Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2005 00:01

Εφιάλτης πετρελαίου

Ο ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟΣ εφιάλτης επανέφερε στο προσκήνιο το σενάριο του πληθωρισμού, ενώ η ανακοίνωση απογοητευτικών κερδοφοριών διατήρησε επιφυλακτικό το κλίμα στη Wall Street στην προσπάθεια των βασικών δεικτών να σταθεροποιηθούν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3 1/2 ετών.

Ο ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟΣ εφιάλτης επανέφερε στο προσκήνιο το σενάριο του πληθωρισμού, ενώ η ανακοίνωση απογοητευτικών κερδοφοριών διατήρησε επιφυλακτικό το κλίμα στη Wall Street στην προσπάθεια των βασικών δεικτών να σταθεροποιηθούν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3 1/2 ετών.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες διεύρυναν τις απώλειες τους καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά λόγω της φημολογίας ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα αυξήσει την παγκόσμια παραγωγή για να αναχαιτίσει το ρυθμό ανόδου των τιμών στη συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 24,24 μονάδες, ποσοστό 0,22%, φθάνοντας στις 10.912,62 μονάδες. Με απώλειες 16,66 μονάδων, ποσοστό 0,80%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.073,55 μονάδες.

Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου και εμπορευμάτων αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για επιτάχυνση του πληθωρισμού, γεγονός που θα αναγκάσει τη Φέντεραλ Ριζέρβ να προχωρήσει σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Σημειώνεται ότι ο δείκτης εμπορευμάτων CRB του Reuters εκτοξεύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 χρόνων.

Η απογοητευτική προοπτική κερδοφορίας από την εταιρεία τεχνολογίας Texas Instruments οδήγησε στο κόκκινο το σχετικό δείκτη Nasdaq, ενώ ο Dow Jones κινήθηκε σε οριακά από τα προηγούμενα επίπεδα.

Γενικότερα σημειώθηκε μικρή οπισθοχώρηση σε μερικούς τομείς οι οποίοι είχαν δώσει ώθηση στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά το προηγούμενο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων μεταλλευτικών εταιρειών και κατασκευαστικών.

Υστερα από κέρδη στις πέντε από τις έξι τελευταίες εβδομάδες ο Dow Jones κυμαίνεται μόλις κάτω από τα υψηλότερα επίπεδα του Ιουνίου του 2001, ενώ ο δείκτης Standard & Poor's 500 έκλεισε την περασμένη Δευτέρα στα ανώτερα επίπεδα από τον Ιούλιο 2001. Η χθεσινή πτώση του Nasdaq ο οποίος αντλεί το 42% της αξίας του από μετοχές εταιρειών σχετικών με υπολογιστές, εξανέμισε περίπου το ένα τρίτο από τα προχθεσινά κέρδη όταν η Qualcomm Inc., Texas Instruments αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την κερδοφορία.

Η Ευρώπη υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 33 μηνών όταν οι τιμές του πετρελαίου κατέρριψαν νέο ιστορικό υψηλό και το ευρώ άγγιξε τα ανώτερα επίπεδα των τελευταίων 2 1/2 μηνών. Ο δείκτης TSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,6% στις 1.100,6 μονάδες, ενώ ο επιμέρους DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 0,6% στις 3.097,3 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