Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 15 Μαρτίου 2005 14:33

Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας - Αιγύπτου για την πατάτα

Σοβαρές ενδείξεις παρουσίας παθογόνου βακτηρίου σε ποσότητες εισαγόμενης πατάτας από την Αίγυπτο, έδειξαν τα αποτελέσματα φυτοϋγειονομικών ελέγχων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της παρουσίας του βακτηρίου, θα υπάρξει άμεση διακοπή των εισαγωγών.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος, δήλωσε σχετικά με το θέμα που προέκυψε:

«Η χώρα πραγματοποιεί ελέγχους που γίνονται από διαπιστευμένα κέντρα όπως αυτό του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εμφανίστηκαν δείγματα παθογόνου βακτηρίου Καραντίνας και αυτό μας επιβάλλει να μπλοκάρουμε την εισαγωγή συγκεκριμένων παρτίδων. Ούτε αυστηρότεροι είμαστε, ούτε επιεικέστεροι. Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε την υγεία των καταναλωτών και να εφαρμόσουμε εκείνα τα μέτρα που επιβάλλονται από τις διεθνείς και εσωτερικές ρυθμίσεις που ισχύουν».

Ωστόσο, το θέμα εξελίσσεται σε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδος – Αιγύπτου, καθώς από την αιγυπτιακή πρεσβεία στην Αθήνα υπογραμμίστηκε πως το θέμα θα τεθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τους Αιγυπτίους, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους 80.000 τόνους αιγυπτιακής πατάτας που έχουν εξαχθεί στην Ελλάδα, και το όλο θέμα δημιουργείται για να αποφύγει τη χώρα μας την εισαγωγή της εν λόγω ποσότητας.