Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2005 21:42

«Αρωγός και όχι ως χειραγωγός των επενδυτικών πρωτοβουλιών το κράτος»

Στο νέο αναπτυξιακό νόμο αναφέρθηκε σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας, μιλώντας στην εκδήλωση του στο ΣΕΣΜΑ (Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος) με θέμα «Το νέο θεσμικό πλαίσιο Ενίσχυσης των Ιδιωτικών επενδύσεων- Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος».

Ο υφυπουργός τόνισε ότι μέσα από τις διατάξεις του νέου νόμου «το κράτος αποδεικνύει έμπρακτα ότι βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και τον επιχειρηματία ως αρωγός και όχι ως χειραγωγός των επενδυτικών πρωτοβουλιών».

Οπως εξήγησε ο κ. Φώλιας σύμφωνα με το νέο νόμο:

1) το 70% των ενισχύσεων κατευθύνεται προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2) Για πρώτη φορά εξαντλούνται τα ανώτατα όρια των ενισχύσεων.

3) Καταργείται η διάκριση ανάμεσα σε παλαιές και νέες επιχειρήσεις ενώ καθορίζεται ως μέγιστο ύψος ενίσχυσης το 55% με δυνατότητα προσθετής ενίσχυσης για τις Μ.Μ.Ε.

Επίσης μειώνεται το ποσοστό της ιδίας συμμετοχής από 40% στο 25% ενώ μειώνεται και το ελάχιστο ύψος του επενδυτικού σχεδίου στις 100.000 ευρώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Στο νέο νόμο διευρύνονται πλέον οι επιλέξιμες επενδυτικές δραστηριότητες, εντάσσονται σε αυτόν και εμπορικές δραστηριότητες, ενώ μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος για τη έγκριση του προτεινομένου επενδυτικού σχεδίου, σε δυο μήνες από τη ημερομηνία υποβολής του.

Τέλος, με το νέο αναπτυξιακό νόμο, από την μία επιταχύνεται η καταβολή των προβλεπόμενων ενισχύσεων, ενώ από την άλλη, διευρύνεται και η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων.

«Βασικό στοιχείο του νέου νόμου είναι η μέριμνα για τη αντικειμενικοποίηση», κατέληξε ο κ. Φώλιας, προσθέτοντας ότι «η διαφάνεια και η σημαντική συντόμευση των διαδικασιών σε όλα τα στάδια (αξιολόγηση, έγκριση, έλεγχο, υλοποίηση και καταβολή ενίσχυσης) όχι μόνο δημιουργούν νέες αντιλήψεις αλλά και βοηθούν καταλυτικά για να επιτευχθεί η περιφερειακή ανταγωνιστικότητα».