Ικανοποιητικά κινούνται οι πληρότητες στους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς, αν και κατά τόπους παρατηρείται μία πτώση των κρατήσεων στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ή την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.
Από την έντυπη έκδοση
Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]
Ικανοποιητικά κινούνται οι πληρότητες στους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς, αν και κατά τόπους παρατηρείται μία πτώση των κρατήσεων στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ή την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.
Παράλληλα οι αναγγελίες για έντονα καιρικά φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές τις δύο επόμενες ημέρες δεν «τρομάζουν» τους ξενοδόχους, που συστήνουν σε όλους «ψυχραιμία» και «μέτρο».
Στο Πήλιο
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργο Ζαφείρη, το Πήλιο αποδείχθηκε πολύ φιλόξενο για τους εκδρομείς των Χριστουγέννων και το ίδιο θα συμβεί και την Πρωτοχρονιά.
Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί κανονικά και προσφέρει στους σκιέρ τη μοναδική εμπειρία να έχουν θέα σε δύο θάλασσες, είτε προς την ανατολή είτε προς τη δύση, λέει ο κ. Ζαφείρης. Το τριήμερο των Χριστουγέννων οι πληρότητες ανάλογα με την περιοχή κυμάνθηκαν από 80%-95%, ενώ αυτή τη στιγμή για την Πρωτοχρονιά διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στο 70%, ωστόσο τις αμέσως επόμενες ημέρες εκτιμά ότι το ποσοστό θα αυξηθεί μέχρι και στο 95%. «Η περιοχή μας συνδυάζει βουνό και θάλασσα και αυτό την καθιστά ελκυστική στον ταξιδιώτη» τονίζει ο κ. Ζαφείρης. Παράλληλα εκτιμά ότι η κακοκαιρία που έχει προαναγγελθεί δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στην περιοχή του Πηλίου και συστήνει να αποφεύγονται οι υπερβολές.
Υπενθυμίζει μάλιστα ότι πριν από δυο χρόνια όταν στο Πήλιο επικρατούσαν για μία ημέρα πριν από την Πρωτοχρονιά έντονα καιρικά φαινόμενα δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα, όμως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με μία υπερβολή στην παρουσίαση του θέματος λειτούργησαν ως «κόφτης» στις πληρότητες καθώς σημειώθηκαν πολλές ακυρώσεις.
Στα Καλάβρυτα
Στα Καλάβρυτα δεν έχουν ακόμη χιόνι και ούτε προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες, έχουν όμως πολλές φυσικές ομορφιές που λειτουργούν ως πόλος έλξης για τους ταξιδιώτες.
Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων Κωνσταντίνος Δαφαλιάς, την περίοδο των Χριστουγέννων οι πληρότητες ήταν πολύ αυξημένες, σε επίπεδα κοντά στο 90%.
Τώρα στις ημέρες μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς έχουν μειωθεί στα επίπεδα του 60%, όμως για την Πρωτοχρονιά εκτιμά ότι οι πληρότητες θα ξεπεράσουν το 85%.
Ο κ. Δαφαλιάς δεν παραλείπει όμως να σημειώσει ότι αρνητικά στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης λειτουργούν οι εκτιμήσεις για έντονα φαινόμενα κακοκαιρίας.
«Στα Καλάβρυτα δεν προβλέπεται να συμβεί κάτι ιδιαίτερο και περιμένουμε τους επισκέπτες να περάσουν όμορφα τις γιορτές» υπογραμμίζει ο κ. Δαφαλιάς.
Πάντως και τη φετινή χρονιά οι κρατήσεις των ξενοδοχείων στους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς της χώρας είναι ιδιαίτερα υψηλές και σε ορισμένες περιπτώσεις έφθασαν και το 100%.
Ανοδικά τα «ταξιδιωτικά πακέτα»
Πολύ ικανοποιητική χαρακτηρίζεται και η εικόνα που παρουσιάζουν και οι πωλήσεις των ταξιδιωτικών γραφείων για ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας. Οι πωλήσεις «ταξιδιωτικών πακέτων» για τις φετινές γιορτές παρουσίασαν αύξηση 5%-8% σε σύγκριση με πέρυσι, αναφέρει στη «Ν» ο Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας (fedHATTA). Υπολογίζει ότι περισσότεροι από 130.000 Έλληνες θα κάνουν ένα τουλάχιστον ταξίδι είτε στο εσωτερικό είτε το εξωτερικό το δεκαπενθήμερο των εορτών. Τέλος, ο πρόεδρος της fedHATTA εκτιμά ότι τα ταξιδιωτικά γραφεία κατάφεραν να διαθέσουν κοντά στο 100% των πακέτων εκδρομών που είχαν ετοιμάσει για προορισμούς εντός και εκτός Ελλάδας.
