Η κλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον τελευταίο μήνα του 2016, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα θετικά οικονομικά στατιστικά στοιχεία, ενισχύει την άποψη όσων πιστεύουν, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου, ότι η επεκτατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα πρέπει να περιοριστεί.
Από την έντυπη έκδοση
Των Έφης Τριήρη και Αγγελικής Κοτσοβού
Η κλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον τελευταίο μήνα του 2016, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα θετικά οικονομικά στατιστικά στοιχεία, ενισχύει την άποψη όσων πιστεύουν, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου, ότι η επεκτατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα πρέπει να περιοριστεί.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2013, γεγονός που σημαίνει ότι οι συζητήσεις για τον κατάλληλο βαθμό μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ θα πληθύνουν.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1,1% σε ετήσια βάση, μετά την άνοδο 0,6% του Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ιδιαίτερα μεταβλητές τιμές ενέργειας και ειδών διατροφής, αυξήθηκε κατά 0,9% τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικά, οι απρόσμενα μεγάλες αυξήσεις του πληθωρισμού σε Γερμανία και Ισπανία, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην άνοδο του ενεργειακού κόστους, αναμένεται να ωθήσουν την ΕΚΤ να επανεξετάσει τη νομισματική πολιτική της τους επόμενους μήνες. «Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να καταστήσει ιδιαίτερα περίπλοκη τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στο πρώτο τρίμηνο, ειδικά όταν η ΕΚΤ παρουσιάσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την οικονομία τον Μάρτιο», εκτιμούν αναλυτές.
Ο πληθωρισμός στη Γερμανία εκτινάχθηκε στο 1,7% τον Δεκέμβριο του 2016, γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1997, όταν άρχισαν να δημοσιεύονται τα εναρμονισμένα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ε.Ε. Στην Ισπανία, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1,4%, ενώ στην Ιταλία και στη Γαλλία ο πληθωρισμός αυξήθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα, αν και με βραδύτερο ρυθμό.
Η απρόσμενη κλιμάκωση του πληθωρισμού τόσο σε επίπεδο Ευρωζώνης όσο και σε μεμονωμένες χώρες ακολουθεί την άνοδο 12,6% των τιμών πετρελαίου τον προηγούμενο μήνα. Ήδη, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ μίλησε για άνοδο του πληθωρισμού, παρότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών παρέμεινε εξασθενημένος τον Δεκέμβριο του 2016.
Ο Κλέμενς Φουστ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Ifo του Μονάχου, ανέφερε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allegemeine Zeitung (FAZ) ότι η μη αναμενόμενη στη Γερμανία «πολύ μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού είναι ένα μήνυμα για την εγκατάλειψη της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ».
«Εάν μάλιστα επιβεβαιωθεί η μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού συνολικά για την Ευρωζώνη, τότε η ΕΚΤ θα πρέπει τον Μάρτιο του 2017 να σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, διότι δεν θα υφίσταται πλέον καμιά δικαιολογία για τη συνέχιση των αγορών τους», τόνισε ο Γερμανός οικονομολόγος.
Η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Μάριο Ντράγκι αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο να συνεχίσει την αγορά ομολόγων, προβαίνοντας σε μηνιαίες αγορές ύψους σήμερα 80 δισ. ευρώ και τον Απρίλιο του 2017 ύψους 60 δισ. ευρώ. Στόχος της ΕΚΤ είναι να ωθήσει τον πληθωρισμό κοντά στο 2%.
Οι επικριτές αυτής της πολιτικής της ΕΚΤ αυξάνονται ολοένα και περισσότερο κατά την FAZ, η οποία αναφέρει και αντίστοιχη άποψη του Στέφαν Κόοτς.
Ο επικεφαλής του «Κέντρου Προγνώσεων» του «Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας» (IfW) του Κιέλου ζητεί και αυτός από την ΕΚΤ την «εγκατάλειψη της ακραίας επεκτατικής νομισματικής πολιτικής», διότι «κανένας δεν βλέπει καμιά αναγκαιότητά της», όπως είπε στην FAZ. Αντίθετα, «οι κίνδυνοι της χαλαρής νομισματικής πολιτικής έχουν αυξηθεί, αλλά η ΕΚΤ έχει παγιδευτεί από μόνη της, διότι πολλές υπερχρεωμένες χώρες εξαρτώνται από το φτηνό χρήμα και πολλές τράπεζες θα είχαν πρόβλημα σε περίπτωση αλλαγής των επιτοκίων», προσέθεσε στην ίδια εφημερίδα.
Ήδη, ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης των άνευ προηγουμένων μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ.