Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2005 10:38

Wolseley: 29% υψηλότερα κέρδη μετά την αύξηση της ζήτησης

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 29%, σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας διανομής θέρμανσης και συστημάτων άντλησης στον κόσμο, Wolsesley Plc, μετά την αύξηση της ζήτησης στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Η ανάπτυξη, ενδέχεται να υποχωρήσει το δεύτερο εξάμηνο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Τα καθαρά της κέρδη το εξάμηνο μέχρι και τον Ιανουάριο, αυξήθηκαν στα 204 εκατ. λίρες (391 εκατ. δολ. ΗΠΑ) ή 34,43 πένες ανά μετοχή από 157,6 εκτα. λίρες ή 26,81 πένες ανά μετοχή, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση της εταιρείας.

Η Wolseley ευνοείται, καθώς η οικονομική ανάπτυξη τονώνει τη ζήτηση μεταξύ των εμπορικών και βιομηχανικών πελατών της στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί το ήμισυ των πωλήσεών της. Ο επικεφαλής της, Charlie Banks, 64 ετών, είπε σήμερα, ότι θα αναδιοργανώσει τις δραστηριότητες της εταιρείας στη Β. Αμερική, καθώς στοχεύει σε ανάπτυξη μεγαλύτερη του 10% για δέκατο έκτο έτος.

Οι συνθήκες της αγοράς στη Β. Αμερική και τη Βρετανία προβλέπεται να είναι ιδανικές για το υπόλοιπο της οικονομικής χρήσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι σε σύγκριση με τα στοιχεία του δευτέρου εξαμήνου του περασμένου έτους, σε συνδυασμό με την απουσία της αύξησης των τιμών που σχετίζονται με το κόστος των πρώτων υλών, θα υπάρξει μάλλον μείωση της ανάπτυξης.

Οι μετοχές της Wolseley, η οποία πραγματοποιεί περισσότερο από το ήμισυ των πωλήσεών της στις ΗΠΑ, σημείωσαν το τελευταίο εξάμηνο άνοδο 19%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία, να ανέρχεται σε 6,36 δισ. λίρες Αγγλίας.

Οι πωλήσεις της μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 10%, φθάνοντας στα 5,33 δισ. λίρες, τη στιγμή που τα προ φόρων κέρδη της σημείωσαν άνοδο 25%, φθάνοντας στα 308 εκατ. λίρες, εξαιρουμένων των έκτακτων εσόδων.