Η πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου ήταν για το ΧΑ απροσδόκητα ανοδική και επιτελέστηκε, χωρίς την ροή των ειδήσεων που θα δικαιολογούσαν τη διάθεση για αύξηση της έκθεσης σε ελληνικές μετοχές. Εμμέσως πλην σαφώς και η ελληνική πλευρά βάζει νέο στόχο – ημερομηνία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, τον… Φεβρουάριο.
Η πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου ήταν για το ΧΑ απροσδόκητα ανοδική και επιτελέστηκε, χωρίς την ροή των ειδήσεων που θα δικαιολογούσαν τη διάθεση για αύξηση της έκθεσης σε ελληνικές μετοχές. Εμμέσως πλην σαφώς και η ελληνική πλευρά βάζει νέο στόχο – ημερομηνία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, τον… Φεβρουάριο.
Οι τέσσερις σύνοδοι του 2017 ήταν όλες με ανοδικά κλεισίματα και μάλιστα ο μέσος όρος της αγοράς ερχόταν από ανοδικό φινάλε στο 2016. Η αγορά της Αθήνας με τζίρους που διακυμάνθηκαν από 10 ως 50 εκατ. ευρώ ώθησε τους βασικούς δείκτες ψηλότερα. Ο ΓΔ εμφάνισε άνοδο σε τέσσερις συνεδριάσεις, λόγω της αργίας των Φώτων, κατά +2,59%, όσο ήταν και η εβδομαδιαία του διακύμανση. Με τον 25άρη στο +1,90% και μεγάλο κερδισμένο τον FTSEM με +4,65%. Η άνθιση των blue chip στο πρώτο χρηματιστηριακά τετραήμερο του 2017 έφερε είκοσι με άνοδο και μόλις πέντε με απώλειες, που μόνο για τα δύο είναι υπολογίσιμων διαστάσεων.
Η τελευταία συνεδρίαση όμως κράτησε τον ΓΔ από την έναρξη ως το τελευταίο πεντάλεπτο σε αρνητικό πεδίο και μόλις στις 16:56 πέρασε πάνω από το κλείσιμο της Τετάρτης. Με τη βοήθεια δε των δημοπρασιών στο τέλος έχτισε το +0,42% της ημερήσιας μεταβολής του. Οι εγχώριοι αναλυτές παρατηρούν ότι όσο το πολιτικό τοπίο και οι σχέσεις με τους Δανειστές είναι «μία κρύο, μία ζέστη», πολλά συντηρητικά χαρτοφυλάκια θα απέχουν από την όποια προσπάθεια ανόδου. Ο Τραπεζοκεντρικός χαρακτήρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα συνεχίσει να αποτελεί παράγοντα αυξημένης μεταβλητότητας και επηρεασμού της βασικής τάσης. Το βασικό θέμα που αντιμετωπίζει η Αγορά παραμένει το θέμα της δεύτερης αξιολόγησης και όσο καθυστερεί το κλείσιμό της επηρεάζονται αρνητικά οι προοπτικές του ΧΑ, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές. Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ παρατηρούσε: «Μπαίνουμε στο 2017, με όλα τα προβλήματα σε εκκρεμότητα, με ένα βουνό φόρους και εισφορές και τα γεωπολιτικά σε έξαρση. Η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει, το θέμα των "κόκκινων" δανείων δεν έχει προχωρήσει, δεν έχουμε ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση και άλλα γνωστά. Το Κράτος καταλογίζει νέους φόρους, ενώ οι Πολίτες δεν πληρώνουν τους παλιούς. Τα ανείσπρακτα έχουν ανέβει στα 94 δισ. ευρώ (θυμάμαι στην αρχή της κρίσης ήταν 24 δισ. και είχαν θεωρηθεί ανυπέρβλητο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί)».
Οι εγχώριοι θεσμικοί και οι λοιποί χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν ότι το Euroworking Group στις 12/1 θα δείξει αν θα επανέλθει το κλίμα συναίνεσης ανάμεσα στους Θεσμούς και την Κυβέρνηση και αν δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Συνεπώς για αυτούς είναι ο καταλύτης που μπορεί να δώσει την απαραίτητη ώθηση στο Χρηματιστήριο. Η στήλη έχει δηλώσει πως αυτές οι ημερομηνίες για τους ξένους θεσμικούς αποτελούν αφορμές για το σχηματισμό στοιχημάτων μέσα σε θετικό διεθνές κλίμα.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πρώτης βδομάδας του χρόνου, ήταν ότι ο ΓΔ και μια ομάδα μετοχών του 25άρη έκλεισαν στο μέγιστο της εβδομαδιαίας διακύμανσής τους. Ήταν αλφαβητικά οι ΑΛΦΑ +4,74%, ΒΙΟ +10,40%, ΕΧΑΕ +0,20%, ΜΟΗ +3,82% ΟΠΑΠ +3,57% και ΤΙΤΚ +0,67%. Εκτός των ΕΧΑΕ και ΤΙΤΚ οι υπόλοιπες ανήκουν στην ομάδα των δέκα blue chip με υπεραπόδοση έναντι των βασικών δεικτών μαζί με τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,95%, ΓΡΙΒ +4,44%, ΔΕΗ +3,11%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +8,26%, ΕΥΡΩΒ +3,41%, και ΠΕΙΡ +3,35%.
