Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2005 13:49

Δηλώσεις Προέδρου ΕΥΔΑΠ για Ψυτάλλεια

Τη διαβεβαίωση ότι σε καμμία περίπτωση δεν πρόκεται να εφαρμοστεί περιβαλλοντικά επιζήμια λύση για την διάθεση της λυματολάσπης στην Ψυτάλλεια, έδωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Σήφης Γλυνιαδάκης.

Διευκρίνισε δε ότι αν ο προσωρινός ανάδοχος ή οιοσδήποτε άλλος εκ των διαγωνισθέντων - αν δεν προκύψει σύμβαση με τον πρώτο μειοδότη - δεν προσκομίσει τις νόμιμες άδειες, δεν πρόκειται να αναλάβει το έργο.

Ο κ. Γλινιαδάκης τόνισε ότι δεν κοροϊδεύουν κανένα,σε καμμία περίπτωση, ούτε η ΕΥΔΑΠ ούτε το ΥΠΕΧΩΔΕ. Εμείς, θα ελέγξουμε τις αδειοδοτήσεις του μειοδότη του έργου και αν αυτές δεν δοθούν δεν υπογράφουμε,είπε.

Αν το αποτέλεσμα μολύνει το περιβάλλον εμείς δεν θα βάλουμε υπογραφές, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, απαντώντας στις διαμαρτυρίες του νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα και των δημάρχων της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Γλυνιαδάκης ανέφερε, με αφορμή τους ισχυρισμούς του νομάρχη και των δημάρχων ότι με την προταθείσα λύση θα γίνεται καύση της λυματολάσπης,ότι δεν πρόκειται για καύση αλλά για ξήρανση και καύση των απαερίων της ξήρανσης.

Η συγκεκριμένη τεχνική λύση εφαρμόζεται και σε άλλες 12 ευρωπαϊκές χώρες, είναι αποδεκτή απο την Κοινοτική νομοθεσία και ο προσωρινός ανάδοχος έχει δεσμευτεί εγγράφως και αυτό θα ενσωματωθεί και ως όρος της σύμβασης ότι θα τηρήσει όλες τις διατάξεις της Κοινοτικής Οδηγίας 2000/76ΕΚ.

Ο πρόεδρος ανέφερε ότι η ΕΥΔΑΠ ήταν υποχρεωμένη να δεχθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και να αναθέσει το έργο στον μειοδότη, αφού η τεχνική λύση που προτείνει είναι αποδεκτή απο την ΕΕ. Η ΕΥΔΑΠ σε καμμία περίπτωση δεν μπορούσε να τον απορρίψει για να πάει στον επόμενο ή στον μεθεπόμενη μειοδότη, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα ευρίσκετο εκτεθειμένη.

Ο διαγωνισμός θα κατέληγε στα δικαστήρια, το πρόβλημα θα συνεχιζόταν και θα διογκώνονταν και η ΕΥΔΑΠ θα αντιμετώπισε ένα σωρό νομικά και οικονομικά προβλήματα, πρόσθεσε.

Ο μειοδότης είναι υποχρεωμένος να φέρει εντός τεσσάρων μηνών τις απαιτούμενες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τις αδειοδοτήσεις που εκδίδουν δημόσιες αρχές και όχι η ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση και να αρχίσει η υλοποίηση του έργου και υπογράμμισε πως αν οι αδειοδοτήσεις αυτές δεν υπάρξουν η σύμβαση δεν θα υπογραφεί.

Ο κ. Γλυνιαδάκης εξήγησε ότι οι δύο άλλες λύσεις που προτάθηκαν ήταν η μεταφορά της λάσπης κατά 50% στη χωματερή των Λιοσίων και η ανάμειξή της με μπάζα ώστε να «εδαφοποιηθεί» και το υπόλοιπο 50% σε κάποιο παλιό λατομείο και η άλλη λύση η μεταφορά της λάσπης με βυτία σε εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ προκειμένου να καλυφθούν κάποιες εξορύξεις. Και οι δύο λύσεις αυτές αντιμετωπίζουν προβλήματα μυρωδιές κλπ.

Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κάλεσε τους φορείς που διαμαρτύρονται να κατανοήσουν ότι η λύση που προτείνεται εφόσον είναι περιβαλλοντικά νόμιμη δεν μπορεί να απορριφθεί και επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν πρόκειται η ΕΥΔΑΠ και το ΥΠΕΧΩΔΕ να υπογράψουν περιβαλλοντικα επιζήμια λύση.