Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016 09:57

Market beat: Σε καμπή η διαπραγμάτευση η οικονομία και η αγορά

Η μελέτη του ανά εβδομάδα ιστορικού διαγράμματος του ΓΔ δείχνει πως αν ο μέσος όρος του ΧΑ δεν οδηγηθεί πάνω από τις 660 μονάδες η προσπάθεια αποκατάστασης μιας εμπιστοσύνης στις μετοχές του ΧΑ από το τέλος Ιουνίου ως τα μέσα του Δεκέμβρη θα πάει χαμένη.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η μελέτη του ανά εβδομάδα ιστορικού διαγράμματος του ΓΔ δείχνει πως αν ο μέσος όρος του ΧΑ δεν οδηγηθεί πάνω από τις 660 μονάδες η προσπάθεια αποκατάστασης μιας εμπιστοσύνης στις μετοχές του ΧΑ από το τέλος Ιουνίου ως τα μέσα του Δεκέμβρη θα πάει χαμένη. Η δυναμική των συναλλαγών ως τώρα έχει πολλά στοιχεία ελκυστικότητας για πολλές κατηγορίες που αφορούν τους επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίου. Αλλά ακόμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα κριτήρια των λεγόμενων μακροπροθέσμων επενδύσεων σε μετοχικές αξίες. Αν όμως περάσει πάνω από τις 660 μονάδες θα ισχυροποιήσει σημαντικά τη μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς αφού θα συμπεριλάβει την αντίδραση της αγοράς από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου ξεκαθαρίζοντας ότι ο πυθμένας των 420,82 μονάδων δεν θα «απειληθεί» με επακόλουθο την αύξηση των προσδοκιών για καλύτερες μέρες το 2017.

Φυσικά τέτοιες προσδοκίες δεν προκύπτουν ως τώρα από την ροή των ειδήσεων που σχετίζονται με τα εμπόδια που προέκυψαν στην προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση της β αξιολόγησης. Μόνο από την στατιστική λοιπόν και την εικόνα των δεικτών στο τέλος αυτής της χρονιάς μπορεί να προκύψει μια κάποια αισιοδοξία. Θα μπορούσαμε λοιπόν να δούμε αυτό το πισωγύρισμα των μετοχικών αξιών ως προετοιμασία για να συνεχίσει την άνοδο του με δυσκολία έστω το ΧΑ.  Ο ΓΔ επέστρεψε στις 640 μονάδες. 

Δηλαδή πάλι εκεί που τον άφησε η βουτιά της περασμένης Παρασκευής, στην πρώτη αντίδραση των αγοραίων  μετά την εξαγγελία από τον πρωθυπουργό μέτρων  από τη διάθεση μέρους του πλεονάσματος σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες συνταξιούχων. Φάνηκε τότε ότι δεν είχε η αγορά δύναμη για ψηλότερα επίπεδα. Επίσης αποκαλύφθηκε αργότερα πως ορθά πιέσανε οι θεσμικοί τότε, αφού μέσα στη βδομάδα της εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου, οι πιθανές διαφωνίες των πιστωτών στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης πήραν τη μορφή μέτρων. Ήρθε πάγωμα των διαδικασιών που αφορούσαν στις αποφάσεις για την λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Το τέντωμα των νεύρων των επενδυτών προκάλεσε την αυξημένη μεταβλητότητα στις τιμές των τραπεζικών blue chip αρχικά και στο σύνολο του ταμπλό στη συνέχεια. Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου τινάχθηκαν στο 7,25% από 6,35%. Αυτά προκάλεσε η μετάθεση των προσδοκιών για μια πιθανή αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας για… αργότερα.

Αλλά οι ανάγκες για την παραγωγή της βέλτιστης δυνατής εικόνα των θεσμικών χαρτοφυλακίων δεν σηκώνουν μετάθεση.  Η στήλη διαπιστώνοντας ‘ότι ο Τραπεζικός δείκτης πέρασε για δεύτερη φορά στις 30/11 πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών στο σχόλιο της 1/12 σημείωσε:

«Οι τράπεζες είναι ο μεγάλος ηττημένος μεταξύ των σημαντικών κλάδων της αγοράς και πώς να μην είναι αφού δραστηριοποιούνται κάτω από καθεστώς με capital controls. Για να μην απαριθμήσουμε σειρά γνωστών ζητημάτων που εκκρεμούν γύρω από αυτές. Δυο μήνες ανοδικοί στη σειρά οι δυο πρώτοι του τελευταίου τρίμηνου. Ο Νοέμβριος όμως ήταν ο μήνας τους, αν και οι επιδόσεις των τραπεζικών blue chip εμφάνισαν την καλύτερη μηνιαία επίδοση τον Μάρτιο. Ζητούμενο είναι να αποδειχθεί και ο Δεκέμβριος ανοδικός για τα τραπεζικά blue chip».

Η θέση μας ως προς την τάση της αγοράς με βάση τη στατιστική ανάλυση είναι γνωστή ειδικά στο τέλος κάθε χρονιάς γιατί στο ταμπλό τη σχέση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης δεν καθορίζουν μόνο τα θεμελιώδη μεγέθη και το πολιτικό σκηνικό. Υπάρχουν και οι σκοπιμότητες που εξυπηρετούν τους ισχυρούς επαγγελματίες των χρηματιστηρίων.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ  ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

«Ανάσα» στην άνοδο της Wall Street, στην Ευρώπη συνεχίζεται

Οι βασικοί δείκτες στην Αμερική σταμάτησαν την επί εβδομάδες αδιάκοπη άνοδό τους με εξαίρεση τον Dow (DJIA) που συνέχισε την ανοδική αλυσίδα του, αλλά δεν κατάφερε, ενώ πλησίασε, να περάσει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 20.000 μονάδων. Η εκλογή του Donald Trump στο τέλος της δεύτερης βδομάδας του Δεκέμβρη είχε προκαλέσει κέρδη που οδήγησαν όλους τους χρηματιστηριακούς δείκτες που παρακολουθεί η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα σε υψηλά ρεκόρ βίου. Από την ημέρα των εκλογών ο Russell 2000 είχε κέρδη  16,1%, ο S&P 500 +5,6%, ο S&P 400 +11,9%, ο S&P 600 +18,1%, και ο Nasdaq Composite +4,8%. Ο βιομηχανικός Dow έγραψε άνοδο +7,8%.

