Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2005 09:36

Banco Bilbao, ABN Amro: Προς εξαγορά ιταλικών τραπεζών

ΠΡΟΣΦΟΡΑ, για ιταλικές τράπεζες, αξίας περίπου 18 δισ. δολ. ΗΠΑ, προκαλώντας την αντίσταση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, Antonio Fazio, για εξαγορές τραπεζών της χώρας, από ξένους, ενδέχεται να κάνει η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA της Ισπανίας και η ABN Amro Holding NV.

H Banco Bilbao, η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Ισπανίας, ανακοίνωσε στις 18 Μαρτίου, ότι ενδέχεται να προσφέρει 6,47 δισ. ευρώ (8,62 δισ. δολ. ΗΠΑ), για το 85% του μεριδίου, που δεν κατέχει στην έκτη σε μέγεθος δανείστρια της Ιταλίας, την Banca Nationale del Lavoro SpA, κάνοντας τη μεγαλύτερη εξαγορά ιταλικής τράπεζας μέσα σε έξι χρόνια. Η ABN Amro, η υπ'αριθμόν ένα ολλανδική τράπεζα, ανακοίνωσε την ίδια ημέρα, ότι ενδέχεται να καταθέσει προσφορά για την εξαγορά ολόκληρης της Banca Antonveneta SpA.

O Fazio, 68 ετών, ο οποίος μπορεί να ασκήσει βέτο στις εξαγορές τραπεζών της χώρας, βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ομάδες καταναλωτών της χώρας, να σταματήσει να ανθίσταται στις ξένες ιδιοκτησίες τραπεζών και να τις καταστήσει πιο ανταγωνιστικές. Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Gerrit Zalm, χθες, έκανε έκκληση στην Ιταλία να ανοίξει την αγορά της.

«Αυτή είναι μια καθαρή επίθεση στον Fazio, στο θέμα ελέγχου του τραπεζικού συστήματος της χώρας», ανέφερε ο Claudio Morsenchio, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 735 εκατ. δολ. σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Antonveneta, στην Banco Emiliano Romagnolo SpA στην Μπολώνια της Ιταλίας.

Ο Fazio, ο οποίος διορίστηκε ισόβιος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας το 1993, έχει σαμποτάρει τις προθέσεις των ξένων να αυξήσουν τα μερίδια τους στις ιταλικές τράπεζες, περισσότερο από το 18%.

Η Banco Bilbao, κατέχει περίπου το 15% της Banca Nationale del Lavoro και η Central Hispano SA, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, κατέχει το 8,6% της Sanpaolo IMI SpA, της τρίτης σε μέγεθος ιταλικής τράπεζας. Η γαλλική Credit Agricole SA κατέχει το 18% της Banca Intesa SpA, που εδρεύει στο Μιλάνο και είναι η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα και η ABN Amro κατέχει το 9%, της Capitalia SpA, της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας.