Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2005 09:36

Credit Agricole: Υψηλότερα κέρδη μετά το χαμηλότερο κόστος της Lyonnais

ΑΥΞΗΣΗ το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας, Credit Agricole SA, καθώς το κόστος, που σχετίζεται με την συγχώνευση της Credit Lyonnais, μειώθηκε.

Τα καθαρά κέρδη, αυξήθηκαν στα 475 εκατ. ευρώ (634 εκατ. δολ. ΗΠΑ), από 24 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας. Επτά οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα ήταν 606 εκατ. ευρώ.

Το κόστος, που συνδέεται με την συγχώνευση της Credit Lyonnais, μειώθηκε στα 124 εκατ. ευρώ, από 513 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2003. Τα λειτουργικά της κέρδη, μειώθηκαν 24%, φθάνοντας στα 866 εκατ. ευρώ, καθώς επηρεάστηκαν αρνητικά από την επενδυτική τραπεζική, τα καταναλωτικά δάνεια, τις εξειδικευμένες οικονομικές υπηρεσίες και τη διαχείριση κεφαλαίων.

«Η περυσινή χρονιά ήταν χρονιά εξαιρετικών αλλαγών του ομίλου, που επηρέασαν το σύνολο των δραστηριοτήτων, εκτός των περιφερειακών εμπορικών τραπεζών», ανέφερε στη δήλωσή του, ο επικεφαλής της τράπεζας, Jean Laurent.

H Credit Agricole, που δημιουργήθηκε το 1984 για τη δανειοδότηση των αγροτών, αγόρασε την Credit Lyonnais, την έκτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας το 2003, αντί του ποσού των 16 δισ. ευρώ, με στόχο την επέκτασή της στην καταναλωτική πίστη της Γαλλίας. Ο Laurent, 60 ετών, ελπίζει να περιορίσει το κόστος κατά 776 εκατ. ευρώ μέχρι το 2006, εν μέρει με τη μείωση των θέσεων εργασίας στη επενδυτική τραπεζική.

Οι μετοχές της τράπεζας υποχώρησαν 6%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών στις 18 Νοεμβρίου, μετά την ανακοίνωση χαμηλότερων εσόδων το τρίτο τρίμηνο. Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 15% το τελευταίο δωδεκάμηνο, υπερβαίνοντας την άνοδο του 12%, που σημείωσαν οι μετοχές της BNP Paribas και της Societe Generale.