τιτάνα κατά 0,42%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καταγράφουν νέα επιδείνωση, κινούμενες άνω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 3 μονάδες βάσης στο 7,024%, του 3ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο κατά 2 μονάδες βάσης στο 7,326%, ενώ του 2ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 47 μονάδες βάσης στο 6,403%.

Οι επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι, εμφανίζονται ανήσυχοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και θεσμών, αγνοώντας τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως «η συμφωνία θα κλείσει το συντομότερο δυνατό». Η εξαγγελία του κ. Τσίπρα για τις παροχές προς τους χαμηλοσυνταξιούχους έχει συμβάλλει σημαντικά στην «ψύχρανση» των σχέσεων των δύο πλευρών, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στις εν εξελίξει διαβουλεύσεις για τη β’ αξιολόγηση.

Σχολιάζοντας την ευρύτερη πορεία του Γενικού Δείκτη, ο Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής της BETA AXEΠΕΥ, επισημαίνει τα εξής: «Τεχνικά οι 670 μονάδες αποτέλεσαν το πέρας των αλκυονίδων ημερών του Χ.Α., επίπεδο το οποίο έφερε το Γενικό Δείκτη σε υψηλά 14 μηνών και οριακά υψηλότερα από την ημερομηνία ορόσημο του Brexit (10/6/2016). Παρά την έντονη πτώση της Παρασκευής, οι βασικοί τεχνικοί δείκτες παραμένουν αγορασμένοι, τα περιθώρια ωστόσο έχουν στενέψει, αφού πλέον η ζώνη τιµών µεταξύ 638 και 622 µονάδων αποτελεί το οχυρό στήριξης των αγοραστών. Η διάσπαση αυτής της περιοχής θα βάλει την αγορά σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι».

»Από την άλλη πλευρά η δυναμική της ανόδου έδειξε ακόμα και στις ανοδικές συνεδριάσεις να έχει περιοριστεί αισθητά, καθώς τα ενδοσυνεδριακά υψηλά δεν διατηρήθηκαν στα κλεισίματα, υποβόσκουσα ένδειξη της υποχώρησης που ακολούθησε. Συμπερασματικά η τεχνική εικόνα δείχνει κορεσμό της ανόδου, η διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι σε αρχικό στάδιο και ενδεχομένως µια γρήγορη κίνηση των ταλαντωτών στην υποτιμημένη ζώνη, ωθώντας τον δείκτη προς τα “δουλεμένα” επίπεδα της συσσώρευσης των 630 μονάδων, να αποτελούσε το επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα».

naftemporiki.gr