Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2005 18:01

Ανοιχτά παραμένουν βασικά προγράμματα του Β' ΚΠΣ

Ανοιχτά παραμένουν μέχρι σήμερα βασικά προγράμματα του Β' ΚΠΣ, όπως οι "Οδικοί άξονες" και οι "Σιδηρόδρομοι", όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η αρμόδια για θέματα περιφερειακής πολιτικής Επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη.

Η Επίτροπος σημειώνει ότι μέχρι το τέλος του 2003 είχαν κλείσει μόνο 22 από τα 48 Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΕΠ) του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Υπογραμμίζει ότι «το κλείσιμο των υπολοίπων 23 ΕΠ, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού σχεδίων δημοσίου έργου καθυστέρησε, για να δοθεί στις ελληνικές αρχές η ευκαιρία να υποβάλουν πρόσθετα στοιχεία, ιδίως όσον αφορά τα πορίσματα του ΕΣΠΕΛ, του φορέα που είναι αρμόδιος για την επαλήθευση της ποιότητας των έργων που παραδίδονται».

Οπως και έγινε. Δυστυχώς όμως αυτό δεν κατέστη ακόμη εφικτό για τα ΕΠ "Οδικοί άξονες" και "Σιδηρόδρομοι", λόγω διαχειριστικών και τεχνικών προβλημάτων που διαπιστώθηκαν ύστερα από ελέγχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανάλογη είναι η κατάσταση με τα προγράμματα του ΕΓΤΠΕ "Ανάπτυξη της Υπαίθρου", "CI Leader II" και "δίκτυο Leader II", για τα οποία συνεχίζεται ο διάλογος μεταξύ της Κομισιόν και των ελληνικών αρχών.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την απάντηση της Κομισιόν δεν έχει κλείσει ακόμη και το ΕΠ "Ταχυδρομεία".