Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Μαρτίου 2005 09:32

Ανεκόπη το ανοδικό σερί στο χρηματιστήριο του Τόκιο

ΜΙΚΡΗ πτώση σημείωσαν σήμερα οι δείκτες του ιαπωνικού χρηματιστηρίου λόγω ρευστοποιήσεων στους κλάδους ενέργειας και τεχνολογίας.

Παρά τη σημερινή πτώση, πάντως, οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς επικαλούμενοι την αισιοδοξία που επικρατεί σχετικά με τις προοπτικές της ιαπωνικής οικονομίας.

«Η χθεσινή άνοδος του Topix πάνω από τις 1.200 μονάδες έδωσε το έναυσμα για ρευστοποιήσεις. Νομίζω, ωστόσο, ότι η αγορά απλώς παίρνει “ανάσα” από το ράλι των προηγούμενων ημερών διατηρώντας την ανοδική της τάση», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Koichiro Suzuki της Sompo Japan Asset Management.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,32% και διαμορφώθηκε στις 11.886,91 μονάδες. Τη Δευτέρα, ο παραπάνω δείκτης είχε κλείσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Απριλίου σημειώνοντας άνοδο για όγδοη διαδοχική συνεδρίαση. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από τον Αύγουστο του 1999.

Ο δείκτης Topix απώλεσε 0,37% και έκλεισε στις 1.195,39 μονάδες. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, ο εν λόγω δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 1.200,88 μονάδες, στο υψηλότερο ενδοσυνεδριακό επίπεδο από τις 28 Απριλίου.

Η μετοχή της πετρελαϊκής Teikoku Oil υποχώρησε κατά 2,6%. Σημειώνεται ότι τα συνολικά κέρδη της παραπάνω μετοχής από την αρχή του έτους αγγίζουν το 40%. Στη χθεσινή συνεδρίαση είχε κλείσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έντεκα ετών.

Πιέσεις δέχθηκε και ο τομέας υψηλής τεχνολογίας με τη μετοχή της NEC Electronics να κλείνει με απώλειες 3%.