Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016 10:17

Market Beat: Οι εγχώριοι θεσμικοί αυξάνουν την παρουσία τους

Αν κάποιος κάνει τον κόπο να αποτυπώσει  τη μεταβολή των κλαδικών δεικτών στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, διαπιστώνει πως για τους περισσότερους, το τριήμερο δεν έχει προκαλέσει παρά οριακή μεταβολή. Κερδισμένοι κλάδοι υπάρχουν και είναι της Ακίνητης Περιουσίας, του Εμπορίου, στα Προσωπικά Είδη, των Τραπεζών και των εταιριών Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών. Οι επιμέρους κεφαλαιοποιήσεις άλλαξαν, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση διατηρήθηκε στα 44,7 δις ευρώ. Όσο ήταν και στις 16/12. Συνεπώς χωρίς κραυγαλέες κινήσεις και χωρίς ουσιαστική άνοδο το window dressing επιτελέστηκε με κινήσεις… «Β2Β».

Του Κώστα Ιωαννίδη

Αν κάποιος κάνει τον κόπο να αποτυπώσει  τη μεταβολή των κλαδικών δεικτών στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, διαπιστώνει πως για τους περισσότερους, το τριήμερο δεν έχει προκαλέσει παρά οριακή μεταβολή. Κερδισμένοι κλάδοι υπάρχουν και είναι της Ακίνητης Περιουσίας, του Εμπορίου, στα Προσωπικά Είδη, των Τραπεζών και των εταιριών Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών. Οι επιμέρους κεφαλαιοποιήσεις άλλαξαν, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση διατηρήθηκε στα 44,7 δις ευρώ. Όσο ήταν και στις 16/12. Συνεπώς χωρίς κραυγαλέες κινήσεις και χωρίς ουσιαστική άνοδο το window dressing επιτελέστηκε με κινήσεις… «Β2Β».

Μπορεί να απομένει η σημερινή σύνοδος και η μισή αύριο αλλά η στήλη θεωρεί ότι το πνεύμα των κινήσεων στο Αθηναϊκό χρηματιστήριο αφορούσε στην επόμενη χρονιά. Το παραμυθάκι με την ωραιοποίηση δεν μπορεί να δικαιολογήσει την υποχώρηση λόγω ισχυρών για τη μέρα πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές της τιμής των βασικών δεικτών στο κλείσιμο. Όλοι έχουν καταλάβει πως χωρίς φρέσκο χρήμα, αφού έδωσε η αγορά ότι μπορούσε στην κεφαλαιοποίηση των blue chip  τώρα τις κινεί με βάση το μέλλον κρατώντας τη συνολική κεφαλαιοποίηση στα 44,5 δις το Δεκέμβριο με υπολογίσιμη σταθερότητα.

Σημασία έχει όπως φάνηκε το κλίμα που εγκαταστάθηκε στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Από την Νέα Κανονικότητα που επέβαλλαν οι πολιτικές χαλάρωσης των Κεντρικών Τραπεζών σε παγκόσμια κλίμακα, επιστροφή στην Παλαιά δείχνουν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης Τραμπ και η στελέχωσή της. Παράλληλα στην κατεύθυνση της σύσφιξης έχει ήδη στραφεί η Fed, η οποία φαίνεται ότι ήδη άρχισε να υπολογίζει σε αλλαγές που θα έλθουν όταν αρχίσουν τα μέτρα που θα φέρει η ομάδα του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου. Αν και ακόμα χρειάζονται μερικές μέρες πριν πιάσουν δουλειά, οι επενδυτές αποφάσισαν. Προτιμούν τις αξίες του δολαρίου, καθώς στις ΗΠΑ αναμένεται να ανέβουν οι ρυθμοί ανάπτυξης, ενώ για την Ευρώπη η αίσθηση είναι πως θα βράσει στο ζουμί της. Κύρια γιατί το 2017 ως το φθινόπωρο είναι «εκλογική» χρονιά.

