Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2005 07:45

Goldman: Προς εξαγορά του τμήματος εμπορικών δανείων της UFJ

ΣΧΕΔΙΑ, για την πώληση του τμήματος εμπορικών δανείων, στην Goldman Sachs Group Inc., προκειμένου να προσαρμοστεί στους κυβερνητικούς περιορισμούς για τα επισφαλή δάνεια, κάνει η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας, UFJ Holdings Inc., σύμφωνα με τραπεζίτες που γνωρίζουν την εμπορική συναλλαγή.

Η Goldman, η οποία επένδυσε περισσότερα από 5,5 δισ. δολ. ΗΠΑ σε ακίνητα στην Ιαπωνία, έκανε προσφορά, έναντι της Morgan Stanley και της Kennedy Wilson Japan, εταιρείας συμβούλων του real estate της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Τα δάνεια του εν λόγω τμήματος, της UFJ, ύψους 45 δισ. γιέν (429 εκατ. δολ. ΗΠΑ), έχουν εγγύηση ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων αιθουσών τυχερών παιχνιδιών, ξενοδοχείων μικρής διαμονής και γηπέδων του γκολφ. Οι όροι της εμπορικής συναλλαγής θα αποφασισθούν στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η UFJ, που εδρεύει στην Οσάκα, έχει προθεσμία λιγότερο από ένα μήνα, για να μειώσει τα επισφαλή της δάνεια κάτω από το 4% των συνολικών της δανείων, από το 6,9%, προκειμένου να κάνει πιο εύκολο τον δρόμο συγχώνευσής της με την Mitsubishi Tokyo Financial Group Inc., η οποία θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων. Η Goldman, με έδρα τη Ν. Υόρκη και η τρίτη σε μέγεθος εταιρεία αγοραπωλησίας μετοχών στον κόσμο, έχει επενδύσει 60 δισ. δολ. στο real estate διεθνώς και ήδη έχει στην κυριότητά της 80 γήπεδα γκόλφ στην Ιαπωνία, καθώς επίσης μερικά ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα.

«Είναι πολύ καλό να βλέπουμε την UFJ να προσπαθεί να μετατοπίσει τα επισφαλή δάνεια από τον ισολογισμό της», ανέφερε ο Nozomu Kunishige, αναλυτής της BNP Paribas Securities (Japan) Ltd., συμπληρώνοντας: «Η πώληση θα δείξει ότι η δανείστρια εργάζεται σε όλα τα είδη των δανείων, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο».

Ο εκπρόσωπος της UFJ, Takashi Miwa και ο Orlando Camargo, ο εκπρόσωπος της Goldman, στο Τόκυο, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα. Ο πρόεδρος του τμήματος εμπορικών δανεμίων της UFJ, Takeo Kaneko, επίσης αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλια, επικαλούμενος το «απόρρητο» της συμφωνίας. Και ο εκπρόσωπος της Morgan Stanley, Haruko Fukushima, καθώς και ο διευθυντής του τμήματος οικονοιμκών της Kennedy-Wilson, Takafumi Jogan, αρνήθηκαν να κάνουν σχόλια.

Τα επισφαλή δάνεια των επτά τραπεζικών ομίλων της Ιαπωνίας, υποχώρησαν στα 10,2 τρισ. γιέν, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, από 14 τρισ. γιέν, που ήταν στις 31 Μαρτίου του 2004, σύμφωνα με την Financial Services Agency.