Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Μαρτίου 2005 00:01

Φλερτάρει τις 11.000 μονάδες

ΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ όριο των 11.000 μονάδων «φλερτάρει» ο Dow, ενώ ο Nasdaq κέρδισε πάνω από 1% λόγω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου και του ράλι που σημειώθηκε στον τομέα τεχνολογίας. Παρά τη γενικότερη διεύρυνση των κερδών στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, οι μετοχές εταιρειών του κλάδου τεχνολογίας υστερούν ακόμη σε επίδοση και ο δείκτης Nasdaq παραμένει κάτω από τα υψηλότερα του έτους.

ΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ όριο των 11.000 μονάδων «φλερτάρει» ο Dow, ενώ ο Nasdaq κέρδισε πάνω από 1% λόγω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου και του ράλι που σημειώθηκε στον τομέα τεχνολογίας.

Παρά τη γενικότερη διεύρυνση των κερδών στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, οι μετοχές εταιρειών του κλάδου τεχνολογίας υστερούν ακόμη σε επίδοση και ο δείκτης Nasdaq παραμένει κάτω από τα υψηλότερα του έτους.

Η ανακούφιση που προσέφεραν τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τη βελτίωση των αμερικανικών μισθολογίων την περασμένη Παρασκευή και η γενικότερη αίσθηση που επικρατεί ότι η οικονομία αναπτύσσεται σταθερά συνέβαλε στο θετικό κλίμα της αγοράς με τους επενδυτές να τοποθετούν χρήματα σε μετοχές όχι μόνον τεχνολογίας αλλά και σε άλλους κλάδους.

Ο Dow έχει σημειώσει κέρδη σε πέντε από τις τελευταίες έξι εβδομάδες και κυμαίνεται σε απόσταση αναπνοής από το ψυχολογικό όριο των 11.000 μονάδων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ένα επίπεδο που δεν προσέγγισε ξανά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η τελευταία φορά που ο Dow Jones ξεπέρασε τις 11.000 μονάδες ήταν τον Ιούνιο του 2001. Τελικά ο δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,69 μονάδων, ποσοστό 0,03%, φθάνοντας στις 10.936,86 μονάδες. Αντιθέτως με άνοδο 19,60 μονάδων, ποσοστό 0,95%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.090,21 μονάδες.

Η μετοχή με τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη Dow Jones ήταν της Boeing με πτώση 1% λόγω του ερωτικού σκανδάλου που ξέσπασε στους κόλπους του αεροδιαστημικού ομίλου.

Εάν ο βιομηχανικός δείκτης προσεγγίσει νέα υψηλά επίπεδα, κερδίζοντας μεγαλύτερο έδαφος σε σχέση με την τελευταία πενταετία μετά το σκάσιμο της «φούσκας» αυτό θα είναι μια ένδειξη ότι το πρόσφατο ράλι αποτελεί αληθινό κομμάτι της νέας ανοδικής τάσης και ότι οι χρηματιστηριακές αγορές δεν θα βρεθούν στο περιθώριο για δεκαετίες. Ακόμη, η ενίσχυση του Dow ενδεχομένως να μην σημαίνει απαραίτητα ότι οι ευτυχισμένες στιγμές είναι πάλι εδώ.

Οι δύο βασικοί δείκτες ο Dow και ο Standard & Poor's 500 κυμαίνονται στα υψηλότερα επίπεδα τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2001. Ο S&P 500 έχει κερδίσει 1,4% για το έτος, ο Dow 1,8%, ενώ ο Nasdaq έχει χάσει 3,5%.

Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν πτωτικά αλλά η πτώση των τιμών του πετρελαίου και τα κέρδη του τεχνολογικού τομέα στη Wall Street περιόρισαν τις απώλειες. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,1% χαμηλότερα στις 1.107 μονάδες αγγίζοντας αρχικά τα υψηλότερα των 33 μηνών στις 1.109,5 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