Αυτά έγιναν επειδή η αγορά γρήγορα συνειδητοποίησε ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος Donald Trump είχε πράγματι ένα οικονομικό σχέδιο που ήταν πολύ ευνοϊκό για τις μετοχές, εφ' όσον ο ίδιος υπαναχώρησε στην πολεμική του κατά του παγκόσμιου εμπορίου. Από το 2009 ως σήμερα σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης του Dr Ed Yardeni έχουν ξεσπάσει στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης 55 κρίσεις πανικού. Η πιο πρόσφατη επίθεση πανικού ήταν μια σχετικά ήπια. Ήταν λίγο πριν από την ημέρα των εκλογών, ο S&P 500 ήταν επί εννέα συνεχόμενες ημέρες από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοέμβρη σε πτώση. Την πυροδότησαν οι φόβοι ότι η Χίλαρι Κλίντον θα μπορούσε να χάσει την κούρσα για την προεδρία επειδή το FBI στις 28 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ότι θα γινόταν εκ νέου διερεύνηση για το σκάνδαλο γύρω από το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο. Το τελευταίο αντίστοιχα ράλι ανακούφισης ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου, καθώς στις  6 Νοεμβρίου το FBI ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα. Παρ 'όλα αυτά, η Χίλαρι Κλίντον έχασε. Η δε πλειοψηφία των  Ρεπουμπλικάνων και στα δύο σώματα του Κογκρέσου,  εξέθρεψε την προσδοκία ότι θα εφαρμοστούν ανεμπόδιστα τα σχέδια για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων που θα αποτελέσουν όφελος για τις επιχειρήσεις.

Τι «είδαν» οι αγοραστές μετοχών

Πολλά περισσότερα μετρητά στις επιχειρήσεις για επαναγορές ιδίων μετοχών και υψηλά μερίσματα. Από το σύνολο των οικονομικών προτάσεων Τραμπ, ευκολότερη για να την εφαρμόσουν γρήγορα μπορεί να είναι μια μείωση του συντελεστή εταιρικού φόρου επί παλιννοστούντων κερδών από 35% σε 10%. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, υπολογίζεται πως το μέτρο αυτό ότι θα μπορούσε να φέρει πίσω 2.400 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά που είναι σταθμευμένα στο εξωτερικό. Σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ανοδικής κίνησης οι αναλυτές ανέφεραν ότι αρκετές φορές η άνοδος τροφοδοτήθηκε από επαναγορές μετοχών εταιρειών και πληρωμές μερισμάτων, τα οποία ανήλθαν σε 3.100 δισεκατομμύρια δολάρια και 2.200 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα, από το πρώτο τρίμηνο του 2009 ως το δεύτερο του 2016.

Οι εταιρείες, και όχι οι επενδυτές, οδηγούν τις αποτιμήσεις των μετοχών τους. Συχνά αποκαλύπτεται ότι οι εταιρείες είχαν κίνητρο για να επαναγοράσουν τις μετοχές τους με κεφάλαια που δανείστηκαν στην αγορά ομολόγων, επειδή οι αποδόσεις μετά από φόρους είναι χαμηλότερα από την απόδοση των μελλοντικών κερδών των μετοχών τους. Αυτό σημαίνει ότι η αποτίμηση του Ρ/Ε των εταιριών του S & P 500 μπορεί να προσδιοριστεί ως επί το πλείστον από την εν λόγω απόδοση μετά από φόρους. Όσοι εκτιμούν ότι με δεδομένη την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, η απόδοση μετά από φόρους απόδοση θα μπορούσε να φτάσει ως το 4%, που εξακολουθεί να παρέχει το κίνητρο και αφήνει αρκετό χώρο ώστε το P / E βάσει των προσδοκόμενων κερδών για τον S & P 500 μπορεί να ανέβει ψηλά ως το 25,0!

Η περικοπή στη Φορολογία θα είναι μεγάλη ώθηση στα κέρδη. Χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα ετήσια στοιχεία, οι επιπτώσεις της μείωσης του συντελεστή εταιρικού φόρου στο 15%  διαπιστώθηκε ότι το πραγματικό ποσοστό φορολόγησης ήταν 27,5% κατά τη διάρκεια του 2015 για τις εταιρίες του S & P 500. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ο S&P 500 εμφάνισε κέρδη από τα χαμηλότερα έξοδα από τόκους και από επαναγορά μετοχών. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή θα δώσει άμεσο και μόνιμο όφελος για τα κέρδη των επιχειρήσεων του S & P 500. Η μέση αγοραία εκτίμηση στην αρχή της τρίτης βδομάδας του Δεκεμβρίου για τα κέρδη το 2017είναι περίπου στα 132 δολάρια ανά μετοχή. Κάθε μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα στο πραγματικό ποσοστό εταιρικού φόρου θα προσθέσει 1,82 δολάρια στην εκτίμηση που υπάρχει για τα κέρδη του 2017. Η μείωση πέντε μονάδων του φορολογικού συντελεστή θα προσθέσει 9,10 στα κέρδη, και η μείωση κατά 10 θα προσθέσει πάνω από 18 δολάρια, ή σχεδόν 14%, στα προσδοκόμενα κέρδη. Άρα οι επιπτώσεις της μείωσης του φόρου είναι σημαντικές και θα μπορούσαν να αναπροσαρμόσουν τους στόχους για τον S & P 500 ακόμη υψηλότερα.