Η αγορά έλαβε υπόψη την εμφανή κάμψη της ανοδικής ισχύος στην τελευταία σύνοδο όπως φάνηκε στα παράγωγα όπου η εκκαθάριση των ΣΜΕ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου έγινε στις 1766,00 μονάδες με τον υποκείμενο δείκτη στις 1773,94.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος
Ανοδικό ποδαρικό στο 2017 αλλά «κουρασμένο»
Οι εβδομαδιαίες μεταβολές των βασικών δεικτών της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς είναι θετικές και θα λέγαμε πως η χρονιά ξεκίνησε αισιόδοξα. Ωστόσο, στις τελευταίες συνόδους, στο φάρο των χρηματιστηρίων η πορεία των βασικών δεικτών προς τα πάνω φρενάρισε. Το φαινόμενο είναι αρκετά δικαιολογημένο για λόγους που σχετίζονται με την επενδυτική ψυχολογία. Η άνοδος που εμφανίστηκε ήταν ένα κλασικό melt up, που αρχικά θεωρήθηκε απροσδόκητο, αφού υποτίθεται πως η Wall Street προτιμούσε την «συστημική» υποψήφια των Δημοκρατικών. Αν χωρίσουμε το τελευταίο τρίμηνο και πάρουμε το διάστημα από τις 8 Νοεμβρίου ως τις 30 εκείνου του μήνα, θα διαπιστώσουμε ότι ο δείκτης Dow Jones Industrial Average, αυξήθηκε 790 μονάδες φθάνοντας στις 19.123 (+ 4,3%) και ο Standard and Poor 500, αναρριχήθηκε 68 μονάδες στις 2.199 (+ 3,2%).
Προσδοκίες και επιδόσεις
Από τότε έχουμε δει μια σειρά από νέα υψηλά και στους δύο δείκτες. Κάποιοι από την πλευρά των απαισιόδοξων υποστηρίζουν, ότι η φάση, από τις αρχές Νοεμβρίου θυμίζει την φούσκα με τις μετοχές τεχνολογίας στα τέλη της δεκαετίας του ενενήντα. Μια ψυχραιμότερη εκτίμηση όμως είναι ότι η αγορά μετοχών των ΗΠΑ είναι σίγουρα ακριβή, αλλά για ισχυρούς λόγους. Ο μέσος όρος του P/E (τιμή προς κέρδη) των εταιριών του S&P 500 από το 1900 είναι περίπου 15,8, και από το 1946 δηλαδή την περίοδο μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο το μέσο Ρ/Ε είναι 17,3. Οπότε είναι "φυσιολογική" μια αναλογία P/E περίπου 16,5. Οι εταιρίες αναλύσεων και αξιολόγησης πάντως, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες της πρόβλεψης μελλοντικών κερδών, και αγνοώντας την απατηλή ακρίβεια των υπολογισμών που βασίζονται σε προηγούμενες αποδοχές, κρατούν ακόμα μικρό καλάθι. Η ομάδα των αναλυτών που βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον των χρηματιστηρίων έχει μια τελείως διαφορετική προσέγγιση σε όσα συμβαίνουν και θα συμβούν μέσα στο 2017 και βιάζονται να πάρουν θέσεις.
Το σκεπτικό τους είναι απλό. Άλλαξαν εκτιμήσεις επί των μελλοντικών εταιρικών κερδών, με βάση τον υπολογισμό της μείωσης των φόρων από το 35% στο 15%, στις Αμερικάνικες εταιρίες. Η ισχυρότερη ανάσχεση αυτών των προσδοκιών είναι ότι η φορολογική περικοπή θα είναι μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου πακέτου φορολογικών μεταρρυθμίσεων, που νωρίτερα, από το καλοκαίρι, δεν θα εμφανιστεί διεξοδικά. Οι «ταύροι» υποθέτουν ότι θα έχουν αναδρομική ισχύ από την αρχή του τρέχοντος έτους. Από την ημέρα των εκλογών, η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να προεξοφλεί την ίδια προοπτική.
Ακόμα κι αν δεν θα ξέρουμε σίγουρα, μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, κατά πόσον οι φορολογικές περικοπές θα ξεκινήσουν από τις αρχές του 2017 ή το 2018, η αγορά τότε θα αρχίσει να προεξοφλεί το 2018. Με άλλα λόγια, για τη χρηματιστηριακή αγορά, δεν έχει πολύ σημασία αν οι φορολογικές περικοπές έχουν αναδρομική ισχύ. Το μόνο που έχει σημασία είναι ότι συμβαίνουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες και είναι εξίσου σημαντικές, βάσει όσων έχουν πρόσφατα προγραμματιστεί από τη νέα κυβέρνηση.
