Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2005 19:06

Νέα υποχώρηση των ευρωπαϊκών δεικτών

ΠΤΩΣΗ σημείωσαν και σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων παρά τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν το πρωί κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η νέα υποχώρηση των ευρωπαϊκών δεικτών αποδόθηκε κυρίως στις έντονες ανησυχίες που προκαλεί η άνοδος των τιμών πετρελαίου σε επίπεδα – ρεκόρ. Η τιμή του μπρεντ στο Λονδίνο σκαρφάλωσε μέχρι τα 53,32 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,9% έναντι του χθεσινού κλεισίματος.

Σημαντική άνοδο σημείωσε σήμερα και η τιμή του χρυσού, η οποία έφθασε τα 441,5 δολάρια η ουγκιά καταγράφοντας νέο ρεκόρ για το 2005.

Οι απώλειες των ευρωπαϊκών δεικτών περιορίστηκαν ελαφρώς το απόγευμα ύστερα από την είδηση της σημαντικής αύξησης των πετρελαϊκών αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Μετά την παραπάνω ανακοίνωση η τιμή του αργού σημείωσε μικρή πτώση.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.996,10 μονάδες (-0,30%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.066,69 μονάδες (-0,46%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.375,6 μονάδες (-0,48%).

Σημαντική άνοδο κατά 6,7% σημείωσε η μετοχή της Adidas. Η γερμανική εταιρεία ειδών αθλητικού εξοπλισμού ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυξήσει κατά 30% το μέρισμα που θα διανείμει στους μετόχους και ότι θα προχωρήσει σε αγορά ιδίων μετοχών.

Αξιόλογα κέρδη, της τάξεως του 3,5%, κατέγραψε και η μετοχή της ξενοδοχειακής Accor, η οποία ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα των προβλέψεων για το σύνολο της περσινής χρήσης.

Αντιθέτως, πτώση 4,3% σημείωσε η μετοχή της Credit Agricole, καθώς τα τα αποτελέσματα της γαλλικής τράπεζας στο τέταρτο τρίμηνο δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της αγοράς.