Γιατί δεν αντέδρασαν οι αναλυτές

Οι περισσότεροι περιμένουν τον εκλεγέντα Πρόεδρο να κινηθεί στο Λευκό Οίκο. Τότε όλοι θα έχουν μια καλύτερη οπτική για το τι θα προσφέρει το κατάστημα για τις υποχρεωτικές «πρώτες 100 ημέρες» της χάραξης μια ασυνήθιστης για δεκαετίες πολιτικής. Τότε θα υπάρξουν απαντήσεις στο Ποιες θα είναι πραγματικά οι προτάσεις από την νέα διοίκηση; Πώς θα αλλάξει πιθανά το Κογκρέσο το περιεχόμενο των προτάσεων; Ποια θα είναι τα πραγματικά τους αποτελέσματα;

Ορισμένοι φαίνεται ότι δεν περιμένουν. Παραδέχονται πως είναι σημαντικές οι αλλαγές που έρχονται, και πιθανότατα θα είναι θετικές για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τα εταιρικά κέρδη, και τις μετοχές. Έτσι σε εβδομαδιαία βάση ο S&P500 κλείνοντας στις 2258,07 μονάδες, είχε επίδοση -0,06% και στο 2016 εμφάνισε κέρδη +10,48%. Ο Dow με ώθηση +0,44%, έκλεισε στις 19.843,41 μονάδες, στο έτος κερδίζει +13,88%. Ο S&P400 έπεσε -1,49% με επίδοση φέτος +19,24% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -1,72%, αποδίδει στο έτος +20,10%. Ο δε Nasdaq, με απώλειες -0,13%, διατήρησε τα κέρδη του για το 2016 στο +8,58%. Ο χρυσός πάλι υποχώρησε -2,12%, κατέβασε την ετήσια απόδοσή του στο +7,19%. Παράλληλα, το πετρέλαιο ενισχύθηκε +1,07%. Στο 2016 κερδίζει +40,36%.

Ο Nikkei με μεταβολή +2,13%, στο έτος εμφάνισε επιτέλους κέρδη +1,93%. Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +0,85% στη βδομάδα και κερδίζει +12,32% στο 2016. Ο DAX εκτινάχθηκε +1,79%, με απόδοση +6,15% το 2016 και ο CAC ομοίως +1,45%, με ετήσια μεταβολή +4,23%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +2,65% και στο έτος αποδίδει -1,38%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία κέρδισε +4,52% και στο 2016 χάνει -11,22%. Ο Bovespa της Βραζιλίας βούλιαξε -3,49%, και στο έτος ενισχύεται +34,69%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού έπεσε -3,82%, με επίδοση στο 2016 +4,99%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,87%, και επίδοση για το 2016 +4,13%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε -0,96%, στο 2016 αποδίδει πλέον +1,26%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε -3,25% και στο 2016 έχει πλέον κέρδη +0,49% μόνο. Απώλειες -3,40% και για τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -11,76%.

Πολλοί δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει ότι η υλοποίηση σχεδίου για μια υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξη και για μια υγιέστερη οικονομία των ΗΠΑ είναι καλό για όλους,  ξεκινώντας από τις αγορές στις αναπτυγμένες οικονομίες της αγοράς. Το ίδιο αναμφισβήτητα ισχύει και για τις αγορές στις αναδυόμενες οικονομίες, παρά τους φόβους για την εμφάνιση περιορισμών επί των εμπορικών συναλλαγών.

Ένα τρισεκατομμύριο δολάρια από τα χρήματα των ΗΠΑ στο εξωτερικό να επαναπατριστούν, το δολάριο θα τεθεί σε μια διαδρομή που πιθανότατα θα τελειώσει με τη σχέση USD/JPY δραματικά υψηλότερα, και το ευρώ δραματικά χαμηλότερα οι πολύ τολμηροί το βλέπουν  ίσως ως τα χαμηλά όλων των εποχών των 0,83 σεντ ανέφεραν σε άρθρο του Forbes.  Αυτό θα αποτελέσει κίνητρο που θα ευνοήσει εξωφρενικά τις οικονομίες αυτών των νομισμάτων, και ο πληθωρισμός που θα παραχθεί θα σώσει τις οικονομίες στα δύο αυτά σημεία του κόσμου που έχουν βρεθεί να κοιτάζουν αμφότερες  στην άβυσσο του αποπληθωρισμού.

Αυτή η επίδραση από την δυναμική στο νόμισμα, μαζί με την υψηλότερη ανάπτυξη στις  ΗΠΑ θα έχει αντίκτυπο και στις γερμανικές και ιαπωνικές μετοχές καθώς θα μετατρέψει τις χρηματιστηριακές αγορές των χωρών αυτών σε δεξαμενές ανεύρεσης μετοχών με   επιθετικές αγορές. Νομίζω ότι η επιτάχυνση που ξεκίνησε την εβδομάδα που πέρασε είναι μόνο το ξεκίνημα.

ΧΑ

Μετά από μια ανοδική εβδομάδα, όπως η δεύτερη του Δεκεμβρίου, η τρίτη που περιλάμβανε την κρισιμότερη, για το τρέχον έτος, εκπνοή σειρών στα παράγωγα, ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Σε επίπεδο επενδυτικής ψυχολογίας ήταν αποκαλυπτική. Αφού αποτέλεσε ένα είδος τεστ για την ποιότητα των ενεργών επενδυτών.

Την Παρασκευή 9/12 οι θεσμικοί «άφησαν» τον ΓΔ μετά από μια καθαρά πτωτική συνεδρίαση στις 640 μονάδες. Τη Δευτέρα με βουτιά στο τζίρο, αφού περιορίστηκε κάτω από τα 38 εκατ. ευρώ, οι μετοχές εμφάνισαν μέγιστο μέρας και εβδομάδας την πρώτη ώρα. Κατόπιν οι βασικοί δείκτες πέρασαν σε αρνητικό πεδίο. Για να επιτευχθεί οριακά ανοδικό κλείσιμο, χρειάστηκαν τα «μαγικά» στις δημοπρασίες. Ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο +0,05% στις 640,38 μονάδες με τον 25άρη στο +0,10%, ουσιαστικά αμετάβλητοι. Δεν αποδείχθηκαν ωστόσο ικανά τα μαγικά για να αποτρέψουν το αποτέλεσμα των έντονων πιέσεων την Τρίτη την Τετάρτη και την Πέμπτη.  Σε αυτές με μέσο τζίρο 64,33 εκατ. ευρώ τη μέρα, ενώ των πακέτων διαμορφώθηκε στα 7,66, ο ΓΔ υποχώρησε -0,10% την Τρίτη, -3,21% την Τετάρτη και -0,88% την Πέμπτη,  που ήταν μέρα στην οποία φάνηκε ότι εμφανίστηκε ο πυθμένας για τη βδομάδα. Το τριήμερο έφερε πτώση πάνω από 4% στον 25άρη, όσο περίπου και στον μέσο όρο, με τις Τράπεζες να χάνουν πάνω από -10%. Στην ίδια περίοδο, ξεχώρισαν για τις απώλειές τους οι εταιρίες Βιομηχανικών προϊόντων με απώλειες αθροιστικά πάνω από -12%, ενώ πάνω από -5% διόρθωση εμφάνισαν οι εταιρίες στα Ταξίδια Αναψυχή, Τηλεπικοινωνιών και Χρ/μικών Υπηρεσιών.

Τα παραπάνω αποδόθηκαν στο πάγωμα των διαδικασιών που αφορούσαν στις αποφάσεις για την λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που αναστάτωσε για τα καλά την εγχώρια επενδυτική κοινότητα και τους ξένους Θεσμικούς. Η εκτίναξη της νευρικότητας των ενεργών επενδυτών προκάλεσε την αυξημένη μεταβλητότητα στις τιμές των τραπεζικών blue chip αρχικά και στο σύνολο του ταμπλό στη συνέχεια. Υπογραμμίζοντας πόσο εύθραυστη παραμένει, η σχέση εμπιστοσύνης των επενδυτών με τις ελληνικές αξίες. Γιατί και στην αγορά ομολόγων όποια κέρδη δομήθηκαν σταδιακά τους τελευταίους δύο μήνες, γκρεμίστηκαν βιαστικά, ωθώντας πάλι τις αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου στο 7,25% από 6,35%. Αυτά προκάλεσε ως τώρα  η μετάθεση για… αργότερα, των προσδοκιών για μια πιθανή αναβάθμιση του αξιόχρεου.

Στη σύνοδο της Παρασκευής δεν υπήρξε στιγμή που να υποψιαστούν οι συναλλασσόμενοι ότι θα επικρατούσαν πιέσεις. Οι κινήσεις τους όρισαν για τους βασικούς δείκτες ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα, πλάγια κίνηση με ελάχιστο που αντιστοιχούσε σε κέρδη της τάξης του +0,5% στη χειρότερη περίπτωση και μέγιστο πρώτου μέρους κοντά στις 622 μονάδες, όταν την Πέμπτη προσέγγιζε τις 603. Μετά τις 14:00 οι τιμές πήραν την ανηφόρα, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +4,22% και έφθασε στις 639,64 και ο 25άρης έκλεισε στις 1725,41 με μεταβολή +3,70%. Την μεγαλύτερη συνεισφορά είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών +9,27%, Πρώτων Υλών +9,25%, Βιομηχανικών Προϊόντων +7,24%, Πετρελαίου Αερίου +6,24%, και Κοινής Ωφέλειας +6,02%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 154,087 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 80,266. Με αυτή τη «διόρθωση» της άγριας πτώσης του τριημέρου, ο ΓΔ κατέληξε με μεταβολή -0,07% ο 25άρης-0,81% και ο FTSEM  -0,75%. Το μέσο πλήθος των πτωτικών μετοχών στη βδομάδα της εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου ήταν 50 ανά συνεδρία και των ανοδικών 47, αποκαλύπτοντας μια ισορροπία μεταξύ των μετοχών που ευνοήθηκαν από τη γεμάτη μεταβλητότητα εποχή και όσων απόλαυσαν την επενδυτική δυσμένεια.