Είναι γνωστό όμως, πως οι περισσότεροι και κύρια οι ίδιες οι επιχειρήσεις, θα τολμήσουν να ανακοινώσουν προβλέψεις, που θα λαμβάνουν υπόψη τις περικοπές των φόρων, αφού νομοθετηθούν από την κυβέρνηση. Η οποία αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει μετά τις 20 Ιανουαρίου. Η εκτίμησή μας είναι πως για την ώρα είναι πιθανό οι αγορές να περάσουν ένα διάστημα περισυλλογής και μελέτης όσων θα έλθουν σίγουρα στο 2017. Ζυγίζοντας τα κέρδη από το melt up που προκλήθηκε μετά τις εκλογές και δεν είναι λίγα, όπως και οι αλλαγές, που αναμφίβολα θα φέρει η κυβέρνηση Τραμπ.
Στην πρώτη, τεσσάρων συνόδων για τα περισσότερα χρηματιστήρια του πλανήτη, εβδομάδα του χρόνου ο S&P500 κλείνοντας στις 2276,98 μονάδες, είχε επίδοση +1,70% και στο 2016 εμφάνισε κέρδη +9,54%. Ο Dow με άνοδο +1,02%, έκλεισε στις 19.114,37 μονάδες, στο 2016 απέδωσε +13,42%. Ο S&P400 σκαρφάλωσε +1,29% με επίδοση στο 2016 +18,73% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +0,75%, έδωσε στο έτος κέρδη 19,48%. Ο δε Nasdaq, με εκτίναξη +2,56%, με τα κέρδη του στο 2016 +7,50%. Ο χρυσός συνέχισε ανοδικά ανεβαίνοντας κατά +1,80%, με την ετήσια απόδοσή του για το 2016 στο +8,63%. Αντίθετα, το πετρέλαιο υποχώρησε -0,35%. Στο 2016 κέρδισε +45,37%.
Ο Nikkei με μεταβολή +1,78%, στο 2016 εμφάνισε κέρδη +0,42%. Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε +0,94% στη βδομάδα και κέρδισε +14,43% στο 2016. Ο DAX σκαρφάλωσε +1,03%, με απόδοση στο 2016 +6,87% και ο CAC ακολούθησε +0,98%, με μεταβολή +4,86% τη χρονιά που πέρασε. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +1,75% και στο 2016 απέδωσε -2,01%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία κέρδισε +2,36% και στο 2016 έχασε -10,20%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εκτινάχθηκε κατά +2,39%, και στο 2016 κέρδισε +38,93%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανέβηκε +0,94%, με επίδοση στο 2016 +6,20%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,12%, και επίδοση για το 2016 +3,32%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +0,50%, στο 2016 κατάφερε να κερδίσει +1,78%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +2,28% και στο 2016 κατέληξε με οριακά κέρδη +0,39%. Άνοδος +1,63% και για τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., που έκλεισε το έτος με επίδοση -12,31%.
Τι επιφυλάσσει το 2017;
Είναι ερώτημα που δύσκολα απαντάται. Οι μετριοπαθείς παράγοντες παρατηρούν πως ένα είναι σαφές, ότι θα είναι η χρονιά των αλλαγών πάνω από το σύνηθες. Εξ αυτού θα εμφανιστεί αύξηση της αβεβαιότητας. Αυτό, διότι όχι μόνο έχουμε ένα νέο πρόεδρο, αλλά ο νέος Πρόεδρος είναι ο Donald Trump, ο οποίος υπόσχεται και θα παραδώσει σίγουρα σε κάποιο βαθμό, νέες πολιτικές και νόμους που θα έχουν σημαντική επίδραση στην οικονομία, σε ορισμένους κλάδους και σε συγκεκριμένες μετοχές. Ακόμα και αν Trump κάνει τελικά πολύ λίγα, η εικονοκλαστική δυναμική που εκφράζει στις επικοινωνίες του, είναι για κάποιους αρκετή, για να δημιουργήσει ένα αίσθημα αστάθειας. Σε αυτό το περιβάλλον θα συνυπάρχουν ο φόβος, οι αλλαγές και οι ευκαιρίες.
Πολλοί πλέον έχουν σαν επίκεντρο των εξελίξεων τον νέο Πρόεδρο και αυτό αποτυπώνεται στις αγορές. Η στήλη επίσης θεωρεί ως πρωταρχική κινητήρια δύναμη των προσδοκιών και των σεναρίων για το 2017 τον Ντόναλντ Τραμπ. Ήδη οι επενδυτές έχουν προβεί σε επανατιμολόγηση των αξιών στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία μετά τις εκλογές. Ο Ray Dalio για πολλούς βασιλιάς των hedge funds και ιδρυτής της Bridgewater, είχε αναφέρει ότι ο αντίκτυπος της διοίκησης Trump θα είναι για την οικονομία και τις αγορές πιθανά ισοδύναμος με αυτόν που προκάλεσαν οι Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Ρόναλντ Ρίγκαν και τόνισε ότι αρκετοί υποτιμούν τα πράγματα.