Οι θεσμικοί στο ΧΑ επιθυμούσαν, χωρίς μεγάλα έξοδα, να βελτιώσουν την εικόνα των χαρτοφυλακίων τους που είναι, γιατί να το κρύψουμε άλλωστε, γερά φορτωμένα με μετοχές των τραπεζικών blue chip. Τη Δευτέρα έδωσαν τα γκάζια στις συναλλαγές της πρώτης ώρας, μπας και φιλοτιμηθούν οι εγχώριοι, κατά μια άλλη οπτική μπας και «τσιμπήσουν», ώστε να αναλάβουν το έργο της ανόδου στις επόμενες ώρες. Αντ’ αυτού, είχαμε τη φθορά από τα μέγιστα μέρας, που κατέληξε σε τελική άνοδο πολύ μικρότερη από το μισό της μέγιστης. Χθες λοιπόν, έστησαν τη δυναμική της αγοράς διαφορετικά. Άφησαν τους ταύρους και τις αρκούδες να παλέψουν μόνοι τους, χωρίς κατευναστικές παρεμβάσεις προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση και έκαναν επιθετικά αγορές τραπεζικών μετοχών, την ώρα που και στις αγορές της Ευρωζώνης υπερίσχυσε η ζήτηση. Δηλαδή μετά τις 14:00 με διάρκεια μιας ώρας και 40 λεπτών.

Τότε σημειώθηκε το μέγιστο για τον τραπεζικό δείκτη και τον 25άρη, άρα και για τον ΓΔ. Η συνέχεια στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα δεν ήταν υπέρ ανόδου και ακριβώς επειδή οι ξένοι θεσμικοί ήταν πίσω από την προσπάθεια ενίσχυσης των τιμών των τραπεζικών blue chip στο ΧΑ, κόπηκε ξαφνικά η ισχύς της ανόδου και τη ζήτηση αντικατέστησαν σταθερές πιέσεις. Επί μια ώρα υποχωρούσε ο δείκτης των Τραπεζών, ενώ οι επιμέρους τίτλοι είχαν τις δικές τους αναταράξεις, που δεν έμοιαζαν μεταξύ τους. Η «δήλωση» από τους επενδυτές της Wall Street πως αναβάλλεται η υπέρβαση των 20.000 μονάδων από τον Dow, επιδείνωσε το κλίμα για τις μετοχές διεθνώς.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ 

Πτωτικά τερμάτισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, αναβάλλοντας προς ώρας την κατάληψη του ψυχολογικού ορίου των 20.000 μονάδων από τον Dow Jones. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,56% στις 19.833 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,84% στις 2.249 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση κατά 0,89% στις 5.438 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της BP αυξήθηκε κατά 1,17% χάρη στην εξαγορά της μονάδας καυσίμων της Woolworths Ltd έναντι 1,29 δισ. δολαρίων. Στον αντίποδα, η μετοχή της Delta Air Lines μειώθηκε κατά 1,69% εξαιτίας της ακύρωσης της παραγγελίας 18 νέων Boeing. Ο Dow Jones, εξαιτίας της σημερινής κάμψης, έχασε την άμεση επαφή με το τεχνικό όριο των 20.000 μονάδων, το οποίο είχε προσεγγίσει χάρη στην αναπάντεχη εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Τις τελευταίες ημέρες άλλωστε, οι επενδυτές εμφανίζουν σημάδια κόπωσης, τα οποία βέβαια, αποδίδονται και στο εορταστικό κλίμα.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ήπια ανοδικά, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 0,52% στα 54,18 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 0,53% στα 56,39 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, κατέγραψε οριακή άνοδο κατά 0,05% στα 1.139,40 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας μειώθηκε κατά 0,49% στα 1,2212 δολάρια, το ευρώ σημείωσε απώλειες κατά 0,79% στα 1,0372 δολάρια και το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε πτωτικά κατά 0,24% στα 117,67 γεν/δολάριο.         

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών υποχώρησαν τον Νοέμβριο οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς ο σχετικός δείκτης διολίσθησε κατά 2,5% σε 107,3 μονάδες.

Την ίδια ώρα, κοντά σε διακανονισμό για το «σκάνδαλο» των ελαττωματικών αερόσακων βρίσκονται Takata και ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Το ύψος του προστίμου αναμένεται να διαμορφωθεί σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ενώ η οριστικοποίηση της συμφωνίας εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο.

ΕΥΡΩΠΗ

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τις τραπεζικές εξελίξεις να εξακολουθούν να «μονοπωλούν» το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο κατά 0,29% στις 361,53 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,54% στις 7.106 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,02% στις 11.474 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος (-0,01%) στις 4.848 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 μειώθηκε κατά 0,34% στις 9.344 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε κατά 0,78% στις 18.239 μονάδες.

Στο ταμπλό, υπό αναστολή παρέμεινε και σήμερα η διαπραγμάτευση της μετοχή της Monte dei Paschi, μετά την αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων κατά 3,8 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Volkswagen υποχώρησε κατά 1,18% παρά την εξαγορά της καναδικής PayByPhone.

ΧΑ

Στην δεύτερη σύνοδο της τελευταίας εβδομάδας του 2016 οι θεσμικοί αποφάσισαν σε μία συνεδρίαση με τζίρο πάνω από τα 30,9 εκατ. ευρώ να προχωρήσουν στην ωραιοποίηση των χαρτοφυλακίων τους. Στη συνεδρίαση αυτή όμως κινήθηκαν διαφορετικά από την προηγούμενη.   Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν εμφάνιση υπεροχής της ζήτησης έναντι της προσφοράς μετά τις 14:00 ενώ από την έναρξη ως τις 13:59 έγραψαν ελάχιστο οι δείκτες των Τραπεζών ο 25άρης και ο ΓΔ. Μετά ακολούθησε η εμφάνιση ισορροπίας από τις εντολές που αφορούσαν σε θεσμικούς, οι οποίοι με τις εντολές τους κράτησαν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας τους δείκτες. Αλλά από τις 14:00 ως τις 15:40 η αγοραστική διάθεση έφερε το μέγιστο μέρας για τις Τράπεζες και τους βασικούς δείκτες. Κατόπιν και ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τους κίνησαν πτωτικά σταθερά.  Στις  δημοπρασίες πίεσαν του βασικούς  δείκτες, και εμφάνισαν κλείσιμο με απώλειες αντί την  άνοδο που είχαν επί ώρες.

Πάλι η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο -3,17% από +1,61% την Τρίτη, την ΕΤΕ στο +0,83% από +3,86%,  η ΠΕΙΡ +1,49% από +3,08% στις 27/12, και ΕΥΡΩΒ  +0,32% από +3,44% με υψηλά μεταβλητότητα στην έκφραση αγοραστικού ενδιαφέροντος. Η αγορά ωστόσο δεν φάνηκε σήμερα ικανή να περάσει πάνω από τα επίπεδα των 642 μονάδων. Ούτε όμως και να περάσει κάτω από τις 635 μονάδες ούτε με τις δημοπρασίες.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε προς το χειρότερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 18) blue chip έναντι των καθοδικών (7 από 6) με τέσσερα τα ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΝΕΡΓ και ΤΙΤΚ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο οι 19 από 25 την προηγούμενη σύνοδο, και 5 από 2 αμετάβλητες. Άρα, οι 17 από 13 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 30,922 από 26,018 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 12,192 από 13,53 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε εντυπωσιακά από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 39,22% από 52,01% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν νευρική έναρξη, με άνοδο αρχικά και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε πλαγιο-καθοδική  δυναμική στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ με εγκατάσταση μέτριων απωλειών που τις μετέτρεψαν σε μικρά κέρδη οι προσδοκίες,  πριν το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη, πως ο Dow θα περνούσε τις 20.000 μονάδες. Ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για την δυναμική των χρηματιστηρίων της Wall Street. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,08%, ο CAC είχε μεταβολή -0,10%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,50%. Οι αγορές στις ΗΠΑ που με τα futures τους έδειχναν στις ασιατικές συναλλαγές προς επίπεδο άνοιγμα είδαν τους δείκτες τους να ανοίγουν με ανοδικό χάσμα και αμέσως κινήθηκαν νευρικά πτωτικά, και κατόπιν απέκτησαν πτωτική εικόνα και ο Dow Jones υποχωρούσε -0,07% όταν ο S&P500 ήταν στο -0,32%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,07% και έφθασε στις 635,74 από 636,19 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1710,30 από 1714,24 με μεταβολή -0,23%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά και 1,0 μονάδες χαμηλότερα και κατά 5,2 χαμηλότερα τον 25άρη, κλείνοντας πιο κοντά στο κατώτερο του εύρους διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες στα Ταξίδια Αναψυχή +2,26% από -1,11%,  Τηλεπικοινωνιών +1,73% από -0,57%, Εμπορίου +1,66% από +1,41%, Κοινής Ωφέλειας +0,84% από +0,11%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,37% από +1,35%, Πετρελαίου Αερίου +0,37% από +0,08%, Πρώτων Υλών +0,16% από -0,16%, και Κατασκευές Υλικά +0,11% από +0,39%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης -5,81% από 0,00%,  Τροφίμων Ποτών -2,12% από +2,07%,  Τεχνολογίας -0,93% από +0,43%,  Τραπεζών -0,87% από +2,65%,  στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,48% από -0,26%, Ακίνητης Περιουσίας -0,48% από +1,30%, ο 25άρης -0,23% από +1,12%, ο ΓΔ -0,07% από +0,94%, ο FTSEM -0,07% από -0,15% και Βιομηχανικών Προϊόντων -0,04% από +0,53%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,921 από 26,018 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,356 από 0,262 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 24,946 από 23,524 από 14,593 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,166 από 0,764 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 44,702 από 44,666 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 58,370 από 51,194 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε47 από 66 των καθοδικών σε 49 από 44 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 20 από 15.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Οι θεσμικοί έδωσαν χθες μικτή δυναμική στον 25άρη. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα -0,32%. Η έντονη μεταβλητότητα έφερε τον ορισμό του ελάχιστου μέρας (1703,29) σε 43 λεπτά. Από τις 11:13 εμφανίστηκε κλιμακούμενο αγοραστικό ενδιαφέρον που έφερε το μέγιστο στις 1729,57 (+0,89%) στις 15:42.  Η καθοδική διόρθωση που ξετυλίχθηκε μετά το μέγιστο, έφερε τον δείκτη στις 17:00 στο επίπεδο των 1715,5 μονάδων. Οι δημοπρασίες τον οδήγησαν με μεταβολή -0,23% στις 1710,3 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 7,783 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Ιανουαρίου διακινήθηκαν 1385 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1733,00 μονάδες και κατώτερο στις 1709,00. Διακινήθηκαν επίσης 115 ΣΜΕ της σειράς Φεβρουαρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1710,30 μονάδες. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ Ιανουαρίου ορίστηκε στις 1718,75 και της επόμενης σειράς επίσης στις 1717,25. Τα ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Ιανουαρίου ανήλθαν σε 7839 ΣΜΕ και για την σειρά Φεβρουαρίου 119. Η προ-πορεία κατά 8,0 μονάδες του ΣΜΕ έναντι του 25άρη σημαίνει  διατήρηση των ευοίωνων προσδοκιών.

Οι οριακές μεταβολές των βασικών δεικτών, δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα, μετά και την χθεσινή συνεδρίαση. Για τον ΓΔ η παραμονή  του πάνω από τη ζώνη των 620 - 615 μονάδων συντηρούν όση ανοδική ορμή απέμεινε, ενώ μια διάσπαση αυτής της ζώνης θα ανοίξει το δρόμο για τη στήριξη στις 605 μονάδες που αν απειληθεί θα ισχυροποιηθούν οι πιέσεις. Αντίθετα μία κατοχύρωση των επιπέδων άνω των 642 μονάδων θα επιφέρει προσδοκίες για το επίπεδο των 659 που είναι και υψηλό έτους. Σημασία έχει το κλείσιμο του μήνα πάνω από τις 659 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης χάθηκε η κοντινή στήριξη των 1713 μονάδων και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 1694 και 1677 μονάδες. Ενώ μία διάσπαση του επιπέδου των 1735 θα οδηγήσει, σε προσδοκίες για τις 1755 μονάδες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο  Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec.

Καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., με το Γενικό Δείκτη να κρατιέται, έστω και έτσι, σε θετικό έδαφος για το 2016. Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών ήταν αναμενόμενοι, αν και προβληματίζει το γεγονός της κάθετης υποχώρησής τους σε σχέση με το διάστημα μέσα Νοεμβρίου - μέσα Δεκεμβρίου, οπότε και δόθηκε η απαραίτητη ώθηση για προσέγγιση των υψηλών του έτους.

Εκτιμάται ότι εκείνο το διάστημα η Αγορά προεξόφλησε ταχύτερη πρόοδο των συνομιλιών με τους Δανειστές, ενώ ταυτόχρονα ευνοήθηκε από το ανοδικό momentum στις Αναπτυγμένες Κεφαλαιαγορές.

Η ψύχραιμη αντιμετώπιση που επέδειξαν οι επενδυτές στις πολιτικές και Τραπεζικές εξελίξεις στην Ιταλία, είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί, με τους κυριότερους δείκτες να ολοκληρώνουν άλλη μία ανοδική χρονιά.

