Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών προϊόντων φυσικής παραγωγής, μετά την προσφορά της BHP Billiton ύψους 9,2 δισ. δολ. Αυστραλίας (7,3 δισ. δολ. ΗΠΑ), για την εξαγορά της WMC Resources Ltd., που τόνωσε τις προσδοκίες, ότι οι τιμές των μετάλλων και της ενεργείας, θα αυξηθούν.

Οι μετοχές της Alumina Ltd. και της Nippon Mining Holdings Inc., σημείωναν επίσης κέρδη, καθώς ο δείκτης των προϊόντων φυσικής παραγωγής, αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 24 ετών και οι τα συμβόλαια του πετρελαίου μπρεντ, έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ, στο Λονδίνο.

«Η ΒHP, φαίνεται να συμφωνεί με την άποψή μας, ότι οι τιμές των προϊόντων φυσικής παραγωγής, θα μείνουν σε υψηλά επίπεδα, για πολύ», ανέφερε ο Merv Peacock, ο οποίος διαχειρίζεται 54 δισ. δολ. σε μετοχές με την AMP Capital Investors, στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Με αυτόν τον τρόπο θα δικαιολογήσει την προσφορά της». Ο Peacock, επιβεβαίωσε τη θετική του άποψη για την BHP.

O Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν 945 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κινήθηκε ανοδικά για πέμπτη ημέρα, με κέρδη 0,3%, φθάνοντας στις 104,75 μονάδες, στη 1:09' μ.μ., ώρα Τόκυο. Οι μετοχές των εταιρειών παραγωγής υλικών, αποτελούσαν το 19% της ανόδου του δείκτη. Μόνο ένας, από τους 10 συνολικά κλαδικούς δείκτες, σημείωνε απώλειες.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225, σημείωνε άνοδο 0,6%, φθάνοντας στις 11.958,54 μονάδες και ο Topix αναρριχήθηκε επίσης σε ποσοστό 0,6%. Ολοι οι άλλοι δείκτες στην περιφέρεια κινούντο ανοδικά, εκτός από τον δείκτη Jakarta Composite Index στην Ινδονησία, που υποχώρησε από τα επίπεδα ρεκόρ.

Οι μετοχές της WMC Resources, της πέμπτης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής νικελίου στον κόσμο, σημείωναν άνοδο 7%, τη μεγαλύτερη, από τις 28 Οκτωβρίου του 2004, φθάνοντας στα 7,98 δολ. Αυστραλίας η μία. Οι μετοχές της BHP κέρδιζαν 2,4%, φθάνοντας στα 19,30 δολ. Αυστραλίας η μία. Η προσφορά της BHP, των 7,85 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή της WMC Resources, υπερέβη την αντίστοιχη των 7 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή της ελβετικής Xstrata Plc, για την εξαγορά της εταιρείας.

Οι μετοχές της WMC, που εδρεύει στη Μελβούρνη και η οποία έχει στην κυριότητά της τα μεγαλύτερα αποθέματα ουρανίου στον κόσμο, διαπραγματεύθηκαν πάνω από την προσφορά της Xstrata, καθώς εικάζετο, ότι θα υπάρξουν ανταγωνιστικές προσφορές από την BHP και την Rio Tinto Group.

Οι μετοχές της Alumina Ltd., η οποία κατέχει το 40% της μεγαλύτερης παραγωγού αλουμίνας στον κόσμο, εκτινάχθηκαν κατά 1,8%, φθάνοντας στα 6,26 δολ. Αυστραλίας η μία, σημειώνοντας για τρίτη ημέρα, κέρδη 6,1%. Οι τιμές της αλουμίνα αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών αυτήν την εβδομάδα, καθώς η βιομηχανία αλουμινίου της Κίνας - η μεγαλύτερη στον κόσμο - χρησιμοποίησε περισσότερες πρώτες ύλες, που προέρχονται από βωξίτη.

Οι μετοχές της Nippon Mining, της μεγαλύτερης εταιρείας τήξης χαλκού, σημείωναν άνοδο 1,8%, φθάνοντας στα 621 γιέν. Η εταιρεία, που εδρεύει στο Τόκυο, αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τα καθαρά κέρδη στο σύνολο της χρήσης, στις 10 Φεβρουαρίου και σε ποσοστό 50%, εξ αιτίας της αύξησης των τιμών χημικών και του χαλκού και των προβλέψεων διεύρυνσης του περιθωρίου κέρδους, από τις πωλήσεις προϊόντων πετρελαίου.

Ο Reuters-CRB Index των 17 προϊόντων φυσικής παραγωγής, αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 1981, μετά την αύξηση των ιτμών του χαλκού στα υψηλότερα επίπεδα 16 ετών. Σημείωσε άνοδο 7,1% τον Φεβρουάριο, τη μεγαλύτερη, μέσα σε ένα μήνα, από τον Αύγουστο του 1983.

«Οι υψηλότερες τιμές θα οδηγήσουν τα κέρδη αυτών των εταιρειών, σε υψηλότερα επίπεδα», ανέφερε ο Hideyuki Ookoshi, ο οποίος διαχειρίζεται 365 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Chiba-gin Asset Management Co., στο Τόκυο. Οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι και οι εταιρείες θα μπορέσουν να περάσουν το κόστος στους πελάτες τους.

Οι μετοχές της CNOOC Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Κίνας, σημείωναν άνοδο 1,1%, φθάνοντας στα 4,575 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία. Κέρδη 2,2%, σημείωναν και οι μετοχές της Jiangxi Copper Co., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χαλκού της Κίνας, φθάνοντας στα 4,75 δολ. Χονγκ Κονγκ, η μία.

Οι μετοχές της Woodside Petroleum Ltd., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Αυστραλίας, αναρριχήθηκαν κατά 1,9%, φθάνοντας στα 24 δολ. Αυστραλίας η μία. Η εταιρεία, ανακοίνωσε, ότι το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης, τα κέρδη της αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 41%, καθώς ευνοήθηκε από τις υψηλότερες τιμές των προϊόντων φυσικής παραγωγής.

Οι μετοχές της Sumitomo Metal Mining Co., της μεγαλύτερης εταιρείας τήξης χρυσού και νικελίου της Ιαπωνίας, σημείωναν άνοδο 3,7%, φθάνοντας στα 874 γιέν η μία. Οι μετοχές της Santos Ltd., της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Αυστραλίας, κέρδιζαν 2%, φθάνοντας στα 9,13 δολ. Αυστραλίας η μία.

«Οι μετοχές των εταιρειών προϊόντων φυσικής παραγωγής, είναι η καλύτερη επένδυση αυτήν την ώρα», ανέφερε ο Yutaka Miura, διαχειριστής κεφαλαίων με την Shinko Securities Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Υπάρχει ακόμη περιθώριο ανόδου, εάν σκεφτεί κανείς ότι οι τιμές των προϊόντων θα αυξηθούν».

Στην Ινδονησία, ο δείκτης Jakarta Composite, υποχωρούσε 0,3%. Οι μετοχές της PT Bank Mandiri, έχαναν 1,1%, φθάνοντας στις 1.840 ρουπίες η μία, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, για σταδιακή αύξηση των βασικών επιτοκίων δανειμού, γεγονός που αύξησε τις ανησυχίες, ότι η ζήτηση δανειοδοτήσεων ενδέχεται να περιοριστεί.