Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2005 11:52

Elan: Σημαντική πτώση των μετοχών της

ΑΠΩΛΕΙΕΣ, σε ποσοστό της τάξης του 17%, σημειώνουν οι μετοχές της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας της Ιρλανδίας, Elan Corp., καθώς επιβεβαιώθηκε μία ακόμη περίπτωση σπάνιας νευρολογικής νόσου, η οποία μπορεί να συνδέεται με το σκεύασμα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, Tysabri, που παρασκευάζει.

Οι μετοχές της Elan, υποχωρούσαν 82 σεντς, ποσοστό 15%, φθάνοντας στα 4,75 ευρώ η μία στις 8:50' π.μ., στο Δουβλίνο, τοπική ώρα, μετά την διαπραγμάτευσή τους στα 4,65 ευρώ η μία. Οι μετοχές υποχώρησαν σε ποσοστό της τάξης του 76%, από τη στιγμή που η εταιρεία απέσυρε στις 28 Φεβρουαρίου το Tysabri, από την αγορά.

Η Elan και η συνεταίρος της στις ΗΠΑ, Biogen Idec Inc., ανακοίνωσαν ότι ένας ασθενής πέθανε και υπάρχει υποψία και για δεύτερο ασθενή, ότι παρουσίασε πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια. Και οι δύο ασθενείς έπαιρναν το Tysabri, σε συνδυασμό με το παλαιότερα σκέυασμα Avoneχ κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας της Biogen. Δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ασθένειας σε ανθρώπους, που παίρνουν μόνο το ένα από τα δύο φάρμακα.

Η Biogen βασίζεται στο Tysabri, προκειμένου να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά των φαρμάκων για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς οι πωλήσεις του Avonex, μειώνονται. Ο επικεφαλής της Elan, Kelly Martin, βασίζεται επίσης στο εν λόγω σκεύασμα, προκειμένου να επιστρέψει η εταιρεία στην κερδοφορία το 2006, μετά την πώληση περιουσιακών στοιχείων ύψους 2 δισ. δολ. ΗΠΑ, με στόχο τη μείωση του χρέους της. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι την προοπτική ανάπτυξης και των δύο εταιρειών, έβλαψε η απόσυρση του φαρμάκου.

Χθες, τόσο η η Biogen όσο και η Elan, ανακοίνωσαν ότι θα παράσχουν πληροφορίες αναφορικά με την απόσυρση του φαρμάκου από την αγορά στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.