Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2016 15:54

Πέριξ των 640 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο τεχνικό όριο των 640 μονάδων κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω μίας ακόμη «εορταστικής» συνεδρίασης, η οποία χαρακτηρίζεται από υποτονικές συναλλαγές και χαμηλό τζίρο.

Στο τεχνικό όριο των 640 μονάδων κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω μίας ακόμη «εορταστικής» συνεδρίασης, η οποία χαρακτηρίζεται από υποτονικές συναλλαγές και χαμηλό τζίρο.

Συγκεκριμένα, στο μέσο της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,52% στις 639,51 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,51% στις 1.722,95 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 19,53 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 40 ενισχύονται, 45 υποχωρούν και 24 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 2,38% στις 637,61 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 2,48%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,49%, η Eurobank κατά 2,22% και η Alpha Bank κατά 2,65%. Η Attica Bank αντίθετα, διολισθαίνει κατά 6,06%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του ΟΠΑΠ εμφανίζει σημαντική άνοδο της τάξης του 3%, ενώ στο 2% διαμορφώνονται τα κέρδη για τη μετοχή του ΟΤΕ. Πέριξ του 1,5% κινούνται από την πλευρά τους, οι μετοχές των ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και Folli-Follie. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca-Cola HBC υποχωρεί κατά 2,08% και της Jumbo κατά 0,66%.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται πτωτικά, προσεγγίζοντας εκ νέου το ψυχολογικό όριο του 7%. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου μειώνεται κατά 10 μονάδες βάσης στο 7,144%, του 3ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 7 μονάδες βάσης στο 7,919%, ενώ του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 10 μονάδες βάσης στο 6,990%.

Στο μεταξύ, θετικά αποτιμούν οι Βρυξέλλες το περιεχόμενο της επιστολής του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς το Eurogroup και τον ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), χάρη στην οποία «ξεπάγωσαν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Πηγές της Κομισιόν, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, σημείωσαν επίσης, ότι αυτό που απομένει είναι πλέον, η συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων του EFSF (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και του ESM, προκειμένου να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, την απόκτηση των δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στο «Brookshire Salt Dome Project» των ΗΠΑ ανακοίνωσε η MVY Brazos Corp, θυγατρική της Motor Oil Vegas Upstream Limited, στην οποία η Motor Oil κατέχει το 65% των μετοχών.  Ως τίμημα για την παραχώρηση, κατεβλήθη το ποσό των 2,56 εκατ. δολαρίων.

Την ίδια ώρα, την ολοκλήρωση της απορρόφησης της Fourlis Trade AEBE ανακοίνωσε η Housemarket Α.Ε., κατόπιν της σχετικής έγκρισης και της καταχώρησης στο γενικό εμπορικό μητρώο, ενώ συγχρόνως, η Σφακιανάκης ΑΕΒΕ ανακοίνωσε την έγκριση της συγχώνευσης της «Σφακιανάκης ΑΕΒΕ Αυτοκινήτων Οικοδομικών Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Επιχειρήσεων» με την «Executive Lease A.E.».

naftemporiki.gr