Οι βιομηχανικοί δείκτες PMI
Η στήλη θεωρεί ότι μπορεί τα πράγματα να είναι πιο απλά. Ίσως οι Δημοκρατικοί της Wall Street χώνεψαν την ήττα και σκέφτηκαν: «Χάσαμε. Τώρα ήρθε η ώρα να κάνουμε χρήματα». Και γιατί όχι. Από τα δεδομένα της εβδομάδας εστιάζοντας σε βιομηχανικούς δείκτες PMI του Δεκεμβρίου έχουμε:
1) Παγκόσμια. Ο PMI του μεταπρατικού τομέα αυξήθηκε στο 52,7, το υψηλότερο από το Φεβρουάριο του 2014, με επικεφαλής τον δείκτη για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, ο οποίος ανήλθε στο 54,0. Ο βιομηχανικός PMI στις αναδυόμενες αγορές εξακολουθεί να υστερεί, αν και αυξήθηκε στο 51,2, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014. Ο όγκος των εξαγωγών των αναδυόμενων οικονομιών παρέμεινε σε συνεχή ανοδική πορεία. Οι τιμές των βασικών προϊόντων φαίνεται ότι εξακολουθούν να είναι η βασική κινητήρια δύναμη των αναδυόμενων αγορών τώρα, περισσότερο από ποτέ. Οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν, επομένως, ότι όταν επενδύουν σε μετοχές των Emerging Markets, σε ομόλογα και νομίσματα, στην πραγματικότητα επενδύουν σε εμπορεύματα. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο προβληματισμού, δεδομένου ότι ευρέως πιστεύεται ότι κάποιες χώρες αναδύονται μεταβαίνοντας σε πιο ανεπτυγμένες οικονομίες που εξαρτώνται για την ανάπτυξη και τα κέρδη όλο και περισσότερο από τις αναδυόμενες μεσαίες τάξεις τους.
(2) Ασία. Σύμφωνα με τη νέα κυβέρνηση Trump, οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Donald Trump θέλει να μειώσει τις εισαγωγές από την περιοχή, προφανώς για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Έχει απειλήσει να αποχωρήσει από την εταιρική σχέση Trans-Pacific κατά την πρώτη ημέρα της θητείας του. Ωστόσο, προς το παρόν, οι δείκτες PMI του Δεκεμβρίου έδειξαν μια αισιόδοξη εικόνα για πολλές από τις ασιατικές αναδυόμενες αγορές.
(3) Κίνα. Η μεταπρατική δραστηριότητα στην Κίνα συνέχισε να βελτιώνεται το περασμένο έτος. Η επίσημη μέτρηση του PMI ήταν 51,4 τον Δεκέμβριο, άλλαξε ελάχιστα από το Νοέμβριο του 51,7 που ήταν το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2014. Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου 12/27 από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας, βιομηχανικών κέρδη αυξήθηκαν 14,5% y / y κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2016.
ΧΑ
Με τέσσερα ανοδικά κλεισίματα, σε δυο ανοδικές και δυο πτωτικές συνόδους,το ΧΑ στο ποδαρικό για το 2017 είδε τη συνολική του κεφαλαιοποίηση να περνά πάνω από τα 46 δις ευρώ και να μένει σε αυτά τα επίπεδα. Το σημαντικότερο δε είναι, πως διέψευσε τις εκτιμήσεις όσων θεωρούσαν πιθανότερο, η εμφάνιση νέων υψηλών για τον μέσο όρο, να γίνει με υψηλούς όγκους και κάτω από την επίδραση ειδήσεων καταλυτικής σημασίας, για την ελληνική οικονομία.
Η πρώτη σύνοδος του έτους έγινε με τη γνώση πως αργούν τα χρηματιστήρια της Wall Street και αρκετοί ξένοι θεσμικοί είχαν διακοπές. Με αποτέλεσμα ο τζίρος να περιοριστεί κάτω από τα 10,5 εκατ. ευρώ, ο χαμηλότερος σε βάθος μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών. Ωστόσο ο ΓΔ και ο Τραπεζικός δείκτης δεν πέρασαν ούτε στιγμή σε αρνητικό πεδίο και έκλεισαν με κέρδη στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσής τους, χωρίς κόλπα στις δημοπρασίες. Οι αγορές στην Ευρώπη επίσης κινήθηκαν ανοδικά και ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,46% και έφθασε στις 646,61 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1744,94 με μεταβολή +0,23%. Ανοδικά ώθησαν οι εταιρίες Πετρελαίου Αερίου +1,62%, Τραπεζών +1,01%, στα Ταξίδια Αναψυχή +0,90%, Τηλεπικοινωνιών +0,78% και Κοινής Ωφέλειας +0,66%. Στον αντίποδα απώλειες για τις εταιρίες Τροφίμων Ποτών -0,91%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,52%, Κατασκευές Υλικά -0,49%, και Ακίνητης Περιουσίας -0,48%. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 45,399 δις ευρώ. Την Τρίτη οδήγησαν τους βασικούς δείκτες οι Τράπεζες, με άνοδο σταθερής κλίσης μετά το μέσο της συνόδου, σε υπολογίσιμη άνοδο. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,55% και έφθασε στις 656,61 και ο 25άρης έκλεισε στις 1769,69 με μεταβολή +1,42%. Τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι εταιρίες Τραπεζών +4,44%, Πρώτων Υλών +2,93%, Εμπορίου +2,49%, και Κοινής Ωφέλειας +2,17%. Αλλά με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι εταιρίες Τηλεπικοινωνιών -1,33%, Πετρελαίου Αερίου -1,21%, και στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,18%. Ο τζίρος τετραπλασιάστηκε φθάνοντας τα 42,09 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 45,923 δις ευρώ.
