Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2005 13:25

Chartered Semiconductor: Προς τα κάτω αναθεώρηση των εσόδων

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ πωλήσεις από την τελευταία της πρόβλεψη, ανακοίνωσε ότι θα εμφανίσει το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών της Σιγκαπούρης, Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd., αποτέλεσμα τη μείωσης της ζήτησης συσκευών, όπως για παράδειγμα κινητών τηλεφώνων. Οι μετοχές της υποχωρούν εδώ και περίπου τρεις μήνες.

Η ζήτηση για chip, που χρησιμοποιούνται στις συσκευές τηλεπικοινωνιών και σε κομπιούτερ, υποχώρησαν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία δεν έδωσε λεπτομερή στοιχεία. Τον Ιανουάριο, η εταιρεία είχε ανακοινώσει, ότι οι πωλήσεις της ενδέχεται να υποχωρήσουν στα 183 εκατ. δολ. ΗΠΑ και οι ζημίες της θα είναι στα 34 σεντς ανά μετοχή στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο, συν πλην δύο σεντς.

Η Chartered, η οποία κατασκευάζει chips, που βασίζονται στα σχέδια των πελατών της, χρησιμοποιεί το 59% της δυναμικότητάς της, έναντι του 85% που θα έπρεπε να χρησιμοποιεί, προκειμένου να βρεθεί στο break-even, το σημείο που ούτε κερδίζεις ούτε χάνεις. Αυτό, καθιστά δυσκολότερα τα πράγματα για την εταιρεία, να ανταπεξέλθει στη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης σε chip, απ' ό,τι οι ανταγωνίστριές της, όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

«Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την συνολική εικόνα της ζήτησης στη βιομηχανία», ανέφερε ο Winson Fong, ο οποίος διαχειρίζεται 2,3 δισ. δολ. με την SG Asset Management στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας: «Δεν θα υπάρξει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη φέτος, ανάλογη της περυσινής».

Ο Fong κατέχει μετοχές της Taiwan Semiconductor, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής chip, κατόπιν παραγγελίας και της κοντινής ανταγωνίστριάς της, Taiwan United Microelectronics Corp. Δεν κατέχει μετοχές της Chartered.