Τα ρίσκα, πάντως, είναι πολλά (Παγκόσμια Οικονομία, γεωστρατηγικές τριβές, αποκλίνουσα πορεία τιμών Ξένων μετοχών και Εμπορευμάτων, υψηλό beta Τραπεζικού τομέα Ευρωζώνης) και οι επενδυτές καλούνται να ετοιμαστούν και πάλι για παν ενδεχόμενο.

Επιστρέφοντας στο εσωτερικό, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα θέματα της αξιολόγησης φαίνεται ότι "πηγαίνουν πίσω" τις αποφάσεις του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο Ελληνικό πρόγραμμα και της ΕΚΤ για τη συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο "QE".

Όσοι παρακολουθούν την πορεία των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων μπορούν βάσιμα να εκφράζουν την αισιοδοξία τους, σχετικά με την υποχώρηση του ρίσκου Χώρας, εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να αποτυπωθεί το επόμενο τρίμηνο με πειστικότερο τρόπο και στις εγχώριες μετοχικές αποτιμήσεις.

Η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης επικεντρώνει στα προβλήματα που υπάρχουν στην πραγματική Οικονομία, λόγω της υπερφορολόγησης, των κεφαλαιακών ελέγχων και της αδυναμίας του Τραπεζικού Συστήματος να παράσχει την απαιτούμενη ρευστότητα, εν μέσω προσπάθειας να διαχειριστεί τα υπάρχοντα κεφαλαιακά του "ανοίγματα".

Σε μεσοχρόνιο διάστημα, από άποψη τεχνικής ανάλυσης ανοδικός στόχος είναι η περιοχή των 650 - 659 μονάδων, με τη διάσπαση αυτής της περιοχής να "διεγείρει τη φαντασία" για κίνηση προς το επίπεδο των 725 μονάδων τους επόμενους μήνες.

Στηρίξεις υπάρχουν μέχρι την περιοχή των 600 μονάδων, επίπεδο που πρέπει να διατηρηθεί αλώβητο προκειμένου να συνεχίσει να υπερτερεί το ανοδικό σενάριο.

Σήμερα

Οι συναλλαγές για τις Ασιατικές μετοχές ήταν υποτονικές σήμερα Πέμπτη 29/12, μετά το ήπιο πλήγμα που υπέστη η Wall Street μετά από εβδομάδες κερδών, ενώ μια υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων ΗΠΑ ώθησε στο τέλος του έτους την ενθυλάκωση κερδών από το δολάριο.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχωρεί -1,3%, καθώς το γεν ισχυροποιήθηκε και η μετοχή της Toshiba Corp βούτηξε -16% μετά την είδηση ​​ για πιθανές μαζικές απομειώσεις οδήγησαν σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της. Η εταιρία πιστοληπτικής αξιολόγησης S & P είπε ότι θα «συρρικνωθούν δραστικά» τα ίδια κεφάλαια, διαβρώνοντας την οικονομική ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων.

Οι κινήσεις σε άλλες αγορές ήταν πιο μετριοπαθείς. Ο βασικός δείκτης της Αυστραλίας κατάφερε να ανακτήσει τις αρχικές απώλειες για να τελειώσει στο +0,25% σε μια κορυφή 17 μηνών, ενώ οι μετοχές στη Σαγκάη σημείωσαν πτώση 0,2%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν τελευταία πάνω +0,19%.

Η υποχώρηση της Wall Street ήρθε εν μέσω αδύναμων όγκων και πιθανόν αντανακλά την επενδυτική προσοχή για το τι μπορεί να φέρει το νέο έτος, δεδομένου την Τετάρτη ήταν η πρώτη συνεδρίαση με συναλλαγές που στην πραγματικότητα θα επηρεάσουν τον Ιανουάριο. Ο Dow υποχώρησε -0,56%, ενώ ο S & P 500 έχασε -0,84% και ο Nasdaq -0,89%. Η Τεχνολογία ήταν το μεγαλύτερο βάρος για τους βασικούς δείκτες, με Nvidia κάτω -6,9%. Τα στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών είχαν υποδειχθεί ως αίτιο για μερικές από τις πιέσεις, αν και συνήθως αυτά τα δεδομένα σπάνια επηρεάζουν σοβαρά τις αγορές.

Τα συμβόλαια αγοράς  για να αγοράσουν προηγουμένως ιδιοκτησίας κατοικιών των ΗΠΑ υποχώρησε το Νοέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο σε σχεδόν ένα χρόνο, μια υπόδειξη για το πώς, η αύξηση επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την αγορά κατοικίας.