Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2005 09:27

Cochlear: 195 εκατ. δολ. Αυστραλίας για την Entific Medical Systems

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την εξαγορά της σουηδικής Entific Medical Systems, αντί του ποσού των 195 εκατ. δολ. Αυστραλίας, (153 εκατ. δολ. ΗΠΑ), προκειμένου να επεκταθεί στην Ευρώπη, την ταχύτατα αναπτυσσομένη περιφέρεια, έκλεισε η Cochlear Ltd., η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής εμφυτευμάτων, για την βελτίωση της ακοής, στον κόσμο.

Οι μετοχές της Cochlear, που εδρεύει στο Σύδνεϋ, σημείωσαν άνοδο 1,09 δολ. Αυστραλίας, ποσοστό 3,7%, φθάνοντας στα 30,88 δολ. Αυστραλίας η μία, κατά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου της Αυστραλίας, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 5 Νοεμβρίου του 2003. Οι μετοχές της, αναρριχήθηκαν φέτος σε ποσοστό της τάξης του 23% και είχαν την καλύτερη επίδοση, μεταξύ των μετοχών των εταιρειών, που απαρτίζουν τον δείκτη S&P/ASX 200 Health Care Index.

Οι πωλήσεις της Cochlear στην Ευρώπη, αυξήθηκαν 44% το εξάμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, υπερβαίνοντας την αύξηση 16%, που σημείωσαν οι πωλήσεις της στην Αμερική.

Η Entific Medical είναι μία εταιρεία παραγωγής εμφυτευμάτων βελτίωσης της ακοής, που ανήκει στην Nobel Biocare Holding AG και σε άλλους Σουηδούς επενδυτές. Η εμπορική συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί από τραπεζικά δάνεια και ταμειακά αποθέματα, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Cochlear.

«Θέλουμε να έχουμε διεθνή δραστηριότητα», ανέφερε ο επικεφαλής της, Chris Roberts, 51 ετών, σε τηλεφωνική του συνέντευξη από το Σύδνεϋ, συμπληρώντας: «Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την Ευρώπη».

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τα καθαρά κέρδη στο σύνολο της χρήσης, λέγοντας, ότι αυτά θα αυξηθούν σε ποσοστό της τάξης του 45%, στα 55 εκατ. δολ. Αυστραλίας. Ο Roberts, επιδικώκει να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της Cochlear, σε μια αγορά τουλάχιστον τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων, που χρειάζονται εμφυτεύματα βελτίωσης της ακοής. Ο ίδιος είπε, ότι, ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζεται εμφυτεύματα αυξάνεται.

Η εμπορική συναλλαγή θα προσθέσει αμέσως κέρδη στη μετοχή της εταιρείας, σύμφωνα με τον Roberts. Η Entific, πέρυσι, εμφάνισε καθαρά, προ φόρων κέρδη, περίπου 7 εκατ. δολ. Αυστραλίας, ενώ η ετήσια ανάπτυξή της ήταν πάνω από 35% την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με την Cochlear.

Τα εμφυτεύματα της Cochlear, χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που έχουν έντονο πρόβλημα με την απώλεια ακοής και μπορούν να ακούσουν ήχους έντασης 90 ντεσιμπέλ ή πιο δυνατούς, όπως αυτόν, που κάνει ένα φορτηγό.