Αυτό αποτυπώνεται σαφέστερα στις μεταβολές των blue chip που εκτός των ΔΕΗ 0,00%, ΕΕΕ -0,15% και ΕΛΠΕ -1,15% που έχουν μεταβολή κοντά στου 25άρη,  διαχωρίζονται στα πτωτικά με πολύ μεγάλες απώλειες, σε πτωτικά με μικρότερες απώλειες και στα οκτώ ανοδικά. Στην κατηγορία των μετοχών με πολύ μεγάλη πτώση συναντάμε τις ΜΕΤΚ -11,74%, ΟΠΑΠ -6,44%, ΦΦΓΚΡΠ -3,86%, ΟΤΕ -3,46% και ΕΥΡΩΒ -3,17%. Στην ομάδα με πτώση από -1,4% ως -3% εντάσσονται με αλφαβητική σειρά οι ΑΡΑΙΓ -2,93%, ΤΕΝΕΡΓ -2,88%, ΠΕΙΡ -2,27%, ΣΑΡ -1,90%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,77%, ΑΛΦΑ -1,53%, και ΕΧΑΕ -1,46%. Οι ανοδικές μετοχές που δεν τις πίεσε τελικά η δυναμική που αναπτύχθηκε συνολικά, ήταν οι ΜΟΗ +9,11%, ΜΥΤΙΛ +5,98%, ΜΠΕΛΑ +3,85%, ΓΡΙΒ +3,00%, ΕΤΕ +2,82%, ΤΙΤΚ +2,29% και ΟΛΠ +0,70%.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Στα παράγωγα μετά  από καιρό η αυξημένη νευρικότητα έφερε μια σπάνια ανατροπή στη σχέση calls/puts που έπεσε στο 0,4:1 ήτοι για κάθε δύο δικαιώματα αγοράς άλλαζαν χέρια 5 πώλησης καθώς τετραπλασιάστηκε ο όγκος τους ενώ περιορίστηκε στο 20% του όγκου της δεύτερης εβδομάδας ο μέσος όγκος των calls στην εβδομάδα εκπνοής. Η νέα σειρά του Ιανουαρίου στα ΣΜΕ του 25άρη εμφάνισε μέσο όγκο 2680 συμβόλαια τη μέρα και ξεκινά την κυριαρχία της στα futures του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης με 7218 ανοικτές θέσεις ενώ η εκκαθάρισή τους ορίστηκε στις 1723,00 μονάδες με τον υποκείμενο δείκτη στις 1725,41 μετά από απώλειες στη βδομάδα -0,81%. Η προπορεία του δείκτη κατά λιγότερο από 2,50 μονάδες όταν την προηγούμενη ήταν κοντά στις δέκα υποδηλώνει οριακή αισιοδοξία για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Οι επενδυτές στα παράγωγα απόλαυσαν μια εβδομάδα που έκανε τη μετατόπιση των ανοικτών συμβολαίων στις σειρές του 2017 λιγότερο δαπανηρή. Αντιλαμβάνονται πως αφού παραχωρήθηκε στην αγορά παραγώγων η δύναμη να επηρεάσει την πορεία των δεικτών, είναι η ώρα οι Θεσμικοί στην υποκείμενη αγορά, να προχωρήσουν στην ωραιοποίηση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων τους ως το τέλος του έτους. Είναι θέμα υποκειμενικό το πώς θα δικαιολογήσει ο καθένας το πισωγύρισμα των τιμών στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου αλλά θα χρειαστεί να το πράξει μαζί με την ερμηνεία του άλματος της Παρασκευής.

Το πακέτο λοιπόν των συνεδριάσεων ξεκινά αμέσως μετά από την κορύφωση των τιμών στις 8 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει πέντε συνόδους από την Παρασκευή 9/12 ως και την Πέμπτη 15/12.  Το πάγωμα των διαδικασιών που αφορούσαν στις αποφάσεις για την λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, αναστάτωσε για τα καλά την εγχώρια επενδυτική κοινότητα και τους ξένους Θεσμικούς. Το τέντωμα των νεύρων τους, προκάλεσε την αυξημένη μεταβλητότητα στις τιμές των τραπεζικών blue chip αρχικά και στο σύνολο του ταμπλό στη συνέχεια. Υπογραμμίζοντας πόσο εύθραυστη παραμένει, η σχέση εμπιστοσύνης των επενδυτών με τις ελληνικές αξίες. Γιατί και στην αγορά ομολόγων όποια κέρδη σχηματίστηκαν σταδιακά τους τελευταίους δύο μήνες, εξατμίστηκαν γρήγορα, ωθώντας πάλι τις αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου στο 7,25% από 6,35%. Από τη μετάθεση των προσδοκιών για μια πιθανή αναβάθμιση του αξιόχρεου για… αργότερα.

Από τις παρατηρήσεις των εγχώριων αναλυτών ξεχωρίσαμε αυτές του Μάνου Χατζηδάκη της Beta Sec

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τον κινητό μέσο των 30 ημερών, στην συνεδρίαση της Πέμπτης, ξεκινώντας την ανάκαμψη του από την κομβική ζώνη των 600 μονάδων. Η γρήγορη απόσταση που πήρε από τα τοπικά χαμηλά της Παρασκευής, έχει προσδώσει χαρακτηριστικά διόρθωσης στην πτωτική κίνηση από τις 650 μονάδες, το οποίο φάνηκε και στην φθίνουσα πορεία των συναλλακτικών τζίρων κατά την διάρκεια της εβδομάδας. Μάλιστα στα ωριαία διαγράμματα τιμών, όλη συνεδρίαση της Πέμπτης έχει χαρακτηριστικά πυθμένα (island reversal) με δύο ημερήσια διαγραμματικά κενά που δείχνουν την δυναμική της τάσης και την αντεπίθεση των αγοραστών στο ξεκίνημα των συναλλαγών της Παρασκευής.

Το "ντέρμπι" και η κρισιμότητα των επιπέδων φάνηκε και στην συμπεριφορά του MACD, ο οποίος γύρισε πτωτικός την Πέμπτη για να επανέλθει την Παρασκευή αναιρώντας το πτωτικό σήμα. Ο MACD έχει αποδείξει ότι αποτελεί πρόδρομο δείκτη για τους άλλους κλασσικούς κινητούς μέσους, ειδικά σε έναρξη πτωτικής κίνησης.

Επομένως με την αναίρεση του πτωτικού σήματος, οι πιθανότητες για προσέγγιση των φετινών υψηλών παραμένουν ακέραιες, έχοντας πλέον και την συνδρομή των ταλαντωτών οι οποίοι έχουν αποφορτιστεί βελτιώνοντας το ανοδικό περιθώριο.

Το αν θα προλάβει ο Γενικός Δείκτης, στις εννέα συνεδριάσεις που απομένουν ως το τέλος του έτους, να κάνει υψηλότερη τιμή πάνω από τις 656 μονάδες, θα εξαρτηθεί και από τους συναλλακτικούς όγκους οι οποίοι είθισται την περίοδο των Εορτών μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς να συρρικνώνονται, στερώντας, ενδεχομένως, ένας μέρος της αναγκαίας δυναμικής που απαιτείται.

