Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Μαρτίου 2005 09:44

Στα ύψη οι μισθοί των υψηλόβαθμων στελεχών της Wall Street

ΣΤΑ ΥΨΗ αναρριχήθηκαν οι μισθοί των υψηλόβαθμων στελεχών της Wall Street, από το 2000, καθώς οι πέντε μεγαλύτερες ανεξάρτητες χρηματιστηριακές φίρμες, εμφάνισαν πέρυσι κέρδη ρεκόρ και απέκτησαν περισσότερες μετοχές, περιορισμένης έκδοσης.

Ο Stanley O'Neal της Merrill Lynch & Co., ήταν το πιο ακριβοπληρωμένο στέλεχος για δεύτερη χρονιά με 32 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Περίπου το σύνολο του ποσού, προήλθε από τις μετοχές περιορισμένης έκδοσης, που καλύφθηκαν με τον χρόνο. Ο Philip Purcell, 61 ετών, της Morgan Stanley, πήρε τη μεγαλύτερη αύξηση, ποσοστό 45%, φθάνοντας τα 22,5 εκατ. δολ. Χθες, η Bear Stearns Cos., ανακοίνωσε ότι ο μισθός του James Cayne, μειώθηκε κατά 8,5%, εξαιρουμένων των κερδών από τις καταβληθείσες αποζημιώσεις.

Ο O'Neal, ο Cayne, ο Purcell, ο Henry Paulson της Goldman Sachs Group Inc. και ο Richard Fuld, της Lehman Brothers Holdings Inc., εισέπραξαν περισσότερα αππό 100 εκατ. δολ. ΗΠΑ, σε χρονικό διάστημα πέντε ετών, περισσότερα από τους συναδέλφους τους στις μεγαλύτερες βιομηχανικές εταιρείες. Η Goldman και η Merrill, κατέβαλαν περισσότερα για τις μετοχές περιορισμένης έκδοσης το 2004, καθώς οι νομοθέτες στις ΗΠΑ ετοιμάζονται να αναγκάσουν τις εταιρείες να υπολογίσουν τις μετοχές στα έξοδα, από τον Ιούνιο.

«Είναι καλό για τα υψηλόβαθμα στελέχη να παίρνουν περισσότερες μετοχές, καθώς προτίθενται να βάλουν τα λεφτά, εκεί που είναι το στόμα τους», ανέφερε ο Alan Johnson, πρόεδρος της Johnson Associates, στη Ν. Υόρκη, συμπληρώνοντας: «Αυτό δείχνει το πόσο αισιόδοξοι είναι για την δουλειά, την οποία κάνουν».

Οι πέντε φίρμες μαζί, είχαν πέρυσι κέρδη 17,6 δισ. δολ. ΗΠΑ. Τα κέρδη προβλέπεται να σημειώσουν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 4%, φθάνοντας τα 17,9 δισ. δολ. το 2005, με πρώτη την Morgan Stanley, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από την Thomson Financial.