H επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ενώ οι προσδοκίες για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στις αμέσως επόμενες βδομάδες δεν είναι ενθαρρυντικές, εξαιτίας του αδιεξόδου που υπάρχει στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, τόσο μεταξύ των δανειστών όσο και με την κυβέρνηση.
Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
H επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ενώ οι προσδοκίες για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στις αμέσως επόμενες βδομάδες δεν είναι ενθαρρυντικές, εξαιτίας του αδιεξόδου που υπάρχει στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, τόσο μεταξύ των δανειστών όσο και με την κυβέρνηση.
Την Πέμπτη θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EWG), ενώ την ίδια μέρα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί θα συναντηθεί στην έδρα της Κομισιόν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας ήταν προγραμματισμένη από καιρό για την προετοιμασία του Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου, αντίθετα η συνάντηση Μοσκοβισί-Τσακαλώτου αποφασίστηκε τις τελευταίες ώρες -οι πληροφορίες λένε το Σαββατοκύριακο-, σε μια προσπάθεια της Επιτροπής να αναλάβει πρωτοβουλία με στόχο την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.
Αναφορικά με τη συνεδρίαση του Euro working Group της Πέμπτης, Ευρωπαίος αξιωματούχος με πρόσβαση στις συζητήσεις κατέβαζε χθες τις προσδοκίες, υπογραμμίζοντας ότι δεν αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα. Μάλιστα, εμφανίστηκε προβληματισμένος και σχετικά με τις προοπτικές για τις αμέσως επόμενες βδομάδες.
Προφανώς τη στασιμότητα αυτή αντιλήφθηκε η κυβέρνηση και για αυτό η επίσκεψη του κ. Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και στο Παρίσι την Τετάρτη όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
H Γαλλία υποστηρίζει μεν σταθερά τις ελληνικές θέσεις ζητώντας την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο ο πρόεδρος Ολάντ είναι αποδυναμωμένος εντός της Ευρωζώνης, αφού αποχωρεί τον Μάιο, ενώ δεν είναι καν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.
Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν, που επίσης βρίσκεται κοντά στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, μπορεί να παίξει ένα θετικό μεσολαβητικό ρόλο, ωστόσο το ελληνικό ζήτημα θα κριθεί από την τελική στάση του Βερολίνου και του ΔΝΤ.
Όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δεν υπάρχει κάποια νέα εξέλιξη σε σχέση με την τοποθέτηση που είχε κάνει η εκπρόσωπος του κ. Μοσκοβισί την περασμένη βδομάδα. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη η εκπρόσωπος είχε πει ότι η Κομισιόν παραμένει δεσμευμένη στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την ίδια, αλλά από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Μάλιστα, για πρώτη φορά με έμμεσο τρόπο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τον Ιανουάριο, υπογραμμίζοντας ότι στο Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου θα γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης.
Στις Βρυξέλλες αποδίδουν τη δυστοκία στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης στην αδυναμία να τα βρουν οι θεσμοί μεταξύ τους αλλά και με την κυβέρνηση στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Η Κομισιόν θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, χωρίς άλλα μέτρα, ενώ υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται η κυβέρνηση να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα από τώρα.
Το ΔΝΤ επιμένει στη δική του θέση ότι δεν βγαίνουν τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% και ζητεί είτε περαιτέρω μείωση του χρέους είτε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ το Βερολίνο επιδιώκει να ξεπεράσει το πρόβλημα με το μικρότερο πολιτικό κόστος, δηλαδή να συμμετάσχει ο διεθνής οργανισμός στο πρόγραμμα χωρίς άλλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Στην περίπτωση αυτή, το βάρος των γερμανικών πιέσεων πέφτει στην ελληνική κυβέρνηση.
Μεταξύ των διαφορετικών αυτών θέσεων, ο επίτροπος Μοσκοβισί πριν αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία θέλει να συζητήσει με τον κ. Τσακαλώτο σχετικά με αυτό που θα πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά για να «ξεμπλοκάρει» η κατάσταση, ενώ στη συνέχεια θα ζητηθεί και από τους άλλους εμπλεκόμενους να κάνουν αντίστοιχα βήματα.
Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία επιβαρύνθηκε χρονικά και με την κρίση που προκλήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών μετά τις παροχές του πρωθυπουργού, αρχίζει πλέον να γίνεται ιδιαίτερα προβληματική καθώς φέρνει πίσω την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στις διεθνείς αγορές.
Στόχος πλέον είναι να υπάρξει μια πρόοδος μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 26 Ιανουαρίου, ώστε να τεθούν οι βάσεις για συμφωνία στο Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Αυτή θα είναι και η τελευταία ευκαιρία, γιατί μετά τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ δεδομένου ότι στις 15 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο των λαϊκιστών του Γιαν Βίλντερς και πτώση των ποσοστών των κομμάτων της σημερινής κυβέρνησης φιλελευθέρων-σοσιαλιστών. Στην περίπτωση που δεν είναι στην επόμενη κυβέρνηση οι σοσιαλιστές, σενάριο αρκετά πιθανό, φεύγει ο Γερούν Ντέισελμπλουμ από πρόεδρος του Εurogroup, δεδομένου ότι η θέση αυτή δίνεται μόνο σε υπουργό Οικονομικών κράτους-μέλους. Συνεπώς, εάν το ελληνικό ζήτημα δεν κλείσει τον Φεβρουάριο η εξεύρεση συμφωνίας κινδυνεύει να μετατεθεί για πολύ αργότερα.