Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2005 18:59

Μικρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΕΛΑΦΡΑ ανάκαμψη παρουσίασαν σήμερα οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων καλύπτοντας μέρος των σημαντικών απωλειών που κατέγραψαν την Τετάρτη.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE Eurofirst 300 διαμορφώθηκε στις 1.080,6 μονάδες αυξημένος κατά 0,2%.

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 4.032,07 μονάδες με κέρδη 0,32% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.315,92 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,16%.

Αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσαν οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου λαμβάνοντας ώθηση από τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού. Ο τίτλος της νορβηγικής Statoil ενισχύθηκε κατά 3,22%.

Η τιμή του αργού κατέγραψε σήμερα νέο ιστορικό ρεκόρ σκαρφαλώνοντας στα 57,5 δολάρια το βαρέλι. Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών εκτινάχθηκε σήμερα και η τιμή του μπρεντ υπερβαίνοντας τα 56 δολάρια.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών με αιχμή τη γερμανική Schering, η οποία ενισχύθηκε κατά 4,4%.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς τα αποτελέσματα της Allianz δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των επενδυτών. Η μετοχική τιμή της γερμανικής εταιρείας υποχώρησε κατά 1,47%.

Μεγαλύτερη πτώση, άνω του 3%, σημείωσε ο τίτλος της ελβετικής εταιρείας αντασφαλειών Swiss Re παρά το γεγονός ότι τα κέρδη της στο σύνολο της περσινής χρήσης σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη της προσδοκώμενης.