Την Τετάρτη, σε μία συνεδρίαση με τζίρο οριακά πάνω από τα 46,100 εκατ. ευρώ, οι θεσμικοί αποφάσισαν έστω και βασανιστικά να προχωρήσουν στην βελτίωση της τεχνικής εικόνας της αγοράς και των χαρτοφυλακίων τους. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,14% και έφθασε στις 657,54 μονάδες ο 25άρης έκλεισε στις 1773,84 με κέρδη +0,23% όταν απώλειες εμφάνισαν οι εταιρίες των Τραπεζών -0,93% από +4,44%, Κοινής Ωφέλειας -0,86% από +2,17%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,39% από +1,21% την Τρίτη της πλέον ισορροπημένης ανόδου στη βδομάδα. Την θετική μεταβολή των δεικτών εξασφάλισε η άνοδος των εταιριών Ακίνητης Περιουσίας +2,51%, Τηλεπικοινωνιών +1,35%, Ταξίδια Αναψυχή +1,32%, Πετρελαίου Αερίου +1,18%, Τροφίμων Ποτών +0,63%, Κατασκευές Υλικά +0,51%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,123 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,196 από 2,730 εκατ. την προηγούμενη. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 46,014 και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 75,325 από 93,347 εκατ. τεμάχια. Την Πέμπτη στο ταμπλό αποτυπώθηκε μια καθαρά πτωτική σύνοδος, με ανοδικό κλείσιμο στο και πέντε.
Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,42% και έφθασε στις 660,30 μονάδες αλλά ο 25άρης έκλεισε στις 1773,94 με μεταβολή +0,01%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 6,3 μονάδες ψηλότερα και κατά 2,1 τον 25άρη, κλείνοντας τους πιο ψηλά από το μέγιστο του εύρους διακύμανσης της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Σημαντικά κέρδη από τις εταιρίες Πετρελαίου Αερίου +1,62%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,51%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,12%, Κοινής Ωφέλειας +0,88% και στα Ταξίδια Αναψυχή +0,86%. Υπολογίσιμες απώλειες εμφανίστηκαν στις εταιρίες Εμπορίου -2,33%, Τραπεζών -0,49% και Πρώτων Υλών -0,32%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,413 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 13,200 εκατ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 46,145 δις ευρώ.
Με αυτόν τον τρόπο ο ΓΔ εμφάνισε άνοδο σε τέσσερις συνεδριάσεις, λόγω της αργίας των Φώτων, κατά +2,59%, όσο ήταν και η εβδομαδιαία του διακύμανση. Με τον 25άρη στο +1,90% και μεγάλο κερδισμένο τον FTSEM με +4,65%. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πρώτης βδομάδας του χρόνου, ήταν ότι ο ΓΔ και μια ομάδα μετοχών του 25άρη έκλεισαν στο μέγιστο της εβδομαδιαίας διακύμανσής τους. Ήταν αλφαβητικά οι ΑΛΦΑ +4,74%, ΒΙΟ +10,40%, ΕΧΑΕ +0,20%, ΜΟΗ +3,82%, ΟΠΑΠ +3,57% και ΤΙΤΚ +0,67%. Εκτός των ΕΧΑΕ και ΤΙΤΚ οι υπόλοιπες ανήκουν στην ομάδα των δέκα blue chip με υπερ-απόδοση έναντι των βασικών δεικτών μαζί με τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,95%, ΓΡΙΒ +4,44%, ΔΕΗ +3,11%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +8,26%, ΕΥΡΩΒ +3,41%, και ΠΕΙΡ +3,35%.
Άσχημα ξεκίνησαν τη χρονιά μόλις πέντε blue chip τα ΣΑΡ -4,86%, ΛΑΜΔΑ -2,29% ενώ κάτω του -0,8% υποχώρησαν στη βδομάδα οι ΜΠΕΛΑ -0,73%, ΟΛΠ -0,45% και ΕΕΕ -0,05%
Μια μικρή υποομάδα των blue chip με επίδοση πάνω από τον 25άρη αλλά κάτω του +3% αποτελούν ΑΡΑΙΓ +2,37% ΕΤΕ +2,82% και ΜΕΤΚ 2,66%. Ενώ αυτά με κέρδη, αλλά μικρότερα του δείκτη τους, ήταν ξεχωριστή ομάδα που την αποτέλεσαν τα ΕΛΠΕ +1,58%, ΤΕΝΕΡΓ +1,42%, ΤΙΤΚ +0,67%, ΟΤΕ +0,56%, ΦΦΓΚΡΠ +0,26%, και ΕΧΑΕ +0,20%. Η αγορά έλαβε υπόψη την εμφανή κάμψη της ανοδικής ισχύος στην τελευταία σύνοδο, όπως φάνηκε στα παράγωγα όπου η εκκαθάριση των ΣΜΕ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου έγινε στις 1766,00 μονάδες με τον υποκείμενο δείκτη στις 1773,94.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Η έντονη παρουσία των εγχώριων επαγγελματιών στις συναλλαγές των παραγώγων μπορεί να δικαιολογήσει την απόσταση των προσδοκιών στο τέλος μιας εβδομάδας αναφορικά με τη βραχυπρόθεσμη τάση του 25άρη. Ενός δείκτη στενά δεμένου με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι ισχυροί θεσμικοί του ΧΑ τις Τράπεζες. Γενικότερα το πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζεται αυτό το ανοδικό φούσκωμα των τιμών είναι γεμάτο επιφυλάξεις που αποτυπώνονται στις παρατηρήσεις των εγχώριων αναλυτών. Πρόσφατα μάλιστα μέρες που οι αποδόσεις των ομολόγων έπεφταν οι Τράπεζες δέχονταν πιέσεις και την Πέμπτη ακόμα που οι αποδόσεις ανέβηκαν πάλι προς το 7% το ΧΑ έκλεισε μέσω δημοπρασιών ανοδικά. Ωστόσο δυο φορές στη βδομάδα οι Τράπεζες έχασαν -0,49% από -0,93% την Τετάρτη, αλλά είχαν ήδη εμφανίσει άνοδο την Τρίτη +4,44%, μετά από +1,01% κέρδη τη Δευτέρα.
