Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 15 Μαρτίου 2005 16:59

Μέτωπο κατά της διεύρυνσης του ωραρίου

Θα επιδεινωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, εάν υπάρξει διεύρυνση του ωραρίου, επισήμαναν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, των εμποροϋπαλλήλων και του ΣΕΣΜΕ σε κοινή συνέντευξη Τύπου σήμερα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι η απελευθέρωση του ωραρίου σημαίνει πως θα κλείσουν αρκετές μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Το προτεινόμενο ωράριο από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης δεν υποστηρίζεται από το εμπόριο εκτός από τις πολυεθνικές, και αν υλοποιηθεί θα οδηγήσει σε επιδείνωση της θέσης των μικρομεσαίων και των εργαζομένων, είπε ο κ. Πολυζωγόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος ανέφερε ότι με την πρόταση του υπουργείου θα μειωθούν τα μερίδια της αγοράς και κερδοφορίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τόνισε ότι «σωτήρες επενδυτές άνοιξαν την κερκόπορτα με τις ρυθμίσεις του ωραρίου στα καταστήματα που βρίσκονται στο Στάδιο Καραϊσκάκη». Ο ο κ. Ασημακόπουλος ανέφερε στοιχεία ερευνών για χώρες όπου εφαρμόστηκε η διεύρυνση του ωραρίου: στην Ισπανία χάθηκαν εξαιτίας αυτού του γεγονότος 34.000 με 65.000 θέσεις εργασίας, ενώ στη Γαλλία αυξήθηκαν οι δαπάνες των καταστημάτων κατά 15% και οι πωλήσεις κατά 0,5%, ενώ, όπως είπε, μόνο το 4,7% των καταναλωτών αξιοποίησε για τις αγορές του τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις αργίες.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΣΜΕ (σούπερ μάρκετ) Μανώλης Αποστόλου τόνισε ότι τα σούπερ μάρκετ έχουν αναφέρει πολλές φορές μέχρι σήμερα την πρότασή τους που είναι να εφαρμοστεί το ισχύον ωράριο σε όλη τη χώρα και να μην έχουν δικαίωμα οι νομάρχες να το περιορίζουν. Επανέλαβε την αντίθεση του Συνδέσμου στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και τόνισε ότι διεύρυνση του ωραρίου δεν σημαίνει αύξηση των κερδών, αντίθετα σημαίνει αύξηση των λειτουργικών εξόδων, και κυρίως δεν σημαίνει αύξηση των θέσεων εργασίας.

Η πρόεδρος των εμποροϋπαλλήλων Μεταξία Στεκουλέα ανέφερε ότι υπάρχει κορεσμός στο εμπόριο την τελευταία τριετία και η διεύρυνση που επιδιώκεται, θα οδηγήσει σε περαιτέρω ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Επανέλαβε ότι «οι ώρες επαρκούν, τα λεφτά δεν φτάνουν και σε αυτό θα πρέπει να εστιαστεί η Κυβέρνηση».

Πηγή: ΑΠΕ