Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2005 08:30

Grupo Mexico: 450 εκατ. δολ. για την αύξηση της παραγωγής χαλκού

ΤΟ ΠΟΣΟΝ των 450 εκατ. δολ. ΗΠΑ, σχεδιάζει να επενδύσει μέσα στην επόμενη διετία, η Grupo Mexico SA, η τρίτη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής χαλκού στον κόσμο, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή της, ενώ ενδέχεται να επιδιώξει και εξαγορές.

«Η χρηματοδότηση, θα βοηθήσει την εταιρεία, που εδρεύει στο Mexico-City, να επεκτείνει το ορυχείο της στην Canagea, στα βορειοδυτικά του Μεξικό», ανέφερε ο Eduardo Gonzalez, επικεφαλής οικονομικών της Southern Peru Copper Corp., του μεγαλύτερου τμήματος της Grupo Mexico. Επίσης, η τελευταία, θα ψάξει για ευκαιρίες, εξαγοράς εταιρειών στην Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η Grupo Mexico σχεδίασε την επέκτασή της, η οποία απαιτεί την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου, καθώς αυξάνονται οι τιμές του χαλκού και η συνέχιση της ζήτησης από την Κίνα και τις ΗΠΑ, που ώθησε τις τιμές στα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών, ανέφερε ο Marc Bonter, αναλυτής της αγοράς πολύτιμων μετάλλων στην CRU International, που εδρεύει στο Λονδίνο. Ο ίδιος συμπλήρωσε, ότι και άλλες εταιρείες σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην αύξηση της παραγωγής τους, όπως η κρατική εταιρεία της Χιλής, Codelco, η Phelps Dodge Corp. και η Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc.

«Θα καταστούμε σημαντικός προμηθευτής πρώτων υλών της Κίνας και ειδικότερα των ΗΠΑ, με χαμηλό κόστος και υψηλή απόδοση», ανέφερε ο Gonzales, 36 ετών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 16 Μαρτίου, στο γραφείο του, στο Mexico City. Ο Gonzalez, πρώην οικονομικός διευθυντής της Grupo Mexico, έγινε πρόεδρος της Southern Peru στις 11 Μαρτίου, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της εταιρείας.

Η Grupo Mexico σχεδιάζει να επενδύσει 450 εκατ. δολ. ΗΠΑ μέσα στην επόμενη διετία έναντι 180 εκατ. δολ., που σκοπεύει να δαπανήσει φέτος η Freeport McMoran Copper & Gold. Τα ορυχεία χαλκού και χρυσού της Freeport McMoran Grasberg στην Ινδονησία είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα, μετά τα ορυχεία Escondida, της Χιλής.

Η παραγωγή χαλκού προβλέπεται να αυξηθεί κατά ένα εκατ. μετρικούς τόνους, φθάνοντας τα 15,7 εκατ. μετρικούς τόνους φέτος και λίγο πιο κάτω από το ένα εκατ. το 2006, χαμηλότερα της ζήτησης, σύμφωνα με τον Bonter. «Η Grupo Mexico έχει μεγάλα αποθέματα και μεγάλη ρευστότητα» είπε ο Bonter.

Οι μέτοχοι της Southern Peru, θα ψηφίσουν στις 28 Μαρτίου για την πρόταση αναδιοργάνωσης των περιουσιακών στοιχείων. Με βάση το σχέδιο, η Southern Peru, θα αγοράσει το τμήμα της Grupo Mexico, Minera Mexico, για περίπου τρία δισ. δολ. σε μετοχές και η Grupo Mexico θα αυξήσει το μερίδιό της στην Southern Peru, στο 75%, από 54%.

Οι αλλαγές, θα καταστήσουν τη Southern Peru, τη δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, εταιρεία παραγωγής χαλκού στον κόσμο, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας και θα της προσδώσει την οικονομική ισχύ να κάνει εξαγορές, σύμφωνα με τον Gonzales.

Η Grupo Mexico προβλέπει, ότι η παραγωγή χαλκού των τμημάτων της στην Southern Peru και τη Minera Mexico, θα μειωθεί στους 705.000 μετρικούς τόνους φέτος, από 718.000 μετρικούς τόνους, που ήταν το 2004.

Ο Gonzalez αρνήθηκε να πει το πόσο θα αυξήσει η εταιρεία την παραγωγή της, υποστηρίζοντας, ότι αυτή, δεν θα είναι αρκετή για να επιδράσει στον ισολογισμό της προσφοράς και της ζήτησης.