Όπως και να έχει, οι επόμενες συνεδριάσεις θα έχουν και στοιχεία 'window dressing' καθώς το κλείσιμο του 2016 σημαίνει και κλείδωμα των αποτιμήσεων σε ισολογισμούς και χαρτοφυλάκια με βάση τον τελευταίο μήνα της χρονιάς.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Το πάγωμα των διαδικασιών των αποφάσεων για την λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έφερε τα πάνω κάτω στην εγχώρια Αγορά, η οποία για μια ακόμα φορά φέτος αύξησε την μεταβλητότητά της, δείχνοντας πόσο εύθραυστη παραμένει η επενδυτική ψυχολογία.

Αντίστοιχα στην Αγορά ομολόγων, ότι "χτίστηκε" στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα τους τελευταίους δύο μήνες, αναθεωρήθηκε γρήγορα προς τα κάτω (7,25% από 6,35%), προσγειώνοντας την αισιοδοξία και μεταθέτοντας τις ελπίδες για μια πιθανή αναβάθμιση του αξιόχρεου σε μεταγενέστερο χρόνο.

Αν και την Παρασκευή η εικόνα επέστρεψε σε θετικό έδαφος, το αποτύπωμα της απότομης και έντονης μεταβλητότητας αποτελεί στοιχείο προβληματισμού, ως φαινόμενο που φανερώνει την ταυτότητα γρήγορων επενδυτών, ή κεφαλαίων, που χάνουν γρήγορα την υπομονή τους.

Η παράμετρος αυτή παραμένει η "Αχίλλειος πτέρνα" της Ελληνικής Αγοράς. Το 2015 είχε σαν σημείο αναφοράς των κινήσεων των επενδυτών την "εμπιστοσύνη".

Η φετινή χρονιά έκανε, μεν, ένα βήμα ωριμότητας, πριμοδοτώντας όσες εταιρείες είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα και επιχειρηματική συνέπεια, έδειξε ωστόσο ότι η εμπιστοσύνη έχει ακόμα δρόμο ώστε να φθάσει σε ένα βαθμό αποκατάστασης, που να αντιμετωπίζει ψυχραιμότερα καταστάσεις και γεγονότα που έχουν δρόμο μπροστά τους.

Φαίνεται ακόμα πως ο πολιτικός παράγοντας παραμένει κυρίαρχος στην διαμόρφωση της κατεύθυνσης της τάσης, λειτουργώντας, ενδεχομένως, ανασταλτικά σε επενδυτικά κεφάλαια διαφορετικής λογικής, ως προς την παρουσία τους στην Ελληνική Αγορά.

Κάπως έτσι τελειώνει το 2016, που για τους παρατηρητές των στατιστικών του Χ.Α. θα δείχνει μεν μια οριακή διαφορά, σχεδόν σταθεροποίησης, από το περυσινό κλείσιμο, κρύβει ωστόσο ισχυρές επιμέρους διακυμάνσεις που κάθε άλλο παρά ηρεμία και σταθερότητα υποδηλώνει.

Στο εξωτερικό η FED ανέβασε κατά μία βαθμίδα τα επιτόκια, δίνοντας παράλληλα κατεύθυνση για τρεις αυξήσεις μέσα στο 2017, γεγονός που ουδόλως πτόησε τους επενδυτές.

Οι Αγορές βλέπουν την επόμενη χρονιά πληθωριστικές πιέσεις, μεταφέροντας μέρος των τοποθετήσεων τους σε ομόλογα προς τις μετοχικές αξίες, αναζητώντας καλύτερες αποδόσεις σε εταιρείες κυρίως του Χρηματοοικονομικού χώρου, αλλά και σε εταιρείες με ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις και σημαντική ρευστότητα στους ισολογισμούς.

Η εξαιρετική πορεία των δεικτών στην Αμερική, συντηρείται έως το τέλος του 2016 και από τις εκτιμήσεις για αύξηση των εταιρικών κερδών ανά μετοχή, συνέπεια των εξαγγελιών για μειωμένη φορολογία από την νέα Προεδρική διοίκηση που αναλαμβάνει τον Ιανουάριο.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές έχουν σταθεροποιηθεί κοντά στα χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων, σήμερα Δευτέρα, μετά την είδηση ότι η Κίνα συμφώνησε να επανέλθει στις ΗΠΑ το υποβρύχιο ντρον που είχε κατασχεθεί. Η χαλάρωση στις ανησυχίες σχετικά με την πιθανή επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων λειτούργησε θετικά.

Αλλά με τις προσδοκίες επί των πολιτικών για την οικονομία των ΗΠΑ από τον εκλεγέντα πρόεδρο Donald Trump, ήρθαν και οι προσδοκίες για άνοδο των επιτοκίων των ΗΠΑ και αυτό ισχυροποιεί το δολάριο, με συνέπεια να είναι πιθανόν να παραμένουν οι μετοχές σε πολλές αναδυόμενες αγορές, ευάλωτες από πιθανές εκροές κεφαλαίων.

Ο ευρύτερος δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας χτύπησε ένα χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων και τελευταία βρισκόταν κάτω κατά -0,1%. Έχει χάσει -3,5% από την εκλογική νίκη του Trump και μετά.

Οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ με τον HSI στο -0,53% χτύπησαν ένα χαμηλό τεσσάρων μηνών καθώς το δολάριο Χονγκ Κονγκ ισχυροποιήθηκε, σύμφωνα με το δολάριο ΗΠΑ στο οποίο είναι συνδεδεμένο, και μετά από τις προειδοποιήσεις της κινεζικής ρυθμιστικής αρχής που έπληξαν τις μετοχές των ασφαλιστικών. Ο Nikkei της Ιαπωνίας, που έχει επωφεληθεί από την απότομη πτώση του γιεν έναντι του δολαρίου, υποχώρησε -0,2% από ένα υψηλό ενός χρόνου της Παρασκευής αλλά προς το τέλος εμφάνισε οριακή πτώση -0,05%. Ο KOSPI στην Νότια Κορέα υποχωρεί -0,19%.