«Στροφή» στην... ασφάλεια κάνει η Βόρεια Ελλάδα
Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]
Σημαντικές αλλαγές στις προτιμήσεις αλλά και στο μίγμα των ταξιδιωτών από τη Βόρεια Ελλάδα για τις διακοπές των Χριστουγέννων έχει επιφέρει η παρατεταμένη κρίση, σε συνδυασμό με τις τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως επιβεβαιώνει η φετινή εορταστική περίοδος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης Βύρωνα Θεολόγη, στις φετινές γιορτές ταξίδεψαν οργανωμένα, αεροπορικώς και οδικώς, εντός και εκτός Ελλάδας, περίπου 9.000-10.000 Βορειοελλαδίτες, όσοι δηλαδή και την περσινή χρονιά, αλλά σαφώς λιγότεροι από τις 14.000-15.000 που ταξίδευαν μέσω πρακτορείων μέχρι το 2008-2009.
Η περσινή πρωτοφανής τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι φαίνεται πως έχει αποτυπωθεί για τα καλά στη συλλογική συνείδηση, με αποτέλεσμα οι κρατήσεις για τη γαλλική πρωτεύουσα να είναι ελάχιστες.
Πολύ περιορισμένη ήταν η ζήτηση και για άλλους παραδοσιακούς δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς, που φέρονται στο στόχαστρο των τρομοκρατών, όπως το Λονδίνο και η Ρώμη, ενώ για τον ίδιο λόγο η Κωνσταντινούπολη έχει εξαφανιστεί από τον τουριστικό χάρτη των Βορειοελλαδιτών. Αντίθετα, τις περισσότερες προτιμήσεις στις αεροπορικές εκδρομές εξωτερικού συγκέντρωσαν πρωτεύουσες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Πράγα, η Βιέννη και η Βουδαπέστη. Τα υψηλότερα βαλάντια επέλεξαν φέτος προορισμούς όπως η Νέα Υόρκη και η Κούβα (σ.σ.: λόγω και του θανάτου του Κάστρο), όταν παλαιότερα προτιμούσαν κυρίως το Ροβανιέμι. Κερδισμένες ήταν και οι οδικές εκδρομές προς τους κοντινούς προορισμούς των Βαλκανίων, όπως το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, η Σόφια και το Μπάνσκο, ενώ σε ό,τι αφορά τις οδικές εκδρομές στο εσωτερικό, Μέτσοβο και λίμνη Πλαστήρα πρωτίστως, αλλά και Περτούλι, Ζαγοροχώρια και Καρμπενήσι ακολούθως, συγκέντρωσαν τις περισσότερες προτιμήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Θεολόγη, η σημαντικότερη αλλαγή που έχει επέλθει σε αυτά τα χρόνια της κρίσης είναι η πολύ μεγάλη μείωση των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων που ταξιδεύουν μέσω τουριστικών πρακτορείων. «Αυτή η κατηγορία αντιπροσωπεύει μόλις τρεις στους δέκα ταξιδιώτες, οι υπόλοιποι, οι επτά στους δέκα, είναι νέοι μέχρι 40 ετών που κάθε χρόνο παρουσιάζουν άνοδο.
Προ τις κρίσης, μέχρι το 2008-2009, η αναλογία ήταν ακριβώς αντίστροφη, οι μεγαλύτερης ηλικίας ταξιδιώτες ήταν οι μεγαλύτεροι αιμοδότες του κλάδου» εξηγεί ο ίδιος.
Ακόμα μία αλλαγή, τέλος, που έχει επέλθει είναι η κυριαρχία των οδικών εκδρομών έναντι των αεροπορικών, με αναλογία 70%-30%, που στην προ της κρίσης περίοδο ήταν επίσης ακριβώς αντίστροφη.