Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Μαρτίου 2005 13:37

Ιntel: Σύσταση, για εξαίρεση των όρων στις πωλήσεις chip στην Ιαπωνία

ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ, από τα συμβόλαιά της, με τους οποίους, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής chip στον κόσμο, Intel Corp., απαγορεύει στους κατασκευαστές κομπιούτερ να χρησιμοποιούν ημιαγωγούς άλλων εταιρειών, ζήτησε η αρμόδια επιτροπή της Ιαπωνίας, Fair Trade Commission.

H Intel, με έδρα την Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, προσφέρει εκπτώσεις στα κεντρικά συστήματα πέντε κατασκευαστών κομπιούτερ της Ιαπωνίας, με την προϋπόθεση, ότι θα συμφωνήσουν να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους με τις ανταγωνίστριες εταιρείες παραγωγής chip, παραβιάζοντας τους νόμους της χώρας κατά του μονοπωλίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της επιτροπής.

«Αυτός ο όρος αποθαρρύνει την αγορά να αλλάξει τους ημιαγωγούς που κατασκευάζει η Intel με εκείνους των ανταγωνιστριών της, αλλά περιορίζει και την επιχειρηματική δραστηριότητα των άλλων», αναφέρει στην έκθεσή της η επιτροπή.

Η Ιntel, της οποίας οι επεξεργαστές χρησιμοποιούνται σε περισσότερο του 80% των κομπιούτερ σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2004 εμφάνισε πωλήσεις 3,1 δισ. δολ. ΗΠΑ στην Ιαπωνία, περίπου το 9,2% των συνολικών της πωλήσεων, ύψους 34,2 δισ. δολ., σύμφωνα με την εταιρεία. Η μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της, Advanced Micro Devices Inc., με έδρα το Σάνιβεϊλ, της Καλιφόρνια, είχε πωλήσεις ύψους 5 δισ. δολ. ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή της η Intel, μετά την αντίστοιχη της επιτροπής, αναφέρει, ότι συνεχίζει να πιστεύει πως οι δραστηριότητες και οι πρακτικές της, είναι δίκαιες και νόμιμες.