Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Μαρτίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, με τον δείκτη Nikkei 225, να οδεύει προς το τέλος των μεγαλύτερων και συνεχόμενων κερδών του, που εμφάνισε σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών. Οι μετοχές της Mitsui Trust Holdings Inc., οδηγούσαν την πτώση μεταξύ των μετοχών των τραπεζών, μετά την κίνηση της Goldman Sachs Group Inc., να αφαιρέσει τις μετοχές της από τις λίστες των μετοχών που εισηγείται για επενδύσεις.

«Οι μετοχές σημείωσαν μεγάλη άνοδο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και τώρα είναι η ώρα να κάνουν ένα διάλειμμα», ανέφερε ο Makoto Sakuma, ο οποίος διαχειρίζεται 3,8 δισ. δολ. σε μετοχές με την Asahi Life Asset Management Co., στο Τόκυο.

Ο Nikkei, υποχωρούσε σε ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στις 11.879,49 μονάδες, στις 12:51' μ.μ., ώρα Τόκυο, μειώνοντας τα κέρδη του 3,7%, που σημείωσε στο ράλι των οκτώ ημερών, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από τον Αύγουστο του 1999. Ο Topix, έχανε 0,3%.

Ολοι οι άλλοι δείτες στην ανοιχτές αγορές της περιφέρειας, σημείωναν κέρδη, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Κορέα, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη.

Ανοδικά κινούνται οι κινεζικές μετοχές, μετά την εισήγηση της Merrill Lynch Co., προς τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές των μεγαλυτέρων εταιρειών της χώρας, σε συνδυασμό με το δημοσίευμα της Beijing Morning Post, ότι η China Life Insurance Co., άρχισε να αγοράζει εθνικές μετοχές.

Στην Αυστραλία, οι μετοχές της BHP Billiton, της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, κινήθηκαν πτωτικά, μετά την ανακοίνωση της, ότι σχεδιάζει να κάνει προσφορά για την εταιρεία, αυξάνοντας τις ανηυσχίες ότι ενδέχεται να καταβάλλει πάρα πολλά.