Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2005 07:28

Στα υψηλότερα 24 ετών οι τιμές των προϊόντων φυσικής παραγωγής

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα 24 ετών, μετά την άνοδο του χαλκού και του αργού πετρελαίου, αναρριχήθηκαν οι τιμές των προϊόντων φυσικής παραγωγής, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, μειώνει τα αποθέματα των πρώτων υλών, ταχύτερα από ό,τι μπορούν να αναπληρωθούν.

Ο χαλκός, αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 16 ετών και το πετρέλαιο πλησίασε τα επίπεδα ρεκόρ στη Ν. Υόρκη, διευρύνοντας το ράλι του δείκτη Reuters-CRB Index, των 17 προϊόντων φυσικής παραγωγής, ωθώντας τον στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 1981. Ο δείκτης, σημείωσε άνοδο 7,1% τον Φεβρουάριο, την μεγαλύτερη μέσα σε ένα μήνα από τον Αύγουστο του 1983.

«Ολοι θέλουν να είναι μέσα στην αγορά των προϊόντων φυσικής παραγωγής», ανέφερε ο Stephen Briggs, αναλυτής της Societe Generale, στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας: «Τα στελέχη εταιρειών κάλυψης του κινδύνου, που προέρχεται από τη μεταβλητότητα των επιτοκίων, των τιμών συναλλάγματος και των τιμών των μετοχών και ομολόγων, πιστεύουν, ότι οι δυνητικές αποδόσεις από τα προϊόντα φυσικής παραγωγής, βρίσκονται ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Ο Reuters-CRB Index, σημείωνε άνοδο 3,28%, φθάνοντας στις 312,65 μονάδες, για όγδοη συνεχόμενη ημέρα. Οι τιμές των προϊόντων φυσικής παραγωγής βρίσκονται 15% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι, εξ αιτίας της αύξησης της ζήτησης και της υποχώρησης του δολαρίου, που καθιστούν τα προϊόντα που πωλούνται σε δολάρια, πιο φθηνά για εκείνους που αγοράζουν με ευρώ και γιέν.

Ο χαλκός, για τα συμβόλαια του Μαΐου, αυξήθηκε 0,3 σεντς ή 0,2%, φθάνοντας στα 1,4995 δολ. η λίμπρα στο Comex, του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1989. Οι τιμές βρίσκονται 16% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι και άγγιξαν σήμερα στο Λονδίνο, τα υψηλότερα επίπεδα.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Απριλίου, αυξήθηκε 70 σεντς, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 54,59 δολ. το βαρέλι, στο Nymex. Οι τιμές, αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών και στα 55,20 δολ. το βαρέλι στις 3 Μαρτίου και στα επίπεδα ρεκόρ των 55,67 δολ. το βαρέλι, στις 25 Οκτωβρίου. Τα συμβόλαια, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, βρίσκονται 49% υψηλότερα.

Το ράλι των προϊόντων φυσικής παραγωγής, ώθησε ανοδικά τα νομίσματα των χωρών που παράγουν πρώτες ύλες, όπως πετρέλαιο, μέταλλα και δημητριακά. Τα νομίσματα της Αυστραλίας και της Ν. Αφρικής, κινήθηκαν ανοδικά έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ.

Το δολάριο του Καναδά σημείωσε άνοδο σχεδόν οκτώ εβδομάδες, ενώ το δολάριο της Αυστραλίας πλησίασε τα 80 σεντς, έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, για πρώτη φορά, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους. Τα προϊόντα φυσικής παραγωγής, αποτελούν περίπου το 35% των εξαγωγών του Καναδά και το 60% των πωλήσεων της Αυστραλίας στο εξωτερικό.

«Είναι μία ημέρα από αυτές, που οι τιμές των προϊόντων φυσικής παραγωγής πετάνε και τα νομίσματα, όπως το δολάριο του Καναδά και της Αυστραλίας, ευνοούνται», ανέφερε ο Adam Cole, στρατηγικός αναλυτής στο Λονδίνο, με την RBC Capital Markets Ltd., παράρτημα της μεγαλύτερης δανείστριας του Καναδά.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι μεγάλοι κερδοσκόποι, έχουν αυξήσει τις καθαρές επενδύσεις τους στα 20 προϊόντα φυσικής παραγωγής στις ΗΠΑ και στα υψηλότερα επίπεδα εννέα μηνών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης.