Ανθεκτικότητα στην ύφεση των τελευταίων ετών εμφανίζει ο τομέας της διανομής δεμάτων και μικροδεμάτων με τις εταιρείες ταχυμεταφορών να αποσπούν σημαντικά μερίδια έναντι των ΕΛΤΑ. Θετικές προοπτικές για τον κλάδο προσφέρει, σύμφωνα με τους συμβούλους της Infobank Hellastat (IBHS) η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Ανθεκτικότητα στην ύφεση των τελευταίων ετών εμφανίζει ο τομέας της διανομής δεμάτων και μικροδεμάτων με τις εταιρείες ταχυμεταφορών να αποσπούν σημαντικά μερίδια έναντι των ΕΛΤΑ. Θετικές προοπτικές για τον κλάδο προσφέρει, σύμφωνα με τους συμβούλους της Infobank Hellastat (IBHS) η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Σύμφωνα με την IBHS, το πλήθος των αντικειμένων και τα έσοδα αυξήθηκαν την περίοδο 2011-2015 κατά 21,3% και 12,5% αντίστοιχα. Η ενίσχυση αυτή τροφοδοτείται από την αυξανόμενη διείσδυση των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που δημιουργεί ανάγκες για γρήγορη και ασφαλή παράδοση των δεμάτων.
Συνολικά, οι εταιρείες courier το 2015 διακίνησαν το 14,7% των αντικειμένων της ευρύτερης ταχυδρομικής αγοράς, συγκεντρώνοντας το 55% των εσόδων (από 42% το 2011).
Πάντως, διαχρονικά παρατηρείται μείωση των τιμών στις υπηρεσίες ταχυμεταφορών λόγω του έντονου ανταγωνισμού, γεγονός που μεταφράζεται στην παροχή σημαντικών εκπτώσεων για τους εταιρικούς πελάτες. Έτσι, το μέσο έσοδο ανά αντικείμενο το 2015 διαμορφώθηκε στα 5,12 ευρώ, από 5,52 ευρώ το 2011.
Οι φάκελοι καταλαμβάνουν ολοένα και μικρότερο ποσοστό στο πλήθος των διακινούμενων αντικειμένων από τις εταιρείες courier: 43% το 2015, από 48% πριν από 2 χρόνια. Αντιθέτως, το σύνολο των δεμάτων και μικροδεμάτων το τελευταίο έτος κατέλαβε το 54% του όγκου.
Επιπλέον, από τον τομέα των φακέλων προήλθε αρκετά μικρότερο μέρος των εσόδων (συγκεκριμένα το 32%), ενώ από τα δέματα & μικροδέματα συνολικά το 54%.
Στη μελέτη της Infobank Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 30 επιχειρήσεων. Όπως προκύπτει από τα βασικά συμπεράσματα, ο κύκλος εργασιών το 2014 ανέκαμψε μετά την πτωτική πορεία των προηγούμενων ετών, καταγράφοντας αύξηση 15,4%, στα 315,28 εκατ. ευρώ.
Τα συνολικά ΚΠΤΦΑ ενισχύθηκαν κατά 27%, ξεπερνώντας τα 18 εκατ. ευρώ. Σημαντική άνοδο σημείωσαν και τα ΚΠΦ τα οποία ανήλθαν στα 14 εκατ. ευρώ έναντι 8 εκατ. ευρώ το 2013
Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ διαμορφώθηκαν σε 9,3% και 6,7% αντίστοιχα, σημειώνοντας άνοδο 2 ποσοστιαίων μονάδων ενώ η κεφαλαιακή μόχλευση παρέμεινε υψηλή, έχοντας πάντως βελτιωθεί σε 1,5 προς 1. Οι απαιτήσεις εισπράχθηκαν στους 5 μήνες.
«Η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου λόγω της αυξανόμενης εξοικείωσης των καταναλωτών με τις διαδικτυακές αγορές και της στροφής τους σε φθηνότερες λύσεις, προσφέρει θετικές προοπτικές, κυρίως για τον τομέα της διανομής δεμάτων & μικροδεμάτων» επισημαίνει η Αντιγόνη Αμπελακιώτη, Customer Support Manager της Infobank Hellastat (IBHS), σχολιάζοντας τα αποτελέσματα μελέτης που εξετάζει τον εγχώριο κλάδο των ταχυμεταφορών. «Ήδη, τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη των εσόδων του κλάδου έχει βασιστεί στον τομέα των αντικειμένων που παραγγέλνονται από τους καταναλωτές διαδικτυακά. Αντιθέτως, το ψηφιακό μέσο συνιστά απειλή για την παραδοσιακή αλληλογραφία» προσθέτει η κ. Αμπελακιώτη.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, το 2015 οι εταιρείες ταχυμεταφορών διακίνησαν 58,6 εκατ. αντικείμενα, αριθμός αυξημένος κατά 1,8% σε σχέση με το 2014, σχηματίζοντας κύκλο εργασιών περίπου 300 εκατ. ευρώ, επίπεδο οριακά χαμηλότερο από το προηγούμενο έτος.