Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2005 09:44

Αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο

Ελλειμμα, μεγαλύτερο κατά 308 εκατ. ευρώ, εμφάνισε τον Ιανουάριο του 2005, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σε σύγκριση με το ανίστοιχο, που είχε εμφανίσει τον Ιανουάριο του 2004.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η εξέλιξη αυτή, οφείλεται στη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων, οι οποίες αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών και τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων.

Ειδικότερα, η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται στην αύξηση τόσο των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 173 εκατ. ευρώ όσο και του ελλείμματος του ισοζυγίου των αγαθών εκτός καυσίμων κατά 119 εκατ. ευρώ.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών παρουσίασε βελτίωση κατά 133 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες (κυρίως θαλάσσιες μεταφορές), ενώ οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν (δεδομένου ότι οι ακαθάριστες πληρωμές, δηλαδή οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους, αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι οι ακαθάριστες εισπράξεις, δηλαδή οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους) και οι καθαρές πληρωμές για «λοιπές» υπηρεσίες αυξήθηκαν. Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων μειώθηκε σημαντικά (κατά 97 εκατ. ευρώ), ως αποτέλεσμα της μείωσης, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2004, των πληρωμών τόκων επί ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και δανείων.

Τέλος, ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταβιβάσεων κατά 246 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2004 οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι, παρά την αύξηση των εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως μεταβιβάσεις από την ΕΕ) κατά 36 εκατ. ευρώ, αυξήθηκαν πολύ περισσότερο (κατά 189 εκατ. ευρώ) οι πληρωμές του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως πληρωμές προς την ΕΕ που αποτελούν συνεισφορά στα έσοδα του Κοινοτικού Προϋπολογισμού), με αποτέλεσμα οι καθαρές μεταβιβάσεις προς τη γενική κυβέρνηση από την ΕΕ να είναι ελαφρά αρνητικές (-10 εκατ. ευρώ), ενώ συνήθως είναι θετικές.

Επιπλέον, μειώθηκαν και οι καθαρές εισπράξεις των λοιπών τομέων (μεταναστευτικά εμβάσματα κ.λπ.) κατά 93 εκατ. ευρώ.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Ιανουάριο του 2005 στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων δεν σημειώθηκαν αξιόλογες ροές κεφαλαίων. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, στις απαιτήσεις των Ελλήνων έναντι κατοίκων του εξωτερικού παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 1.544 εκατ. ευρώ, η οποία αφορούσε κυρίως τοποθετήσεις σε ομολογίες εκδόσεως μη κατοίκων (1.518 εκατ. ευρώ), ενώ στις υποχρεώσεις σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 1.713 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αντιπροσωπεύει τοποθετήσεις μη κατοίκων κυρίως σε ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (1.225 εκατ. ευρώ) καθώς και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων.

Τέλος, όσον αφορά τις λοιπές επενδύσεις, σημειώθηκε σημαντική εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων, κυρίως για καταθέσεις και τοποθετήσεις σε repos. Αυτή η εισροή αντισταθμίστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της από εκροή κεφαλαίων, κυρίως για καταθέσεις και τοποθετήσεις σε repos στο εξωτερικό από εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα και θεσμικούς επενδυτές.

Στο τέλος Ιανουαρίου του 2005 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 2 δισεκ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι, ήδη από τους πρώτους μήνες του 2003, η Τράπεζα της Ελλάδος άρχισε να διαφοροποιεί τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου της, μειώνοντας τις τοποθετήσεις της σε νομίσματα χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τα οποία περιλαμβάνονται στα συναλλαγματικά διαθέσιμα, και αυξάνοντας εκείνα τα στοιχεία του ενεργητικού της που είχαν υψηλότερες αποδόσεις και είναι εκφρασμένα κυρίως σε ευρώ – ως επί το πλείστον ομόλογα κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στα συναλλαγματικά διαθέσιμα.

Όπως έχει σημειωθεί επανειλημμένα, από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη «συναλλαγματική θέση» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα «ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα» και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.)

Σημείωση: Τα στατιστικά στοιχεία για το Ισοζύγιο Πληρωμών του μηνός Φεβρουαρίου 2005 θα ανακοινωθούν στις 20 Απριλίου 2005.