Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

AΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι μετοχές των ασιατικών εταιρειών ενεργείας. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της PetroChina Co. και της Woodside Petroleum Ltd., καθώς εικάζεται, ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου, θα σημειώσουν άνοδο για έβδομη εβδομάδα, μετά την αναρρίχησή τους στα υψηλότερα επίπεδα στη Ν. Υόρκη.

«Οι μετοχές των εταιρειών με πετρελαιοειδή είναι ελκυστικές όσο οι τιμές θα ταλαντεύονται κοντά σε αυτά τα επίπεδα, έστω και για λίγο ακόμα», ανέφερε ο Troy Angus, ο οποίος διαχειρίζεται 32 δισ. δολ. σε μετοχές με την BT Financial Group, στο Σύδνεϋ. Η BT Financial, κατέχει μετοχές της ΒHP Billiton, της οποίας οι πωλήσεις σε ποσοστό 20% προέρχονται από το πετρέλαιο.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, εκτός της Ιαπωνίας, τον οποίον αποτελούν 600 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε άνοδο 0,1% στις 11:25' π.μ., στο Χονγκ Κονγκ. Ο δείκτης των εταιρειών ενεργείας, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών της PetroChina και της Woodside, σημείωνε τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο, μεταξύ των 10 κλαδικών δεικτών.

Ανοδικά κινούντο οι άλλοι δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και τη Σιγκαπούρη. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ιαπωνία, λόγω εθνικής εορτής.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX, σημείωνε άνοδο 0,4%. Αναρριχήθηκε 5,3% φέτος και ενδέχεται να υπερβεί τα επίπεδα ρεκόρ των 4.249,10 μονάδων, στα οποία έφθασε στις 18 Μαρτίου.

Οι μετοχές της Creative Technology Ltd., υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα επτά μηνών, οδηγώντας τον δείκτη Straits Times στη Σιγκαπούρη χαμηλότερα, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι η αύξηση του ανταγωνισμού και τα αποθέματα εξαρτημάτων, ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τα καθαρά κέρδη της εταιρείας το πρώτο τρίμηνο.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Απριλίου, σημείωσε άνοδο 0,6%, πλησιάζοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 56,72 δολ. το βαρέλι στις 18 Μαρτίου. Συνολικά τις τελευταίες έξι εβδομάδες, σημείωσε άνοδο 22%. Το πετρέλαιο αναρριχήθηκε 0,1%, φθάνοντας στα 56,75 δολ. το βαρέλι, στη 1:59' μ.μ, ώρα Σύδνεϋ, στις συναλλαγές μετά τη συνεδρίαση.