Οι αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον των σινο-αμερικανικών σχέσεων θα μπορούσαν τελικά να ρίξουν σκιά στις χρηματοπιστωτικές αγορές, λένε ορισμένοι παράγοντες της αγοράς.

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 1,0459 δολάρια, αρκετά πάνω από τα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας στα 1,03665, είναι πιο αδύναμο από τον Ιανουάριο του 2003.

Τα futures του Brent αυξήθηκαν 0,7% στα 55,57 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αργού των  ΗΠΑ κέρδισαν +0,8% στα 52,29 ανά βαρέλι.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης θα είναι η πρώτη σοβαρή συνέπεια από την απόφαση της κυβέρνησης να διανείμει μονομερώς μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016. Ενώ μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούσαν για δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, τώρα αναφέρονται σε προοπτική ακόμη και μηνών.

Αισιοδοξία για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης τις επόμενες βδομάδες εκφράζει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, λέγοντας ότι το ζήτημα των κοινωνικών παροχών Τσίπρα έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από όσο θα έπρεπε, αν και χαρακτήρισε τις εν λόγω εξαγγελίες περιττές. Σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις, η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει τις επόμενες βδομάδες, αν όλες οι πλευρές είναι συνεργάσιμες, καθώς το χάσμα ανάμεσα στους θεσμούς «δεν είναι αγεφύρωτο».

Οι εξαγγελθείσες παροχές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, όμως μπορεί ακόμη να επιτευχθεί συμφωνία τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιον Βάλντις Ντομπρόβσκις. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, αν και αναφέρει πως η κατάσταση που δημιουργήθηκε ήταν περιττή και άχρηστη, σημειώνει: «Σίγουρα δεν θα περιέγραφα την κατάσταση σαν "αδιέξοδο", θα έλεγα πως είναι περισσότερο «ταραχώδης» από ό,τι λίγες εβδομάδες νωρίτερα». Προσθέτει πως μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί «τους επόμενους μήνες». 

Δεν αναμένει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ αλλαγή των προβλεπόμενων δημοσιονομικών στόχων για το 2017 και το 2018, λόγω των κοινωνικών παροχών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόησή του με τους θεσμούς.  Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι οι θεσμοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα εγείρουν σημαντική ανησυχία, ωστόσο δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης διετίας.

Ένα νέο Ταμείο Συμμετοχών, που θα συγκεντρώνει επενδυτικά κεφάλαια για την ενίσχυση καινοτόμων ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδρύει το υπουργείο Οικονομίας. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης για την ενεργοποίηση του Ταμείου -που από το υπουργείο χαρακτηρίζεται Υπερταμείο Συνεπενδύσεων, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ και της επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου.

Απορρίπτει κατηγορηματικά το υπουργείο Εργασίας δημοσίευμα της εφημερίδας «Κεφάλαιο», επισημαινοντας ότι «κανένα "πράσινο φως" δεν έχει δοθεί για τις ομαδικές απολύσεις, ούτε έχουν καταπατηθεί οι "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης».  Σύμφωνα με το υπουργείο, είναι τόσο ευφάνταστο το δημοσίευμα που ο συντάκτης ανακαλύπτει μία ''δήθεν συμφωνία" μεταξύ των δύο πλευρών λίγο πριν φύγουν τα ανώτατα κλιμάκια των δανειστών από την Αθήνα.

Στο 0,2% επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας (ΙLO) για το 2015. Σημειώνεται ότι το 2014, ο ρυθμός αύξησης των μισθών είχε «τρέξει» στο 1,9% ενώ το 2013, το ύψος των πραγματικών μισθών είχε συρρικνωθεί κατά 9,3%.  Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ρυθμός ανόδου επιβραδύνθηκε στο 1,7% έναντι 2,5% το 2012, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Μάλιστα, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, ο παγκόσμιος δείκτης ανήλθε μόλις στο 0,9%.

Υπεγράφη η σύμβαση πώλησης του 24% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕμεταξύ της ΔΕΗΔΕΗ+8,19% και της κινεζικής State Grid, έναντι του ποσού των 320 εκατ. ευρώ. Στη σχετική εκδήλωση συμμετείχε και ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι χάρη στη συγκεκριμένη συμφωνία γίνεται ακόμη ένα βήμα στη «στενή οικονομική σχέση» Ελλάδας - Κίνας. Ο ίδιος έθεσε ως στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα, προς όφελος των καταναλωτών και την προστασία του περιβάλλοντος. «Είμαστε αποφασισμένοι, να προχωρήσουμε βήμα - βήμα προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον στον τομέα της ενέργειας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην ανάγκη ενίσχυσης της παραγωγικότητας της εργασίας σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, μέσω της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, στέκεται η Eurobank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Eurobank «7 ημέρες οικονομία». Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας η παραγωγικότητα της εργασίας παρουσίασε ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο του 2016, ωστόσο, όπως διευκρινίζει η τράπεζα, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα – σε καθαρά λογιστικούς όρους – ήταν αναμενόμενο, καθώς η ετήσια μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ ήταν ελαφρώς υψηλότερη από την αντίστοιχη της απασχόλησης.

Πίεση για ολοκλήρωση της εκλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ+7,50% ασκείται από όλες τις πλευρές, προκειμένου να κλείσει η εκκρεμότητα για την τράπεζα αλλά και το σύστημα, ενώ φαίνεται ότι «κλειδώνει» τρίτη λύση, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να έχει τη συναίνεση των μερών που βρίσκονται σε αντιπαράθεση για περισσότερους από έντεκα μήνες. Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, δηλαδή τις αντιρρήσεις του SSM για τους Χρήστο Παπαδόπουλο και Άνθιμο Θωμόπουλο, και την απόσυρση του τελευταίου, μια εναλλακτική επιλογή τραπεζικού στελέχους με εμπειρία και αποδοχή αναδεικνύεται ως μόνη διέξοδος.