Στην πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, στο ΧΑ και στα παράγωγα προϊόντα του 25άρη, οι ρυθμοί συναλλαγών έπεσαν. Αλλά ο δείκτης με τέσσερις ανοδικές συνόδους, για δεύτερη βδομάδα στη σειρά, ενισχύθηκε κατά +1,90%. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, έπεσαν κατά -39,5%, ενώ οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στις 7.943 από 7.705 μια αύξηση κατά +3,1%.
Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Ιανουαρίου, διαμορφώθηκαν σε 7.746 από 7.542. Ο όγκος της περιορίστηκε στα 743 από 1.223 ΣΜΕ ημερησίως και της σειράς Φεβρουαρίου, ανήλθε στα 42 από 76 τη μέρα. Οι προσδοκίες των traders είναι δυσοίωνες. Όρισαν προ-πορεία της τάξης των 8 μονάδων του 25άρη (1773,94) έναντι του ΣΜΕ, αντί 2, μόνο, μονάδες προήγηση την προηγούμενη εβδομάδα. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ της σειράς Ιανουαρίου ορίστηκε στις 1766,00 μονάδες, όπως και της επόμενης
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ
Ανοδικά ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, ενώ συμπληρώθηκαν έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και νέο υψηλότερο κλείσιμο από τις 23/11 του 2015.
Ο Γενικός Δείκτης έχει ξεκινήσει την προσπάθεια διάσπασης της ζώνης αντίστασης 650 με 659 μονάδες και αν το πετύχει, με επιβεβαίωση τριών συνεδριάσεων, θα έδινε νέο στόχο την περιοχή των 725 μονάδων.
Πρώτος στόχος για τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδος είναι να καταφέρει να κρατηθεί πάνω από τις 640 μονάδες σε περίπτωση αποκόμισης βραχυπρόθεσμων κερδών και στη συνέχεια με αύξηση του τζίρου να επιχειρηθεί η οριστική διάσπαση της ζώνης αντίστασης.
Η δυναμική του Τραπεζικού δείκτη που δεν έχει ακόμη καλύψει το "gap" στις 986,1 μονάδες από το "Brexit" θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το αν θα μπορέσει η Αγορά να αλλάξει επίπεδο.
Η μετοχή των ΕΤΕ και ΠΕΙΡ έχουν καλύψει το αντίστοιχο "gap" ενώ της ΑΛΦΑ είναι στο 2,23 και της ΕΥΡΩΒ στο 0,855.
Το Euroworking Group 12/1 που θα δείξει αν θα επανέλθει το κλίμα συναίνεσης ανάμεσα στους Θεσμούς και την Κυβέρνηση και αν δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι ο καταλύτης που μπορεί να δώσει την απαραίτητη ώθηση στο Χρηματιστήριο.
Η διατήρηση του θετικού κλίματος στις Διεθνείς Αγορές θα βοηθήσει και την Εγχώρια και κρίσιμο για αυτό θεωρείται η πρώτη συνέντευξη του νέου Προέδρου των ΗΠΑ στις 11/1.
Πέρα από τις προσδοκίες που καλλιεργούνται, προς το παρόν οι συντηρητικοί επενδυτές συνεχίζουν να κρατούν στάση αναμονής και δεν παρατηρούνται εισροές νέων κεφαλαίων, αλλά κινήσεις από αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.
Όλες οι εκκρεμότητες παραμένουν (αξιολόγηση, αποδοχή Ελληνικών ομολόγων στο "QE", ρόλος του ΔΝΤ) ενώ και το πολιτικό τοπίο στη Χώρα παραμένει πολωτικό και απρόβλεπτο.
Σε περίπτωση που οι 640 μονάδες δεν λειτουργήσουν σαν στήριξη και σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου συναλλαγών, επόμενα επίπεδα στήριξης ο ΚΜΟ 30 ημερών στις 631 μονάδες αλλά η ουσιαστική στήριξη και κρίσιμο επίπεδο παραμένουν οι 600 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών στις 603 μονάδες).
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές διέκοψαν την άνοδο στην έναρξη, καθώς η επιφυλακτικότητα των επενδυτών αυξήθηκε πριν από μια συνέντευξη Τύπου από τον εκλεγέντα Πρόεδρο Donald Trump την Τετάρτη, όπου οι απόψεις του σχετικά με το παγκόσμιο εμπόριο και την Κίνα θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά για τις μελλοντικές επιπτώσεις τους.
