Οι λογαριασμοί από όλες τις ΔΕΚΟ, την κινητή και σταθερή τηλεφωνία, καθώς και τη συνδρομητική τηλεόραση θα λαμβάνονται υπ’ όψιν για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου με «πλαστικό» χρήμα, προκειμένου μισθωτοί και συνταξιούχοι αλλά και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να τύχουν της έκπτωσης φόρου από 1.900 έως και 2.100 ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Οι λογαριασμοί από όλες τις ΔΕΚΟ, την κινητή και σταθερή τηλεφωνία, καθώς και τη συνδρομητική τηλεόραση θα λαμβάνονται υπ’ όψιν για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου με «πλαστικό» χρήμα, προκειμένου μισθωτοί και συνταξιούχοι αλλά και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να τύχουν της έκπτωσης φόρου από 1.900 έως και 2.100 ευρώ.
Στην απόφαση αυτή φέρεται ότι καταλήγει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ύστερα από τα μηνύματα που έλαβε από τα πιστωτικά ιδρύματα ότι οι λογαριασμοί κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας, καθώς και των ΔΕΚΟ πληρώνονται μέσω καρτών σε πληθώρα εμπορικών σημείων, που δεν είναι το επίσημο εμπορικό δίκτυο της κάθε επιχείρησης και συνεπώς δεν μπορούν να διακριθούν σε σχέση με άλλα προϊόντα που εμπορεύεται ένα τέτοιο ευρύ δίκτυο. Και αυτό γιατί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία όλες οι τράπεζες θα πρέπει να στέλνουν κάθε μήνα τις συναλλαγές που κάποιος κάνει μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας ή e-banking στο Taxis ώστε οι συναλλαγές να εγγράφονται αυτόματα.
Αυτό άλλωστε ήταν και ένα από τα μεγάλα εμπόδια που τόσες ημέρες προσπαθούσαν να ξεπεράσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, ούτως ώστε να προχωρήσουν στην έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου που θα αποσαφηνίζει το μέχρι σήμερα θολό τοπίο όσον αφορά το «πακέτο» των δαπανών που θα εξοφλούνται με «πλαστικό» χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, ώστε να μη χάνεται η έκπτωση φόρου.
Από τη στιγμή πάντως που λύθηκε ο «γρίφος» αναμένεται, εκτός απροόπτου, ακόμη και σήμερα να εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι που θα ανάβουν το «πράσινο» φως για την κατ’ ουσία εφαρμογή του «πλαστικού» χρήματος στην αγορά, καθώς θα καταγράφονται με σαφήνεια ποιες δαπάνες θα λαμβάνονται υπ’ όψιν και ποιες όχι, καθώς και οι εξαιρέσεις που αφορούν τα άτομα με αναπηρία και τους υπερήλικες.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ότι ο κατάλογος των δαπανών που θα πρέπει να εξοφλούνται με «πλαστικό» χρήμα, για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου, είναι μεγάλος καθώς, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει έξοδα για υπηρεσίες και προϊόντα που αφορούν:
1. Καταστήματα μαζικής εστίασης - catering (παροχή έτοιμων γευμάτων από εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί, ψητοπωλεία, οβελιστήρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, σνακ μπαρ, αρτοποιεία, πιτσαρίες, φαστφουντάδικα, κυλικεία, καντίνες κ.λπ., προς επιτόπια κατανάλωση).
2. Γυμναστήρια, σχολές χορού, ινστιτούτα αισθητικής, κομμωτήρια, κουρεία, συνεργεία επισκευής οχημάτων, επισκευαστές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ποδηλάτων, υποδημάτων και δερματίνων ειδών, επιδιορθωτές ενδυμάτων και υφασμάτων οικιακής χρήσης κ.λπ., υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, μαραγκούς, ελαιοχρωματιστές κ.ά. επαγγελματίες του χώρου της οικοδομής, οικονομολόγους, λογιστές-φοροτέχνες, συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.
3. Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές
4. Καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο, φυσικό αέριο)
5. Τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού
6. Οινοπνευματώδη ποτά
7. Είδη ένδυσης και υπόδησης
8. Είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ.
9. Πάσης φύσεως πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα
10. Χημικά προϊόντα, όπως απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, υγιεινής, καλλωπισμού κ.λπ.
11. Κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ.
12. Συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής
13. Νωπά κρέατα, φρούτα και λαχανικά
14. Καυσόξυλα
15. Λιπάσματα
16. Τροφές που προορίζονται για κατοικίδια ζώα
17. Άνθη
18. Αναψυκτικά, χυμούς, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, μεταλλικά νερά.
Όλες οι ανωτέρω δαπάνες θα πρέπει να εξοφλούνται με «πλαστικό» χρήμα για να γίνουν δεκτές από την εφορία, ενώ για να αναγνωριστούν τα έξοδα σε γιατρούς και δικηγόρους, καθώς και γενικότερα σε κλάδους επαγγελματιών που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά απόκρυψης του πραγματικού τους εισοδήματος, με βάση τα στοιχεία της εφορίας, θα αρχίσει να εφαρμόζεται η υποχρεωτική εγκατάσταση και χρήση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης POS.
Εξαιρέσεις
Στον αντίποδα βέβαια δεν θα λαμβάνονται υπ’ όψιν οι δαπάνες, μεταξύ άλλων, για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ., οι εισφορές για την ΕΡΤ, το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, κ.λπ.), η δαπάνη εισόδου σε καζίνο, καθώς και οι δαπάνες για ενοίκια, ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας κ.ά.
Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να έχει κάποιος την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του. Το ποσοστό είναι 10% για κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ, 15% από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και 20% από 30.000,01 και άνω.
Εφόσον οι φορολογούμενοι δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό, θα πληρώνουν επιπλέον αναλογούντα φόρο με συντελεστή 22%.