Για την επόμενη εβδομάδα μετατίθενται οι εξελίξεις όσον αφορά την εκλογή νέου CEO στην Τράπεζα Πειραιώς.ΠΕΙΡ+7,50% Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ασκεί πίεση στο διοικητικό της συμβούλιο να κλείσει το συντομότερο τη διοικητική εκκρεμότητα, ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+2,22% επιθυμεί επίσης να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Στον πρόεδρο της τράπεζας Γιώργο Χαντζηνικολάου εναπόκειται να πάρει την πρωτοβουλία ώστε να συγκληθεί εκ νέου το δ.σ. και να προχωρήσει σε αποφάσεις.

Αναμενόμενη, λίγο-πολύ, ήταν η απόρριψη από το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. των προσφυγών της ΔΕΗ ΔΕΗ+8,19%κατά προηγούμενων αποφάσεων της Κομισιόν, που κατηγορούσαν την επιχείρηση για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην εγχώρια αγορά προμήθειας λιγνίτη και στη χονδρική προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Με δύο αποφάσεις το δικαστήριο κατέρριψε την Πέμπτη και τους τέσσερις λόγους ακύρωσης που είχε προβάλει κατά το παρελθόν η ΔΕΗ, υποστηριζόμενη από το κράτος, επιβεβαιώνοντας κατά βάση τις προγενέστερες θέσεις της Επιτροπής (το ιστορικό της υπόθεσης ξεκινά από το 2008 έπειτα από καταγγελία ιδιώτη που είχε κατατεθεί εναντίον της ΔΕΗ το 2003), οι οποίες μιλούσαν για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στις ελληνικές αγορές προμήθειας λιγνίτη και χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σήμερα θα διεξαχθούν οι διαβουλεύσεις με στόχο να αποφευχθεί η απεργία των πληρωμάτων καμπίνας της British Airways την μέρα των Χριστουγέννων, όπως ανακοίνωσε χθες η ανεξάρτητη υπηρεσία διαμεσολάβησης Acas χθες.

Την περασμένη εβδομάδα, οι βρετανικές αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι η ένωση προσωπικού Unite είχε προαναγγείλει ότι ένας από τους πέντε στόλους προσωπικού καμπίνας θα απεργούσε στις 25 και 26 Δεκεμβρίου.

Με μικρά βήματαη FED αυξάνει το βασικό επιτόκιο στις ΗΠΑΟι αγορές πανηγυρίζουν τις υποσχέσεις Τραμπ. Όμως το θετικό κλίμα ενδέχεται να αντιστραφεί. Αποτελεί υπόδειγμα για την ΕΚΤ η πολιτική Γέλεν;

H Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) αύξησε, όπως αναμενόταν, κατά 0,25% το βασικό επιτόκιο, το οποίο κυμαίνεται πλέον μεταξύ 0,5% και 0,75%. Παράλληλα η επικεφαλής της FED Τζάνετ Γέλεν άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε τρεις ακόμα προσαρμογές επιτοκίων μέσα στη νέα χρονιά.

Στο 0,6% διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο του 2016 ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε., έναντι 0,5% τον Οκτώβριο του ίδιου έτους και 0,1% τον Νοέμβριο του 2015. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, έξι χώρες - μέλη εμφάνισαν αρνητικό πληθωρισμό, μεταξύ των οποίων η Βουλγαρία (0,8%) και η Κύπρος (0,8%). Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο, αρνητικό πρόσημο σημείωσαν πέντε χώρες - μέλη.

Μείωση κατά 5% εμφάνισαν τον Οκτώβριο του 2016 οι εξαγωγές αγαθών της Ευρωζώνης, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, διαμορφώθηκαν σε 172,5 δισ. ευρώ έναντι 180,8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2015. Οι εισαγωγές παράλληλα, σημείωσαν πτώση κατά 3% σε 152,4 δισ. ευρώ, έναντι 157,5 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Ως αποτέλεσμα, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο αγαθών υποχώρησε στα 20,1 δισ. ευρώ, έναντι 23,2 δισ. ευρώ προηγουμένως. Πτώση εμφάνισε και το ενδο-ευρωπαϊκό εμπόριο αγαθών, το οποίο συρρικνώθηκε κατά 3% σε 144,7 δισ. ευρώ.

Επιτάχυνση της γερμανικής ανάπτυξης αναμένει για το δ’ τρίμηνο του 2016 το οικονομικό ινστιτούτο Ifo, εκτιμώντας ότι το θετικό momentum θα διατηρηθεί και το 2017. Για το σύνολο του τρέχοντος έτους μάλιστα, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9%, επίδοση η οποία θα είναι η ισχυρότερη των τελευταίων πέντε ετών. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, οι θετικές επιδόσεις οφείλονται στην αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση και στις ενισχυμένες κρατικές δαπάνες. Για το 2017 και το 2018, το Ifo αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 1,5% και 1,7% αντίστοιχα, αυξάνοντας κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα την εκτίμηση του.

Αμετάβλητο στο 10% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, αφήνοντας ωστόσο «ανοιχτό» το ενδεχόμενο μείωσης εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εμφάνισε - σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα - επιβράδυνση το τελευταίο διάστημα, εξέλιξη η οποία αποδίδεται σε προσωρινούς παράγοντες.

«Βουτιά» της τάξης του 18,7% εμφάνισαν τον Νοέμβριοοι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑμε τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται σε 1,09 εκατ. έναντι 1,34 εκατ. τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν πτώση σε 1,24 εκατ. ενάρξεις.

Τα στοιχεία του Νοεμβρίου υπολείπονται κατά 6,9% έναντι των αντίστοιχων επιδόσεων του Νοεμβρίου του 2015.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των αδειών υποχώρησε κατά 4,7% σε 1,2 εκατ.