Το δολάριο διαμορφώθηκε ψηλά έναντι των αντιπάλων του σήμερα Δευτέρα μετά τα τελευταία στοιχεία για τις μισθοδοσίες των ΗΠΑ που έδειξαν ισχυρή υποκείμενη αύξηση των μισθών, ενισχύοντας την υπόθεση για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στο 2017.
Οι μετοχές του δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού ex-Japan ήταν επίπεδες, έχοντας αυξηθεί ως το +0,5% μετά μια σπάνια πτώση στην προηγούμενη συνεδρίαση. Στην Αυστραλία ο S & P / ASX200 αυξήθηκε +0,84% ενώ οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ κέρδιζαν 0,2% αλλά τελικά κράτησαν οριακά κέρδη +0,07%.
Η επιφύλαξη των επενδυτών στην Ασία αναμένεται να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές αγορές, με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που δείχνουν προς μια συγκρατημένη αρχή στη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο.
Η αυξανόμενη δύναμη του δολαρίου θα είναι μια διογκούμενη ανησυχία για τις ασιατικές αγορές, ιδιαίτερα στο Χονγκ Κονγκ, και οι επενδυτές θα είναι σε αναμονή για τα σχόλια του Τραμπ για να πάρει κάποιες ενδείξεις σε ποιους τομείς η νέα κυβέρνηση θα επικεντρωθεί.
Οι ξένοι επενδυτές θα είναι δύσπιστοι όσον αφορά την αγορά των περιουσιακών στοιχείων του Χονγκ Κονγκ αφού το νόμισμα είναι συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ.
Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες γύρω από τη στάση του νέου Προέδρου για το εμπόριο με τις αναδυόμενες αγορές, το 2017 έχει αρχίσει με κάτι θετικό από την άποψη των κεφαλαιακών ροών για τις ασιατικές αγορές, με τη βοήθεια του ράλι στις μετοχές των ΗΠΑ.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 θα αρχίσουν να υφίστανται δύο νέα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως γνωστοποιεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης. Με το νέο Ταμείο Υποδομών θα επιτευχθεί χρηματοδότηση συγκεκριμένων κατηγοριών υποδομών, όπως η ενεργειακή εξοικονόμηση σε δημόσια κτήρια και η ανάπτυξη τουριστικών υποδομών, ενώ με το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα δοθεί βάρος στη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, φυσικών προσώπων, καθώς και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Με στόχο την επαναφορά σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις,υπεγράφη την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, η τελική συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρείας «Μπουτάρης» με τις πιστώτριες τράπεζες. Η αναδιάρθρωση βασίζεται στο επιχειρηματικό σχέδιο που κατέθεσε η εταιρεία σε συνεργασία με τον σύμβουλο επιχειρήσεων της Deloitte and Touche.
Τη συμφωνία υπέγραψαν οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Alpha, ETE, Eurobank και Πειραιώς) αφενός και η εταιρεία, Ι. Μπουτάρης&Υιός Οινοποιητική Α.Ε. αφετέρου.
Για μία ακόμη χρονιά πρωταθλητές στη δουλειά οι Έλληνες εργαζόμενοι. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα οποία επικαιροποιήθηκαν στις 4/1/2017. Σύμφωνα με τη βάση στατιστικών δεδομένων του διεθνούς οργανισμού, οι Έλληνες εργάζονται κατά μέσο όρο 2.042 ώρες το χρόνο, οι Γερμανοί 1.371, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 1.790 ώρες.
Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες χώρες, για τις οποίες ο διεθνής οργανισμός παρέχει στοιχεία, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση μετά το Μεξικό με 2.246 ώρες, την Κόστα Ρίκα με 2.230 ώρες και τη Νότια Κορέα με 2.113 ώρες.
Στο νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αναφέρεται τοSpiegel Online, σημειώνοντας ότι στην πράξη επωφελούνται όσο φοροδιαφεύγουν.
«Υπό την πίεση των διεθνών δανειστών η Ελλάδα εισήγαγε ένα νέο σύστημα εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Στην πράξη επωφελούνται οι φοροφυγάδες. Όποιος από την άλλη πλευρά είναι ειλικρινής στο τι δηλώνει, πρέπει να ματώσει» αναφέρει σε ρεπορτάζ του από την Ελλάδα το Spiegel Online, σχετικά με το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύει από 1ης Ιανουαρίου για τους αυτοαπασχολούμενους.
Τους λόγους μείωσης της ονομαστικής αξίας των εξαγωγών στο πρώτο δεκάμηνο του 2016 (Ιανουάριος - Οκτώβριος) παραθέτει η Eurobank, στο περιθώριο της οικονομικής έκθεσης «7 Ημέρες Οικονομία». Κατά την επίμαχη περίοδο, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν πτώση κατά 8,3% ή 3,8 δισ. ευρώ, με τη μεταβολή να προέρχεται κατά 85,2% από τον τομέα των υπηρεσιών και κατά 14,8% από τον τομέα των αγαθών. Ειδικά για τις εξαγωγές αγαθών, η μεγαλύτερη μείωση κατεγράφη στην κατηγορία των καυσίμων (10,9% ή 0,6 δισ. ευρώ) ενώ αντίθετα, ο τομέας των αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία, είχε θετική συμβολή (0,5% ή 0,1 δισ. ευρώ).
Την αδυναμία ανάκαμψης της καταναλωτικής ζήτησης στην Ελλάδα επιχειρεί να εξηγήσει η Alpha Bank, παραθέτοντας ωστόσο, και ορισμένα αισιόδοξα στοιχεία, τα οποία προμηνύουν την ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Συμπληρωματικές, μη ανταγωνιστικές προσφορές, ύψους 375 εκατ. ευρώ έκανε αποδεκτές ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), στο περιθώριο της χθεσινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων. Η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου.
Την υπογραφή δύο συμβάσεων κοινοπρακτικών ομολογιακών δανείων, ύψους 30 και 10 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ανακοίνωσε η Μύλοι Λούλη Α.Ε., με συντονίστρια και διαχειρίστρια τράπεζα την Alpha Bank. Το πρώτο ομολογιακό δάνειο υπεγράφη με τις Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα, ενώ το δεύτερο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Lukoil Cyprus Limited από την Coral A.E. ανακοίνωσε η Motor Oil. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Lukoil λειτουργεί δίκτυο λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων στην Κύπρο, το οποίο αριθμεί 31 πρατήρια.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Στη «συνετή έναρξη» της διαδικασίας τερματισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επιμένει το Βερολίνο, σύμφωνα με όσα υποστήριξε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Τζενς Σπαν. «Η επεκτατική νομισματική πολιτική έχει πολυάριθμες παράπλευρες επιπτώσεις και η συνετή έναρξη του τερματισμού της είναι επιθυμητή» ανέφερε, ενδεικτικά, ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος είναι στενός σύμβουλος τόσο της Μέρκελ, όσο και του Σόιμπλε.
Στο 4,7% αυξήθηκε τον Δεκέμβριο ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ, έναντι 4,6% τον Νοέμβριο, παραμένοντας ωστόσο, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα του 2016, δημιουργήθηκαν 156.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι των εκτιμήσεων του MarketWatch περί δημιουργίας 180.000 νέων θέσεων. Την ίδια ώρα, οι ωριαίες αποδοχές των εργαζόμενων αυξήθηκαν κατά 2,9% σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων επτά ετών. Οι ώρες εργασίας αντίθετα, παρέμειναν αμετάβλητες σε 34,3 ανά εβδομάδα.
Μέτωπο με τις αυτοκινητοβιομηχανίες φαίνεται πως έχει ανοίξει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα, έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον συγκεκριμένων εταιρειών, και κυρίως των ιαπωνικών. Η αρχή έγινε με τις General Motors και Ford Motors, οι οποίες αμφότερες διαθέτουν παραγωγικές μονάδες εκτός των ΗΠΑ. Ο επικείμενος πρόεδρος τους επέρριψε ευθύνες για το γεγονός που στερούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας από τις ΗΠΑ.
Κοντά σε διακανονισμό άνω των 3 δισ. δολαρίων βρίσκονται Volkswagen και ΗΠΑ, στο πλαίσιο διευθέτησης των αστικών και ποινικών κατηγοριών για το σκάνδαλο παραποίησης των εκπομπών ρύπων. Η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ το ύψος του διακανονισμού θα μπορούσε να αγγίξει ακόμη και τα 4 δισ. δολάρια, διευκρινίζουν πηγές, οι οποίες έχουν γνώση της υπόθεσης. Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας θα ανακοινωθεί έως την επόμενη εβδομάδα.
Μείωση της τάξης του 2,4% εμφάνισαν τον Νοέμβριο οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ, βάζοντας «τέλος» στο ανοδικό σερί των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν πτώση κατά 2,3%. Τον Οκτώβριο, οι παραγγελίες είχαν αυξηθεί κατά 2,8%. Στα επιμέρους στοιχεία, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών διολίσθησαν κατά 4,5% ενώ των μη διαρκών αγαθών κατά 0,2%.
Την ίδια ώρα, τα εργοστασιακά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 0,2%.
Κατά 6,8% διευρύνθηκε τον Νοέμβριο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ, καθώς οι εισαγωγές εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 1,5 έτους. Το ύψος του ελλείμματος διαμορφώθηκε σε 45,2 δισ. δολάρια έναντι 42,4 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν αύξηση στα 45,9 δισ. δολάρια. Οι εισαγωγές από την πλευρά τους, σημείωσαν άνοδο κατά 1,1% στα 231,1 δισ. δολάρια - το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015.
Οι τιμές των μετοχών της Toyota διολίσθησαν την Παρασκευή, μετά από τις απειλές του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλει βαρύ τίμημα στην εταιρεία αυτοκινήτων εάν κατασκευάσει τα αυτοκίνητά της Corolla, που προορίζονται για την αμερικανική αγορά, σε εργοστάσιο στο Μεξικό.
Στην απαρχή της συνεδρίας του χρηματιστηρίου στο Τόκιο, η Toyota έχασε μέχρι και 3,1%, φθάνοντας στα 6.830 γιέν.